Hastanede usulsüz ödeme iddiası

Berkay SAĞOL

İzmir Foça Devlet Hastanesi’nde başka birimlerde çalışan hemşirelerin Covid-19 yoğun bakımında çalışmış gibi gösterildiği ve böylece hemşirelere ek ödeme yapıldığı ileri sürüldü. CİMER’e de taşınan usulsüzlük iddiası hakkında İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nün soruşturma başlattığı öğrenildi. Yapılan şikâyette sadece başka birimlerde çalışan hemşirelerin değil, ameliyathane anestezi teknisyenlerinin de Covid-19 ödemesi aldığı iddia edildi.

Öte yandan aynı şikâyet dilekçesinde, 4D’li sürekli işçilerin haksız şekilde fazla mesai ücreti aldığı ve bu yolla kamuyu zarara uğrattığı da ileri sürüldü.


SENDİKAL AYRIMCILIK

Konuyla ilgili açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi, Foça Devlet Hastanesi’nde pek çok usulsüzlük yapıldığı yönündeki iddiaların kendilerine de ulaştığını kaydetti.

Yazılı açıklamada, yapılan usulsüzlüklerin sendikal ayrımcılıkla bağlantılı olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

“Öncelikle sendikal ayrım gözetilerek hastane yönetimine yakın sendikalara üye sağlık çalışanlarına tutmadıkları nöbetlerin ücretlerinin ödendiği, Covid-19 yoğun bakım servisinde çalışmayan personelin burada çalışmış gibi gösterilerek usulsüz ödeme aldığı, başka birimlerde çalışan teknisyenlere de aynı şekilde usulsüz ücret ödendiği iddiası sendikamıza ulaştı. Ayrıca 4D sürekli işçi kapsamında çalışan bazı işçilerin normal mesai günü olan cumartesi yaptıkları mesaileri pazar günü yapmış gibi göstererek fazla mesai ücretini haksız kazanç sağlayarak aldıkları iddia ediliyor. Yine aynı hastaneyle ilgili, malzeme alımı sırasında hastane kaynaklarının doğru kullanılmadığı iddiaları da var. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü nezdinde, yukarıda belirttiğimiz iddialar ile ilgili yürütülen soruşturmanın sağlıklı ve kamusal yarar çerçevesinde yürütülmesini bekliyoruz.”

İŞLEMEZ HALE GELDİ

SES’ten yapılan açıklamada, "Sağlıkta git gide küçülen bütçe ile artan ihtiyaçlar karşılanmaz hale gelmişken, hastanelerdeki usulsüzlük iddiaları yoğunlaşarak devam ediyor. Zaten kısıtlı imkânlar ile yürütülmeye çalışılan kamusal hizmetler artık işlemez hale getirildi" ifadeleri de kullanıldı.