Vaka sayılarının hızla arttığı ve yoğun bakım ünitelerinde yer bulunamadığı belirtilen Diyarbakır’da, Covid-19 testi pozitif çıkan ve evinde karantinaya alınan 44 yaşındaki Serkan Geray, yaşamını yitirdi.

Hastanede yer olmadığı için  evine gönderilen yurttaş koronavirüsten öldü

Normalleşme süreci ile birlikte yeni tip koronavirüs vaka sayısının hızla arttığı Diyarbakır’da 44 yaşındaki Serkan Geray, karantina altında olduğu evinde fenalaşınca kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Gazete Karınca’dan Lezgin Akdeniz’in haberine göre, bir süre önce nefes darlığı ve yüksek ateş şikayetiyle hastaneye başvuran ve burada yapılan test sonucu pozitif çıkan Geray, hastanede yer olmamasından dolayı evine gönderildi.

Evinde izolasyon altında olan Geray, sağlık durumu ağırlaşınca yeniden hastaneye kaldırıldı. Yapılan müdahalelere cevap vermeyen Geray, hayatını kaybetti.

hastanede-yer-olmadigi-icin-evine-gonderilen-yurttas-koronavirusten-oldu-769726-1.
Serkan Geray/Fotoğraf: Gazete Karınca

‘YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNDE YER KALMADI’

Diyarbakır vaka artışlarında ilk 5 il arasında yer alırken, hastaneler önünde ise test kuyruğu oluşuyor.

Kentte pandemi hastanesi olarak hizmet veren Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hekimlik yapan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya, bölgede birçok hastanede yatakların tamamen dolduğunu ve yoğun bakım ünitelerinde yer kalmadığını söyledi.

Türkiye’de salgının tüm hızıyla devam ettiğini ve bölgede salgının etkisini katmerli bir biçimde yaşadıklarını aktaran Yerlikaya, “Maalesef salgın kontrol altına alınamıyor. Gelinen aşamada sağlık çalışanları giderek tükenmektedir. Siyasal iktidarın salgın ile ilgili bir mücadele stratejisi görünmüyor. Toplum adeta kaderine terk edilmiş durumda” dedi.

Pandemi ile mücadelede sadece bireylerin alacağı bireysel önlemlere bırakıldığını ve bulaşıcılığın azaltılamamasında vatandaşın suçlu olarak işaret edilmesinin sorunlu bir yaklaşım olduğunun altını çizen Yerlikaya, “Salgın ile mücadele şeffaf bir şekilde yürütülmemektedir. Toplum katılımı önemsenmemektedir. Kamuoyuna yeterli bilgi verilmemektedir. Açıklanan rakamlar gerçekliği ifade etmemektedir. Çok sayıda hastanın Covid-19 ile yaşamını yitirdiği bilinmektedir” diye konuştu.

Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bölgede birçok hastanede yataklar tamamen doldu. Yoğun bakım ünitelerinde yer bulunamamakta. Yeterli sayıda test yapılmamakta. Artan hasta sayısına rağmen temaslılara test yapılmamakta. Test olanakları yetersiz kalmakta. Tüm bunların sonucunda birinci dalganın ikinci piki ile karşı karşıyayız. Durum vahim bir tabloya doğru gitmektedir.

TESTLER DURDURULDU

Öte yandan Diyarbakır Tabip Odası (DTO), sosyal medya hesaplarında pandemi hastanesi olan Dicle Üniversitesi’nde testlerin durdurulduğunu belirtiyor.

Yetkilileri ciddiyet ile hareket etmeye davet eden DTO paylaşımında, şu ifadelere yer verdi:

İlimizde günlük vaka sayısı 400-500 bandında seyrederken, Dicle Üniversitesinde ve özel hastanelerde PCR testi yapılmamaktadır. 3 gündür ilimizde sadece Eğitim Araştırma hastanesinde, kısıtlı sayıda test yapılmaktadır.

Bakanlığın toplum sağlığını önemsemediği ortadadır. Herkesi duyarlı olmaya, İlimizdeki sağlık yöneticilerini pandeminin ciddiyeti ile hareket etmeye davet ediyoruz.