TEİS, kanser ilaçlarının hastanelerde satılmasını yargıya taşıyor. TEİS Genel Başkanı Saydan, “Kanser ilaçlarının hastanelerde satılacak olması tedavilerin aksamasına, yolsuzluğun artmasına ve eczane ekonomilerinin daha da dibe batmasına neden olacaktır” dedi

‘Hastaneden kanser ilacı’ yargıya taşınıyor

BURCU CANSU - ANKARA

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), kanser ilaçlarının hastanelerde satılması uygulamasının iptali için yargı yoluna başvuracak.

Kanser ilaçları 1 Temmuz itibariyle hastanelerde satılmaya başlanacak. TEİS bu karara itiraz ederek, uygulamanın tedavileri aksatacağına, yolsuzlukların yaşanmasına neden olacağına ve eczanelerin büyük ekonomik güçlük içine gireceğini açıkladı.


TEDAVİLER AKSAYACAK
TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, düzenlediği basın toplantısında, vatandaşın ilaca ulaşmasını kolaylaştırmak amacıyla 2005 yılında SSK eczanelerinin kapatılarak, SSK’lı hastaların serbest eczanelerden ilaç almaya başladığını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu durum SSK eczanelerindeki ilaç kuyruklarını bitirdi. Devletin yüksek ilaç maliyeti aşağıya çekildi ve ihale yolsuzluklarının önüne geçildi. Ancak Sağlık Uygulama Tebliği ile kanser ilaçlarının 1 Temmuz’dan itibaren hastanelerden satılacağı duyuruldu. Bu gerçekleşirse hastaların tedavi süreçleri hastanelerin satın alma bölümlerinin insafına bırakılacak. Elde mevcut olmayan, biten ürünler için açılacak ihaleler ve uzun ihale süreçleri tedavilerde aksama ve gecikmelere neden olacak. Hastane stokunda bulunmayan, azalan ya da stok fazlası alınan ürünler sebebi ile doktorun tercihi değil, hastanenin elinde bulunan ilaçlara göre tedavi başlayacak. Kendi kullandığı ilaçları bulamayan ve hastalık nedeni ile hassas olan hasta ve yakınları mecburen kendi ilaçlarını kullanmak isteyecek ve ücretli olarak eczanelerimizden temin yoluna gidecek. Bu da hastaların ekonomik açıdan karşılayamayacağı ekstra bir yükün altına girmelerine neden olacak.”


1.9 MİLYAR LİRALIK ONKOLOJİ İLACI
Onkoloji ilaçlarının pazar payının ciddi bir artış gösterdiğini söyleyen  hakkında bilgi veren Saydan şunları aktardı:

“5 yılda yüzde 2.8 artarak en üst sıraya çıktı. 2009 yılında ilaç pazar payının parasal olarak yüzde 8.4’ünü onkoloji ilaçları oluşturuyordu. 2014 yılında yüzde 11.2’ye yükselerek birinci sıraya yerleşti. Toplam ilaç pazarı 14.6 milyar, onkolojik ilaçlar ise 1.9 milyar liraya ulaştı. 2 milyar liralık pay özel hastaneler başta olmak üzere özel şirketlerin insafına terk edilmiş olacak. Hastanelerde satılacak kanser ilaçlarının sayısı 263. 263 kanser ilacı eczanelerimizden çıkarak hastane raflarına gidecek.”