Merkez üssü Maraş olan 7.4 büyüklüğündeki depremde Hatay ve Malatya'da toplam üç hastanenin yıkıldığı belirtildi. Olası afet durumlarında hastanelerin durumu çok önemli. Tabip odası başkanları, depremde sağlık kurumlarının durumunun hayati önem taşıdığını belirterek, “Hem binaların yapımı sırasında hem de sonrasında denetimleri çok önemli. Ne yazık ki bunlar yapılmıyor” dedi.

Hastaneler depreme hazır mı?

Sibel BAHÇETEPE

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem nedeniyle İskenderun Devlet Hastanesi’nin bir bloğunun, Antakya'daki Özel Akademi Hastanesi’nin, Özel Malatya Yeşilyurt Divan Hastanesi'nin ve Adana'da Çocuk Hastanesi'nin yıkıldığı öğrenildi.

Tabip odası başkanları, depremde sağlık kurumlarının durumunun hayati önem taşıdığını belirterek, “Bu tür durumlarda bize asıl gerekli olan yerler sağlık kuruluşları. O yüzden sağlık kuruluşlarının depreme dayanıklı olması şart ve özel denetimlerden buralar geçirilmeli. Hem binaların yapımı sırasında hem de sonrasında denetimleri çok önemli. Ne yazık ki bunlar yapılmıyor” dedi.

Adana’da yaşayan ve depreme Çukurova'daki evinde yakalanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, BirGün'e yaptığı değerlendirmede “Bölgelerden aldığım bilgilere göre genel olarak Maraş kötü. Osmaniye ve Hatay kötü, Adana’da da yıkılan binalar var, ölü yaralı sayıları net değil. Henüz netleşen durum yok, tam olarak kaç bina bilmiyoruz. Adana’da 15 kadar şu an için binanın yıkıldığı söyleniyor” dedi.

Adana Şehir Hastanesi'nde görevli olan Ökten, şehir hastanesinde ve Adana'daki hastanelerde henüz bir yıkım ve hasar bilgisinin olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

“Adana için şu an büyük ciddi bir durum yok ama çevre illerden gelecek yaralılarla buradaki yoğunluk artabilir. İskenderun ve Hatay’da yıkılan hastane bilgisi geldi. O bölgede telefon bağlantısı da kötü. Bir özel bir de devlet hastanesinde yıkım olduğunu biliyorum."

hastaneler-depreme-hazir-mi-1123152-1.

"DENETİMLER YOK"

Kamu binalarının depreme hazır olmadığını, özellikle hastanelerin afet durumunda öneminin hayati önem taşıdığını belirten Ökten “Türkiye bir deprem bölgesi ve burası için de yakın bir zamanda deprem olacağı uyarısı yapılmıştı. Binaların denetimden geçmesi önemli, gerekli denetimlerin yapılıp ona göre güçlendirilmesi gerekir. Ne yazık ki bir denetim yapılmadığı için böyle sonuçlarla karşılaşıyoruz. Binanın hem yapımında ciddi bir denetim yok hem de sonrasında. Denetimler olmayınca ne yazık ki böyle felaketlerle karşılaşıyoruz. Biz ülkedeki sağlık kurumlarının depreme ne kadar dayanıklı olup olmadığının araştırılmasını istemiştik. 'Hastanelerde durum tespiti yapılsın ve gerekirse güçlendirme yapılsın' demiştik. Bunu yapacak olan devlettir ama yapılmadı. Deprem için ayrılan birçok bölgelere binaların yapıldığını biliyoruz. İnsanların toplanacakları bir alan yok, herkes caddelerde arabasıyla.“

"YIKILAN HASTANEDEYDİK"

Depreme yıkılan Hatay Antakya'daki Özel Akademi Hastanesi’nde annesi ile birlikte yakalanan Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Servar Yılmaz yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Annem bu sabap açık kalp ameliyatı olacaktı ve hastaneye yatırılmıştı. 8 katlı bir hastane ve en üst katı yoğun bakım. Hastane enkaza döndü. Enkazdan yeni çıktık.Bizde çizikler var, hastane içinde de yaralanan görmedim, ama yolda gelirken yıkılan binaların önünde bebeklere kalp masajı yapılırken gördük, yaralılar taşınırken gördük. Hastaların çoğu ve personelin çoğunu tahliye ettik. Binadaki çoğu kişiyi tahliye ettik ama en üst katta 8. katta olanlar var oraya çıkma şansımız yok bizim. Üst katlarda yoğun bakımın olduğu yerde hastalar var, hastane ikiye ayrıldı. Bir tarafı sağa, bir tarafı sola yattı. Enkaz altında kalan hastalar var mı bilmiyorum ama önümüzdeki binalar yerle bir oldu. İskenderun’da da bir hastanenin yıkıldığı söyleniyor. İletişim hatlarında problem yaşıyoruz. Antakya merkezde neredeyse iki üç binadan biri yerle bir olmuş vaziyette. Binalar direkt yerle bir olmuş. Hastaneden çıktıktan sonra biraz daha yan yattı.Yağmur ve kar var. Ciddi bir soğuk var insanların yaralanma sıkıntısının yanında hipotermiden de ciddi sıkıntı görme durumu var hastaların. Ona da hızlı ulaşılmalı. Yaz ayında olsa iki üç gün içinde ulaşılabilen insan olabilir ama şuan ki havada o kadar uzun süre soğuğa dayanamazlar, yaradan ziyade soğuktan insanlar ciddi zarar görebilir. "

hastaneler-depreme-hazir-mi-1123151-1.

"HASTANELER ELZEMDİR"

Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş ise kentet ölü ve yaralı sayısının artığını belirterek “Şuan bize gelen bilgileri göre Seyhan Devlet Hastanesi 15 ölü, 15 yaralı; Medline Hastanesi’nde 3 ölü, Çukurova Devlet Hastanesi’nde 11 ölü 109 yaralı ve Şehir Hastanesi’nde 3ölü 26 yaralı var. Ölü sayımız giderek artıyor. Şuan 30’un üzerine çıktı sayımız. Yaralılarımız da artıyor. Sevindirici olan şu şuan hastanelerimizde bir şey yok. Çalışmalar sürüyor, çalışmalar devam ediyor. Arama kurtarma çalışmalarında hala ölü çıkıyor maalesef” dedi.

Adana’da özellikle Çukurova tarafındaki binalarda hasarın olduğunu anlatan Menteş, şöyle devam etti: “Yağmur ve soğuk hava var. Bazı insanlar evlerine girmeye başladı ama devam ediyor. Deprem anında evdeydim, Çukurova’da. Adana Şehir Hastanesi’nde görev yapıyorum binada şuan sıkıntı yok. Şehir Hastanesi Çukurova’ya uzak olduğu için daha çok ölümler Çukurova Devlet Hastanesi ve Seyhan Devlet Hastanesi’ne geliyor. Binalarımızda şuan hasar yok" dedi. Bu tür afet durumlarında sağlık kurumlarının durumunun çok elzem olduğuna dikkat çeken Menteş, şöyle devam etti:

"Bu tür durumlarda bize asıl gerekli olan yerler sağlık kuruluşları o yüzden sağlık kuruluşlarının depreme dayanıklı olması şart ve özel denetimlerden buralar geçirilmeli. Şuan bizim de kulağımıza geliyor özellikle Hatay’da hastanelerin yıkıldığı bilgisini alıyoruz bu korkunç bir durum. Yani depreme en dayanıklı olması gereken yerler hastaneler o yüzden bu konulara daha hassasiyet gösterilmesi gerek. Sağlık kurumlarının güçlendirilmesi ve yenilenmesi çok elzem bir durum. İskenderun Devlet hastanesinin bir bloğu yıkılmış Antakya Özel Akademi Hastanesi yıkılmış, yani Adana’da da asfaltlar yarılmış durumda. “

İSTANBUL'DA HASTANELERDE OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

Maraş merkezli 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından İstanbul'daki tüm hastane yöneticileri de İl Sağlık Müdürlüğü başkanlığında olağanüstü toplandı. İstanbul'daki hastanelerde deprem bölgesinden gelecek yaralılar için planlamalar yapıldı. Bölgede görevlendirilecek sağlık ekipleri ile ilgili de harekete geçildi. Acil olmayan, önceden planlanmış ameliyatların ertelenmesi gibi afet durumuna yönelik önlemler de tamamlandı.

KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Malatya Şube Eşbaşkanı Sakine Doğan, Malatya Yeşilyurt'ta bulunan Özel Divan Hastanesi'nin yıkıldığını söyledi. Doğan "Aldığımız bilgilere göre bu hastanelerde hasar var. Bu hastaneler en az 10-15 yıllık. Enkazda kalan var mı bilmiyorum, ulaşamadım çünkü. Malatya'da yıkılan başka kamu binaları var mı bilmiyorum. 12 yıldır Malatya'da görev yapıyorum bu hastaneler en az 15 yıllıktır. Özel hastaneler özellikle normal apartmanlardan yapılan ve deprem güvenliği olmayan hastaneler. Yani önlemler alınmamıştır. Hastane olarak bunlar uygun değil, çünkü apartman binaları. Mesela Malatya'da apartmanlar çok yıkıldı, kamu binalarından ziyade. Bunlar da özel binalar olduğu için bunlar da o şekilde" dedi.

3 İLÇEDE HASAR BÜYÜK

BirGün'e değerlendirmelerde bulunan Maraş SES İl temsilciliğinden Hasan Özkan ise özellikle Maraş merkez, Pazarcık ve Türkoğlu ilçelerinde durumun ciddi olduğunu ve buralara ulaşamadıklarını söyledi. Özkan “Elbistan’da yaşıyorum ve Elbistan Devlet Hastanesi’nde çalışıyorum. Burası Malatya’ya daha yakın. Burada 5 kadar bina yıkıldı, 14 kadar hastanede ölü var. Enkaz altında kalanlar var ve çıkarılan yaralılar da var. Maraş merkez ile irtibat kuramıyoruz ama çok yıkım var, özellikle merkezde ilk yerleşimin olduğu yerde yıkım büyük. Neredeyse ayakta duran bina yok. Hasar merkezde ve Pazarcık’ta. Pazarcık ile de bilgi alınamıyor. Maraş da ilk yerleşim yerlerinin neredeyse çoğu Trabzon Caddesi denen yerde yıkım büyük. Elbistan’ta 5-6 eski bina yıkıldı. Asıl hasar Maraş merkez, Pazarcık ve Türkoğlu ilçesinde. Ben Elbistan Devlet Hastanesi’nde görevliyim. Çevre illerdeki hastanelerin durumunu henüz bilmiyoruz, çünkü kimseye ulaşamadık. Bilgi alacağım kişilerin telefonları çalışmıyor, bir iki video geldi sonra bağlantı koptu” dedi.

CERRAHİ VE ORTOPEDİ HEKİMİ İHTİYACI

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve sağlık emek-meslek örgütleri depremin ardından kriz masası oluşturdu. TTB’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “Deprem bölgelerinde gönüllü görev almak isteyen meslektaşlarımızın öncelikli olarak kendi illerindeki tabip odalarına ulaşmalarını önemle duyuruyoruz” denildi.

İstanbul Tabip Odası ve tüm illerin tabip odaları da deprem bölgesine gidecek gönüllü hekim listesi oluşturduğu öğrenildi. Sağlık Bakanlığı, il sağlık müdürlükleri ile koordine halinde çalışmalar yürütülürken, özellikle cerrahi, ortopedi ve travmatoloji hekimine ihtiyaç olduğu, listelerin oluşturulduğu, gönüllü olan hekimlerin ihtiyaç olan illere gidilmesi ile ilgili çalışmaların yapıldığı kaydedildi.