İstanbul Tabip Odası, pandeminin merkez üssü İstanbul’da durumun giderek kötüleştiğine dikkat çekti: Servisler ve yoğun bakımlar doluyor, ek servisler açılıyor, sağlık emekçileri hasta hasta çalışmak zorunda kalıyor.

Hastaneler doluyor, sağlıkçılar tükeniyor

HABER MERKEZİ

İstanbul Tabip Odası (İTO), ülkede her iki Covid-19 vakasından birinin görüldüğü megakentte durumun giderek kötüleştiği uyarısında bulundu. Kentte haftalık vaka sayısının pandeminin başından beri en yüksek sayıya ulaşarak 100 binde 1571 olarak açıklandığına dikkat çeken İTO, “Hastanelerde Covid servisleri ve yoğun bakımlar doluyor, yenileri açılıyor. Meslektaşlarımız artan iş ve hastalık yükü yanında, güvensiz çalışma ortamı nedeniyle tükeniyor” açıklaması yaptı.


HASTAYKEN ÇALIŞIYORLAR

İTO’dan yapılan açıklamada, sağlık emekçilerinin hasta hasta çalışmak zorunda kaldığı da belirtildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “En başından beri kontrol edilemeyen salgın neredeyse kendi doğal seyrine bırakılmış durumda. Semptomu olmayan temaslılara test yapılmaması, izolasyon ve karantinanın tamamen kaldırılması veya sürelerinin kısaltılması, aşısız veya eksik aşılı kişilerin test yaptırmadan kapalı alanlara girişi ve seyahati ile kısıtlamaların kaldırılması hastalığın yayılmasını hızlandırıyor. Yarıyıl tatili için yurdun dört bir yanına yayılan İstanbulluların hastalığın daha da yayılmasına yol açması beklenmeli. Herkesin hastalığı geçirmesi sonucu toplumsal bağışıklık kazanılacağı beklentisinin bedeli daha fazla insanın ölümü olacak.”

OMICRON DA ÖLDÜRÜYOR

Açıklamada, Omicron varyantının bir önceki Delta varyantına göre daha hafif atlatıldığı yönünde veriler mevcut olsa da hafife alınmaması gerektiği vurgulandı: “Omicron’un özellikle hastalığı geçirmeyen, aşısız ve hatırlatma dozu yapılmayanlar dâhil eksik aşılılarda oldukça ölümcül olabildiğini gösteren çalışmalar da bulunuyor. Bunun yanında Delta varyantı halen dolaşımda. Kronik hastalığı bulunan veya ileri yaşlardaki kişilerin hem Delta hem de Omicron varyantına karşı kırılgan olduğu, aşının yüzde 100 koruyucu olmadığı biliniyor. Diğer kişiler hastalığı hafif geçirse bile hastalığı daha ağır geçiren, daha fazla hastaneye yatan, daha fazla ölen bu dezavantajlı gruptaki kişilere bulaşmasına neden oluyor.”

HIZLI TEST, AŞI KARTI

İTO, salgındaki kötü gidişatın durdurulması için acilen yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

• Vakaların saptanabilmesi için PCR testi yanında hızlı antijen testi yaygın olarak kullanılmalı.

• Hızlı antijen testi ve PCR testi ile saptanan vakaların aşı durumları göz önüne alınarak testi negatifleşenlerde 5 gün, hastalık belirtileri olanlarda 10 güne kadar izolasyon uygulanmalı.

• Kapalı ve kalabalık ortamlarda çalışanlar için aşı zorunluluğu getirilmeli.

• Aşı kartı uygulaması ile aşısız veya eksik aşılıların kalabalık ortamlara girişine izin verilmemeli.

• 5-11 yaş arası çocuklar için aşılama başlatılmalı.

• Bağışıklık yetmezliği, kronik hastalık gibi riskli durumları olan tüm çalışanlara risk durumuna göre kış ayları boyunca ücretli izin verilmeli.

• Maske kullanılması, zorunlu olmadıkça kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunulmaması, kapalı alanların havalandırılması sağlanmalı.