Türkiye’de iktidarın ekonomik gerekçelerle koronavirüs salgınına karşı sert tedbirler almaktan kaçınırken salgının etkisi katlanarak artıyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde hastanenin ana ameliyathane koridorunun da yoğun bakım servisine çevrilmesi için planların devreye sokulduğu bildirildi.

Hastanelerde koronavirüs alarmı: Cerrahpaşa’da koridor, yoğun bakıma çevriliyor!

Koronavirüsle ilgili vaka ve ölüm sayıları, son haftalarda hem Türkiye genelinde hem de İstanbul'da yeniden ciddi bir yükselişe geçti.

Koronavirüsle mücadeleyi haberleştirmek için geçen nisan ayında İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde bir gün geçiren BBC Türkçe ekibi, salgının yeniden arttığı bir dönemde yeniden hastaneye girdi.

Mahmut Hamsici ve Neyran Elden’in haberinde, hem Cerrahpaşa'da çalışan sağlıkçılara bu dönemde yaşadıkları soruldu hem de salgındaki son duruma dair bilgi alındı.

Bu bilgilerden en dikkat çekici olanı yoğun bakım doluluğuna ilişkin.

İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, hastanedeki ana ameliyathane koridorunun yoğun bakım haline getirilmesi için bir plan üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Prof. Aydın, şu ifadeleri kullandı:

Hastanemizin ana ameliyathane koridorunu yoğun bakım haline getirebilecek bir planı bugün gerçekleştirdik. Bu noktada bu kapasitenin tamamen dolmayacağını ümit ediyoruz. Ancak şu an ciddi bir artış söz konusu.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Sait Gönen de, salgının ilk döneminden daha yüksek bir pikle karşılaştıklarını açıkladı. Gönen, şöyle konuştu:

Mart ayından daha büyük bir pikle karşı karşıya olduğumuzu kesinlikle söyleyebiliriz. O zamanki yoğun bakım yatak doluluk oranımızı şu anda aşmış vaziyetteyiz. Servislerimiz dolu, yoğun bakım yataklarımız giderek dolmakta. Yeni servisler açmaktayız.

Haberde Covid yoğun bakım ünitesi, yataklı Covid servisleri ve Covid testlerinin yapıldığı ilk başvuru polikliniğinde doktorlar, hemşireler ve hastabakıcılarla görüşüldü. Sağlıkçılar, bu süreçte çok yorulduklarını ancak sonuna kadar mücadelelerini sürdüreceklerinin altını çiziyor.

Aynı zamanda sağlıkçılar, geçtiğimiz bahar aylarına kıyasla daha büyük bir salgın dalgasının geldiğini belirterek uyarılarda bulunuyor.