CHP’li Levent Gök, bir yılda 88 milyon 426 bin 734 görüntüleme hizmeti verilmesini Meclis gündemine taşıyarak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, sonuçların okunamaması veya hatalı olması gerekçesiyle tekrar edilen görüntüleme tetkiki sayısını sordu

Hastanelerdeki hatalı tetkik sayısı Meclis gündeminde: Kaç hatalı çekim yapıldı?

BİRGÜN/ANKARA

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Sağlık Bakanlığı’nın 2018 Sağlık İstatistikleri Yıllığı’na göre Türkiye’de bir yılda 88 milyon 426 bin 734 görüntüleme hizmeti verilmesini Meclis gündemine taşıdı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Gök, sonuçların okunamaması veya hatalı olması gerekçesiyle tetkikler tekrarlandığına dikkati çekerek, tekrar edilen görüntüleme tetkiki sayılarını sordu.

Gök, “bilimsel araştırmalara göre gelecekte görüntülemeler sebebiyle ortaya çıkacak kanser vakalarının bütün kanserlerin yüzde 2’sini oluşturması beklenirken görüntüleme işlemlerinde gerçekleşen yoğunluk hastalarda ve sağlık çalışanlarında kanser riskinin artmasına sebep olacaktır. Toplum sağlığı açısından oldukça hassas olan bu konuda tıbbi görüntüleme işlemlerinin en yüksek hassasiyetle gerçekleştirilmesi için gerekli adımların atılması gerekmektedir” ifadelerini kaydetti.

Gök, 2015-2019 yılları arasında devlet ve üniversite hastanelerinde hangi görüntüleme çeşitlerinin kaç hastaya uygulandığının, tekrarlanan görüntüleme tetkikleri sebebiyle ortaya çıkan fazladan maliyetlerin ve tıbbi görüntüleme hizmetlerine karşılık özel şirketlere ödenen ücretlerin de açıklanmasını talep etti.