Hastanın parasıyla tıbbi malzeme almışlar

Haber Merkezi

Kamu hastanelerinde tıbbi malzeme eksikliğinin sürdüğü, bazı hastanelerin hastalardan para alarak malzemeleri doğrudan temin ettiği öğrenildi.

Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan, ANKA’ya yaptığı açıklamada, kamu hastanelerinde tıbbi malzeme eksikliğinin giderek arttığını, cilt kaleminin bile bulunamadığını söyledi. Eksik malzemelerin artışı sonrasında hastaların özel hastanelere yönlendirilmeye başlandığını belirten Türkkan, “Kimi kamu hastaneleri yönetimlerinin hastalardan para alarak doğrudan malzemeyi temin etme yolunu seçtiğini de biliyoruz” dedi.

YURTTAŞLAR İSYANDA

Malzeme eksikliği nedeniyle ameliyat olamayan, tedavileri aksayan hastalar ve hasta yakınları ise Twitter’dan seslerini duyurmaya çalışıyor. Rize’deki Recep Tayyip Erdoğan Araştırma Hastanesi’nde ortopedi malzeme eksikliği nedeniyle ameliyat olamayan bir yurttaş, “Sağlık Bakanlığı arayıp ‘Araştıracağız’ dedi. Hastane aradı, ‘Medikaller bize malzeme vermiyor’ dedi. Peki, biz ne yapalım bu durumda? Bize kim yardım edecek?” diye sordu. Eşi trafik kazası geçiren başka bir yurttaş, “Hastaneye gittiğimizde ameliyat için gerekli malzeme olmadığını, 20 gün beklememiz gerektiğini belirttiler. Hemen başka bir hastaneye sevkini istedik. Fakat sevkini isteyemeyen hastalar 15-30 gün arası ameliyat için malzeme bekliyormuş” dedi. Bir sağlık emekçisi ise “Kalp ve damar cerrahisinden bildiriyorum, durumlar çok kötü. Malzeme olmadığı için ameliyat yapılamayacağını bilgilendirdiğimiz bilmem kaçıncı hasta” ifadelerini kullandı.

FİRMALARA ÖDEME YAPILDI

Tıbbi cihaz sektörü temsilcileri, dün itibarıyla ödeme sorununun çözüldüğünü duyurdu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Medikal Meclis Başkanı Levent Mete Özgürbüz, Tüm Tıbbi Cihaz Ürtici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu Başkanı Kemal Yaz ve Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Metin Demir, yaptıkları ortak açıklamada, uzun zamandır kamu ve üniversite hastanelerinden tahsil edemedikleri alacaklarının ödendiğini belirtti.