Haftanın açılış karşılaşmasında Bursaspor deplasmanda Antalyaspor’u 1-0 yendi. 2 sezondur düşme kâbusu gören, son maçlarda topladığı puanlarla lige tutunan Bursaspor,  bu sezon da aynı şeyi yapmak istiyorsa gelecek hafta Göztepe’yi yenmek zorunda. Evinde hem kötü oynayan hem de mağlup olan Antalyaspor lig beşinciliğini, dolayısıyla da Avrupa vizesini zora soktu. Galatasaray’ın oynadığı oyun taraftarlarını memnun etmese […]

Haftanın açılış karşılaşmasında Bursaspor deplasmanda Antalyaspor’u 1-0 yendi. 2 sezondur düşme kâbusu gören, son maçlarda topladığı puanlarla lige tutunan Bursaspor,  bu sezon da aynı şeyi yapmak istiyorsa gelecek hafta Göztepe’yi yenmek zorunda. Evinde hem kötü oynayan hem de mağlup olan Antalyaspor lig beşinciliğini, dolayısıyla da Avrupa vizesini zora soktu.

Galatasaray’ın oynadığı oyun taraftarlarını memnun etmese de ligin ikinci yarısının başarılı takımı Rize’yi deplasmanda mağlup ederek son iki haftaya şampiyonluğun en avantajlı takımı olarak girmeyi başardı. Ligin boyu bu kadar kısalınca kazanmak her şeyden önemli hale geldi. Rize cephesinin maçın ardından hakem Serkan Çınar’a tepkisi büyüktü. VAR uygulamasının devreye girmesinin amacı hakem hatalarını ortadan kaldırmak değil yüzdesini düşürmekti. Türk futbolumun gelişmesi için oyunu hakem hatalarının arkasından okumayı bırakmamız gerekiyor.

Fenerbahçe evinde Akhisar’ı 2-1 yenerek ligin bitimine 2 hafta kala puan cetvelinde 10. sıraya yükseldi. Maça hızlı başlayan ve kaleyi tutan ilk iki şutu golle sonuçlanan Fenerbahçe, 42. dakikada kazandığı penaltı atışını gole çevirse farklı bir galibiyete de imza atabilirdi. Soldado’nun penaltısını kurtaran Fatih Öztürk, bu sezon maruz kaldığı beş penaltı vuruşundan üçünü kurtardı. Ancak Fatih’in penaltısı da Barbosa’nın golü de Akhisar’ı ligde tutmaya yetmedi. 7 sezondur SüperLig’de mücadele eden, bu sezon ligimizi UEFA Avrupa Ligi’nde temsil eden Akhisar SüperLig’e veda eden ilk takım oldu.

Göztepe ile Sivasspor arasında İzmir’de oynanan karşılaşma haftanın izlemesi en keyifli eşleşmesiydi. 7 haftadır kazanamayan Sivas, galibiyet hasretine son veremese de rakibine yenilmeyerek son iki haftaya düşme korkusunu atlatarak girmeyi başardı. Göztepe’nin üç kere geriye düşüp üstelik maçın son bölümünü bir kişi eksik oynamasına rağmen mağlup olmaması lige tutunma arzusunu gösteriyor. İnsan ister istemez “Tamer Tuna ile Göztepe’nin yolları hiç ayrılmasaydı nasıl olurdu?” diye düşünüyor.

Alt sıradaki takımları yakından ilgilendiren maçta Kasımpaşa’yı 2-1 mağlup eden Kayserispor puanını 40 yaparak ligde kalmayı garantiledi. Hikmet Karaman’ın göreve geldiğinde ligin dibinde olan, dar oyuncu rotasyonuna sahip, transfer tahtası kapalı takımı ligin bitimine iki hafta kala 40 puan barajına ulaştırması takdir edilmesi gereken bir başarı. Aynı şeyi Mustafa Denizli için söylemek maalesef mümkün değil. Tecrübeli teknik adamın ligin ilk yarısında 29 puan toplayan takımı hâlâ 40 puana ulaşamadı.

Konya deplasmanında 1 puana razı olan Trabzonspor için üçüncülük artık hayal ile mucize arasında bir yerde. Kalan iki haftada Trabzonspor ne sonuç alırsa alsın Ünal Karaman da performansıyla dikkat çeken teknik direktörlerinden biri oldu. Galip gelemediği için lig beşinciliğini, dolayısıyla da Avrupa iddiasını büyük ölçü de kaybeden Konyaspor’da, teknik direktör Aykut Kocaman da faturayı hakemlere kesenlerdendi. Konya’nın hedefini tutturamamasının bu maçın hakemleriyle ilgili olmadığını, asıl sebebinin geçen hafta son verdikleri 11 maçlık kazanamama serisi olduğunu en iyi bilenin Kocaman olması da memlekete özgü bir dilemma. 

Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını almasının ardından oynadığı hiçbir maçı kazanamayan Başakşehir, İmamoğlu’nun mazbatasının iptal edilmesine müteakip galibiyet hasretine de son verdi. Kadroda büyük bir rotasyon yapan Abdullah Avcı, Epureanu’nun alternatifini bitime üç hafta kala buldu. Mahmut – Kudryashow ikilisinin uyumu Avcı’nın stoper kâbuslarına Galatasaray maçı öncesi son vermiş olmalı. İlk yarıyı 1-0 önde kapatan Ankaragücü, ikinci yarının hemen başında kalesinde golü görmese son iki haftaya rahatlamış olarak girebilirdi.

BB Erzurumspor müsabakasından 3 puanla ayrılan Yeni Malatyaspor, UEFA Avrupa Ligi’nde Türkiye’yi temsil etme yolunda önemli bir galibiyet aldı. Erol Bulut’un istifasının ardından maçlara Sportif Direktör Ali Ravcı yönetiminde çıkan Malatya lig beşinciliğini büyük ölçüde garantiledi. Galatasaray’ın Akhisar’ı geçerek Türkiye Kupası’nı kazanması lig beşincisine Avrupa kapısını açacak.

Beşiktaş, geçen hafta Galatasaray’ı yenmiş olsa, Alanya karşılaşmasının biletleri karaborsaya düşecekti. Yenildikten sonra ise stadın yarısı boş kaldı. Memleketteki taraftarlık algısının çarpıklığına dair daha çarpıcı bir örnek olabilir mi? Talihsiz trafik kazasından sonra hiç kazanamayan Alanyaspor’un sahaya çıkıp korakor mücadele etmesi bile takdire şayan. Beşiktaş taraftarının stadı terk etmeyip 10 dakika boyunca ısrarla Sergen Yalçın’ı çağırması ise manidar…

Haftanın golü: Ricardo Quaresma

Birbirinden şık goller izlediğimiz haftanın golü Quaresma’nın pek kullanmadığı sol ayağıyla attığı belki de SüperLig kariyerinin son golü.

Haftanın Oyuncusu: Edin Visca

Haftanın değil belki de sezonun en iyi oyuncusu Edin Visca.

Haftanın Takımı: Bursaspor

Antalyaspor’u deplasmanda hatasız ve etkili bir oyunla mağlup eden Bursaspor.

Haftanın Teknik Direktörü: Ali Ravcı

Erol Bulut’un ayrılmasının ardından Yeni Malatyaspor’un başında maçlara çıkmaya başlayan sportif direktör Ali Ravcı.