Hatay’da önceki gün çıkan ve büyük bir alana yayılan yangını söndürme çalışmaları dün gün boyu devam etti. Yerleşim yerlerine ulaşan yangın nedeniyle evleri alevler arasında kalan yurttaşlar bölgeden kaçarak uzaklaştı. CHP’li Şahin, devletin kenti afet bölgesi ilan etmesi gerektiğini vurguladı: İlk önce trafo yangını olduğu söylendi ama birbiriyle hiç alakası olmayan bölgelerde çeşitli aralıklarla yangınlar çıkıyor, bu da sabotaj ihtimalini artırıyor. İnsanlar perişan halde.

Hatay’da can pazarı: Evler alevler arasında kaldı

Dilara Şimşek

Hatay'ın Belen ilçesinde önceki gün çıkan ve iki ilçeye daha yayılan yangını söndürme çalışmaları dün gün boyu devam etti. Belen ilçe merkezi yakınlarındaki Petek mevkisinde önceki gün kontrol altına alınan yangın bölgesinde, alevler yeniden yükseldi. Yerleşim yerlerine de ulaşan alevler sonucu bir evde tüp patladı.

Yangın bir binaya ve bir de otomobile sıçradı. Yangının karayoluna tekrar yaklaşması nedeniyle Belen-İskenderun karayolu trafiğe kapatıldı. Yangının yerleşim yerlerinin bulunduğu alana yayılmasının ardından yanlarına çocuklarını da alan aileler, bölgeden kaçarak alevlerden uzaklaştı.

Yangın bölgesinde incelemelerde bulunan CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, hava muhalefeti nedeniyle yangına havadan müdahale yapılamadığını söyledi. Yerleşim yerlerine sıçrayan yangın nedeniyle insanların perişan halde olduğunu söyleyen Şahin, şunları anlattı: "Birbirinden uzak bölgelerde durmadan yangın başlıyor. Birini söndürüyoruz, başka bir bölgeden yangın haberi alıyoruz. İlk önce trafo yangını olduğu söylendi ama birbiriyle hiç alakası olmayan bölgelerde çeşitli aralıklarla yangınların çıkması sabotaj ihtimalini artırıyor. Bazı bölgelerde çok büyük boyutlara ulaştı. 25-30 kişiyi tahliye ettik. Can kaybımız yok.”

hatay-da-can-pazari-evler-alevler-arasinda-kaldi-791072-1.

Şahin, kentin bu yıl yangınlarla mücadele ettiğini söyleyerek “Orman Bölge Müdürlüğü kurulması şart. Bu yıl yangınlar felaketimiz oldu. Devlet burayı afet bölgesi ilan etmeli ve yurttaşın yaralarını sarmalı.”

KONUTLAR BOŞALTILDI

Öte yandan Hatay Valiliği, “Yangında sabotaj ihtimaliyle ilgili gözaltına alınan şahıslar olup konuyla ilgili soruşturma devam etmektedir. Henüz sabotaj ile ilgili kesin bir bilgiye ulaşılamamıştır” açıklamasını yaptı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangının 300-400 hektarlık bir alanı kapsadığını vurgulayarak, “Hatay'daki orman yangını 300-400 hektarlık bir alanı kapsıyor. Yangında, 7 daire, 11 müstakil ev, 14 iş yeri, 8 fabrika, 4 araç, 3 depo, 35 arı kovanı ve 70 vatandaşımız etkilendi” dedi.

hatay-da-can-pazari-evler-alevler-arasinda-kaldi-791073-1.

Yangının İskenderun ve Arsuz ilçelerine de sıçradığını belirten Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, "İlçemizde, yangının yakın olduğu tüm konutları boşaltıyoruz. Biri çocuk 8 hafif yaralımız var. Ekiplerin yangına müdahalesi devam ediyor." dedi.

***

Yangın bölgesinde maden projesi

Belen ilçesi ile İskenderun-Arsuz sınırları arasında çıkan yangının bulunduğu bölgede maden projesi yapılacağı ortaya çıktı. Hatay Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, köylere gönderdiği 30 Eylül tarihli resmi yazıda 12 Ekim tarihinde Arsuz ilçesine bağlı Hüyük Mahallesinde krom madeni projesiyle ilgili ÇED toplantısı yapılacağını duyurdu. BirGün’e konuşan Hüyük Mahalle Muhtarı Rıdvan Ani, “Yaşam alanlarımız maden için yok ediliyor. Hatay’da iki hafta kadar önce güney yamaçları yakıldı. Şimdi kuzey yamaçları. Burada yaşamın yok edilmesini kabul etmiyoruz” dedi.

hatay-da-can-pazari-evler-alevler-arasinda-kaldi-791074-1.