Google Play Store
App Store

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depreme, yıkılan Özel Akademi Hastanesi’nde yakalanan ve bölgede yaşanan son durumu değerlendiren Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Servar Yılmaz, “Hatay merkeze hiçbir yardım gelmiş değil. Kırıkhan’ı bilmiyorum, İskenderun’da yine problemler var. Yıkılan birçok apartmanın halen hiç birine dokunulmuş değil” dedi.

Hatay Tabip Odası Başkanı: Hiçbir yardım gelmedi

Sibel BAHÇETEPE

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 kentte büyük yıkıma neden olan 7.7 büyüklüğündeki deprem sırasında, yıkılan Özel Akademi Hastanesi’nde olan Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Servar Yılmaz, bölgede yaşanan son durumu BirGün’e değerlendirdi.

Hatay’a yardımların halen gelmediğini söyleyen Yılmaz, “Hatay merkezi hiçbir yardım gelmiş değil. Kırıkhan’ı bilmiyorum, İskenderun’da yine problemler var. Yıkılan birçok apartmanın halen hiç birine dokunulmuş değil” dedi.

Antakya’daki Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin de deprem nedeniyle ciddi zarar gördüğünü anlatan Yılmaz, “Hastanenin önündeyim, hastanede hasar var. Bütün tavanlar çökmüş, hastanenin içi yürünemez halde. Hastane komple işlevsiz durumda. Acil servis savaş alanına dönmüş durumda. Acil servisin içinde yerde, sedyede, masada, sandalyede 50’den fazla ceset saydım. Bunların yaklaşık 15-20 tanesi de bebek. Hemen acilin önündeki kantinde, masanın üzerinde bir tane çocuk cesedi var. Yine kantin içinde sedyede erişkin ceset var. Dışarıda da yerde, 7 çocuk, iki tane erişkin cesetleri var” diye konuştu.

Depremde bir başka sorunun güvenlik zafiyeti olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

“İnsanlar istediği gibi içeri girip çıkıyor. Güvenlik yok, giriş çıkışı kontrol eden kimse yok. Vatandaş gelip cesetlerini kendi elleriyle insanların sağına soluna bakarak, açarak bulmaya çalışıyor. Cesetler, sanki bomba patlamış gibi sağa sola savrulmuş durumda, kimi sırtüstü, kimisi yüzüstü… Hastanenin her yeri çatlamış durumda. Hastane dışında 35-40 tane Kızılay ve UMKE çadırları var, dışarıda insanlar tedavi edilmeye çalışılıyor. UMKE’nin burada yaklaşık 500’e yakın personeli var. Özellikle İstanbul olmak üzere Türkiye’nin pek çok yerinden gelen UMKE personeli var, onlar müdahale yapıyor. Ama hastane içinde birçok kişinin hayatta olduğu söyleniyor. Tahliye edilememiş olan, yoğun bakımlarda şuana kadar canlı çıkma ihtimali olmayan birçok kişi var. Cesetler var, hem çocuk hem erişkin. Yoğun bakımdakilerin elektriği de yok onların öldüğü söyleniyor. Oraya çıkma şansımız yok. Hatay merkez ve Samandağ, Antakya tarafında AFAD’ın gelmediği binlerce apartman var. İnsanlar, yine kendi cesetlerini, kendi yaralılarını kendi elleriyle enkaz altından çıkartmaya çalışıyor. AFAD’ın ulaşmadığı binlerce yer var.”

Sahra çadırlarında da sıkıntıların olduğunu anlatan Yılmaz “Sahra çadırları afet anında kullanılabilir ama sağlık sunumu için idame ettirilebilecek bir yer, sürdürülebilir bir yer değil. İlk müdahale yapılabilir ama ameliyatların yapılabileceği yerler değil” dedi.

6 Şubat’ta merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, 10 ilde yaklaşık 13,5 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi yıkıma uğrattı. Açıklanan son resmi verilere göre, 3 bin 419 kişi yaşamını yitirdi, 20 bin 534 kişi de yaralandı. Enkaz altında kalan insanlar kurtarılmayı bekliyor. Canını kurtaranlar ise dondurucu soğuk ve olanaksızlıkla mücadele ediyor. AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, teyit edilmiş yıkılmış bina sayısının 5 bin 775, teyit edilmemiş yıkılma ihbarı gelen bina sayısının ise 11 bin 302 olduğunu açıkladı. Deprem felaketinin ardından 7 gün milli yas ilan edildi.