Hatay yangın raporu: Yanan yerler imara açılmasın

Hüseyin Şimşek

Hatay’da yaşanan orman yangınlarının ardından CHP Genel Sekreter Selin Sayek Böke, Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Hatay Milletvekilleri Suzan Şahin, Mehmet Güzelmansur, İsmet Tokdemir ve Serkan Topal yanan alanlarda incelemelerde bulundu.

Heyet raporunda, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yangına müdahale açıklamalarının çelişkili olduğunu ve yanan alanların imara açılmaması gerektiğini ifade etti. Yapılan incelemelerin ardından hazırlanan raporda şu ifadelere yer verildi:


“Hatay ilinde Yangın sebepleri araştırılırken, yangına neden olan denetimsizlik veya ihmale ilişkin de soruşturma yapılmalıdır. Diğer yandan, yangınlara müdahale kadar, yangını önleyici mekanizmaları güçlendirmek de önemlidir. Bu bağlamda yangın yönetim planları oluşturulmalıdır.”

BAŞKA FAALİYETE İZİN VERİLMEMELİ

“Anayasanın 169’ncı maddesi gereğince, yanan orman yerlerinde, yeni orman yetiştirilmeli, bu alanlarda kesinlikle başka bir faaliyete izin verilmemeli, imara açılmamalı, yapılaşmaya izin verilmemelidir. Orman alanlarındaki denetimler arttırılmalı, önleyici denetim mekanizmaları güçlendirilmelidir.”

“Görevi orman yangınıyla mücadele olan, yangın eğitimi almış, bu alanda uzmanlaşan kadrolu istihdam alanı açılmalıdır. Orman köylülerine yönelik eğitimler arttırılmalıdır. Yangının sorumluları etkin bir biçimde araştırılmalı, yargı makamları önüne çıkarılmalıdır.”


BAKAN’IN ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALARI

“Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı iki ayrı açıklamada, birbiriyle uyuşmayan rakamlar verilerek yangının kontrol altına alındığı duyurulmuştur. Orman gücünün yüzde 10’unun Hatay’da kullanıldığını aktaran Bakan Pakdemirli, aynı gün yaptığı ilk açıklamasında 2 uçak, 6 helikopter, 130 arazöz, 10 dozer ve 500 personelle, ikinci açıklamasında ise 1 uçak, 5 helikopter, 188 arazöz, 25 iş makinası ve 750 personel ile müdahale edildiğinden söz etmiştir.”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise yaptığı açıklamada, “Yanan alanların 1 metrekaresi dahi başka bir amaçla kullanılmayacak ve tamamı yeniden ağaçlandırılacaktır” dedi.

***

2 kişi tutuklandı

Hatay’da çıkan orman yangınlarıyla ilgili gözaltına alınan iki şüpheli tutuklandı. Öte yandan Adana’da 5 Ekim’de çıkan ve 8 hektar alanın zarar gördüğü orman yangınlarıyla ilgili 4 şüpheli, jandarma ekiplerince gözaltına alındı.