Hatay’da 33 saat sonra kontrol alınan yangının bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı. Birçok mahalle yangından zarar görürken yangın bölgesinde maden projesi yapılacağı ortaya çıktı. Bölgede incelemelerde bulunan CHP’li Öztunç: “Hatay yanmıyor, yakılıyor. Bir takım zafiyetler olduğu net”

Hatay yanmıyor, yakılıyor!

HABER MERKEZİ

Hatay’ın Belen ilçesinde cuma sabahı ormanlık alanda başlayıp, 3 ilçede yerleşim yerlerine sıçrayan ve 33 saat sonra kontrol altına alınan yangının ardından ekiplerin hasar tespit çalışmaları başladı.

Kentte 9 Ekim’de Belen ilçesinde saat 10.15 sıralarında ormanlık alanda başlayan yangın, rüzgârında etkisiyle ilçedeki yerleşim yerine sıçradı. Burada bulunan İssume, Müftüler, Fatih ve Sarımazı mahallelerini etkileyen yangın daha sonra İskenderun ve Arsuz ilçesindeki birkaç mahalleye de zarar verdi. Evleri yanan ve risk bölgesinde oturan mahalle sakinleri güvenlik güçleri tarafından tahliye edildi. Yangında can kaybı yaşanmazken zarar gören bölgelerdeki hasar tespit çalışmaları yangının kontrol altına alınmasıyla başladı.

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, yangın felaketinin yaşandığı Hatay’ı ziyaret etti. Öztunç, kentte bir ay içinde 2 yangın çıktığını kaydederek “Hatay yanmıyor, yakılıyor. Bir takım zafiyetler olduğu net. MİT’in durum değerlendirmeyi yapması gerekiyor” dedi.

3 İLÇEDE AĞIR HASAR

Belen, Arsuz ve İskenderun ilçelerinde yaptıkları incelemelerde ağır hasarlar tespit ettiklerini belirten Böke ise konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı: “Şimdi devlete düşen hem sorumluları ortaya çıkarmak hem de bir sosyal devlet yükümlülüğü ile ortaya çıkmış olan hasarı hızla tespit etmektir. Gerekli telafiyi halkı rahatlatacak şekilde devlet gücüyle yapılmalı. Biz bunun takipçisi olacağız.”

***

hatay-yanmiyor-yakiliyor-791370-1.


Sorumlular ortaya çıkarılmalı

Yangınla ilgili siyasi partilerden açıklama geldi. SOL Parti’den yapılan açıklamada “Yangın halkın yaşadığı kayıplar hızla karşılanmalı. Yangının nedenleri araştırılarak, sorumluları ortaya çıkarılmalı. Ormanlarımıza, doğamıza, yaşam alanlarımıza, memlekete sahip çıkacağız” HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ise orman yangınına ilişkin yazılı açıklama yaptı. ‘Orman yangınlarının sorumlularını lanetliyoruz’ başlıklı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bu iktidarın ormana, doğaya ve eko sisteme bakışı son derece sorunludur. Şaibeli ihalelerle satılan yangın söndürme uçakları; güvenlik bahanesiyle yakılan hektarlarca arazi; günlerce, haftalarca bilerek müdahale edilmeyen yangınlar ve tahrip edilen yaşam alanları; imara açılsın diye rant alanı yaratmak için çıkarılan yangınlar; maden sahası yaratmak için yakılan ormanlar... Ormanlık alanlar yandıktan sonra o topraklarda yükselen otelleri ve villaları; açılan maden ve taş ocaklarını, kısacası rant uğruna ülkenin geleceğini yakan anlayışı unutmuyoruz.”

***

9 noktada maden aranacak

Yangın bölgesinde maden projesi yapılacağı ortaya çıktı. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), 68 ildeki 766 bölgede maden ruhsatı verilmesi için 24 Ağustos’ta ihale süreci başlatmıştı. MAPEG tarafından ihale edilecek maden arama sahaları arasında Hatay’da; Payas, Arsuz, Belen, Dörtyol ve Hassa ilçelerinde olmak üzere 9 nokta bulunuyor.

7 Eylül tarihinde bu bölgeler için gerçekleştirilecek ihalelere karşı çıkan İskenderun Çevre Platformu, siyasi parti ve dernekler geçtiğimiz ay Arsuz’da yaptıkları eylemde Hatay’ın hiçbir bölgesinde maden aramasına izin vermeyeceklerini belirtmiş ve “Bu alanların ormanlık alan mı, mera alanı mı, tarım alanı mı, ne olduğunu bilmiyoruz. Koordinatlardan anlamaya çalışıyoruz. Ya da ne madeni olduğunu da henüz bilmiyoruz. Demir, bakır, gümüş, iyot, altın, taş kömürü, linyit… Bunların hepsi bu bölgelerden çıkabilir” demişti.