Hatay’ın hâlâ size ihtiyacı var
Hatay Akademi Orkestrası, depremlerden sonra gerçekleştirdiği dayanışma konserleri kapsamında bu akşam İzmir’de sahne alacak. Solist Yasemin Ek, Hatay’ın hâlâ desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi.
Berkay SAĞOL
Maraş merkezli depremlerden en çok etkilenen kentlerden biri olan Hatay’da 2019 yılında Ali Uğur öncülüğünde müzik öğretmenleri ve profesyonel müzisyenlerle kurulan Hatay Akademi Senfoni Orkestrası dayanışma konserlerine devam ediyor. Hatay Akademi Senfoni Orkestrası İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı tarafından 36’ıncısı düzenlenen Uluslararası İzmir Festival’inde bu akşam Tarihi Agora’da sahne alacak.
6 Şubat depreminin ardından 4 üyesini kaybeden orkestra, yaşanan bu acıya ve doğacak yeni yaşama, umuda işaret etmek istiyor. Depremin ardından ilk kez 1 Nisan’da bir araya gelen orkestra ilk konserini İstanbul’da, ikincisini ise Âşık Veysel’in 50’inci ölüm yıldönümünde Ankara’da gerçekleştirildi. Düzenlenen her dayanışma konseriyle hem gündemi hem de hafızayı taze tutmak isteyen Hatay Akademi Orkestrası bu topraklardan aldıkları umudu, mutluluğu, kültürü, sevgiyi bir ipek böceği gibi sanat kozalarında tekrar işleyip yine bu topraklara serpmek istiyor.
Hatay Akademi Senfoni Orkestrası Solisti ve Genel Koordinatörü olan Yasemin Ek, İstanbul ve Ankara’da düzenlenen dayanışma konserlerine ilişkin, “İki konserde ilgi çok yüksekti. Çok güzel destekler aldık. Hem izleyenlerden hem halktan hem de bizi ağırlayan kurumlardan çok yoğun bir ilgi gördük. Tüm bunlar bizi çok mutlu etti” dedi.
Depremlerden sonra ilk amaçlarının orkestrayı ayakta tutmak olduğunu vurgulayan Ek, “Bizim orkestramız çeşitli insanlardan oluşuyor. Devlet memuru olan öğretmenler, üniversite öğrencileri, güzel sanatlar lisesi öğrencileri, konservatuvar mezunları ve ataması yapılmayan öğretmenler orkestramızda bulunuyor. Depremlerden sonra onların herhangi bir şekilde çalıştığı işleri ve gelirleri yok. Dayanışma konserlerinde onlara destek oluyoruz. Bu arkadaşlarımız gittikleri şehirlere yerleşmesinler, orada geçici olarak kalsınlar ve Antakya’ya tekrar geri dönsünler diye imkân sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.
KOLAY UNUTULSUN İSTEMİYORUZ
Ek, şunları dile getirdi: “Depremin üzerinden 4 ay gibi bir süre geçti ve maalesef seçim atmosferinden dolayı ülke genelinde gündem değişti. Biz üzülüyoruz. Deprem unutuldu ama Antakya’da hiçbir şey değişmedi. İnsanlar hala çadırlarda yaşıyor, temiz su bulamıyor ve yardımlar azaldı. Biz elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Biz yaşananların kolay unutulmasını istemiyoruz. Dayanışma ve destek hiç azalmasın çünkü Antakya’nın buna ihtiyacı var.”
Bu akşamki konser hakkında da bilgi veren müzisyen, “Bizim repertuarımız çok geniş. Her dilden, her türden müziklerin hepsini yapıyoruz, söylüyoruz. Etnik müziklerimiz var, klasik müziklerimiz var, Arapça yani Antakya yöresine ait eserlerimiz var ve dünya müziklerimiz de var. Geniş ve çeşitli müzikleri içinde barındıran bir repertuvarımız var. İzmirliler bu akşam Tarihi Agora’da her dilden her türden müziği dinleyecek” dedi.
Hatay Akademi Senfoni Orkestrası Kurucu Şefi Ali Uğur ise konsere ilişkin, “Antakya'nın sesi hiç susmasın diye ve sanatla iyileşip iyileştirmek için müziğimizi İzmir’den Antakya’ya ve oradan tüm deprem bölgelerine göndereceğiz. Yeni bir yaşamı tekrardan örmek için herkesi sanatı ve sanatçıyı desteklemeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.