Hatay’ın iradesi yok sayılamaz
İstanbul’da avukatlar, Çağlayan Adliyesi’nde Atalay için bir araya geldi. (Fotoğraf: Depo Photos)

Haber Merkezi

Hatay'dan TİP milletvekili seçilen Gezi Parkı davası tutuklusu Can Atalay’ın serbest bırakılması için hukukçular birçok ilde eş zamanlı eylem düzenledi. Atalay için Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yapmak isteyen hukukçulara polis müdahale etti.

İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde bir araya gelen hukukçular Atalay için ortak açıklama yaptı. Adliye önüne konuşan Atalay’ın avukatı Akçay Taşçı, “Şu anda istediğimiz tek şey şudur. Anayasa hâlâ ayakta ise bir hukuk devletinin kırıntısı dahi varsa yorumlara açık bırakılmaksızın Anayasa’nın 83. Maddesi uygulanmak zorundadır ve Can Atalay derhal tahliye edilmelidir. Yargılanması devam eden bir dava hakkında Adalet Bakanı’nın beyanda bulunması gibi bir görevi yoktur. Tam tersine yaptığı her beyanat suçtur. Bunu reddediyoruz” dedi.

Adliye önünde düzenlenen basın açıklamasında TİP Milletvekili Sera Kadıgil de konuştu. Kadıgil şunları söyledi: “Bu mesele sadece bir Türkiye İşçi Partisi meselesi değildir. Şu anda Silivri zindanlarında hukuksuzca esir tutulan kişi Can Atalay değil, Can Atalay’ı oylarıyla depremdeki yıkımın hesabını sormak üzere Meclis'e yollayan Hatay halkıdır.”

SAYGI DUYACAKSINIZ

Avukatlar adına açıklama yapan avukat Melike Öztürk, seçilme yeterliliği bulunan, milletvekili olarak seçilen ve mazbatasını alan bir milletvekilinin, seçimin üzerinden on beş günden fazla bir süre geçmiş olmasına rağmen tahliye edilmemesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. “Her türlü hukuka aykırı uygulamayı ‘milli irade’ bohçasına sokarak kendince meşruiyet zemini yaratan siyasi iktidarın, ‘milli iradenin’ temeli olarak gördüğü seçim sandığına ve o sandıktan çıkan iradeye saygı duymaması; açıkça halk iradesinin gasp edilmesi, Hatay halkının iradesinin yok sayılmasıdır” ifadelerini kullanan avukat Öztürk, “Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının niteliği ve halkın oyları ile milletvekili seçilen bir kişinin tutukluluğuna ilişkin çok sayıda yargı kararı ve yaklaşık otuz yıllık yerleşik içtihat bulunmaktadır” dedi.

İzmir Barosu, ÇHD, ÖHD, İHD İzmir Şubeleri ve Adalet için Hukukçular ile Çağdaş Avukatlar Grubu da İzmir Adliyesi önünde toplandı. Eylemde, “Can Atalay'a özgürlük” yazılı pankart taşınarak sık sık “Faşizme karşı omuz omuza”, “Hatay halkı vekilini istiyor” ve “Can çıkacak, Mecliste saraydan hesap soracak” sloganları atıldı. 

Ortak basın açıklamasını okuyan Avukat Aytekin Aktaş, mazbatası teslim edilen ve milletvekili olarak seçildiğine ilişkin Yüksek Seçim Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlanan Atalay'ın hâlâ tahliye edilmemiş olmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.  

MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Açıklamada söz alan İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz da “Anayasa ihlaline son verilmeli, Can Atalay derhal serbest bırakılmalıdır. Bu hak mücadelesi barolar, sivil toplum kuruluşlarınca yükseltilmeye devam edecektir” diye konuştu.