Hattat Holding’in Amasra’da yapmayı planladığı termik santralda kullanmak için, dünyadaki ender kalitedeki suya sahip olan Bartın Kavşak Suyu’nun arsenikli olduğuna ilişkin sahte rapor hazırlattığı iddia edildi

Hattat’tan şimdi de sahte rapor

BURCU CANSU @burcu_cansu
burcucansu@birgun.net

Amasra’da yapılması planlanan Hema Termik Santralı için hazırlanan ÇED ve bilirkişi raporunda, onlarca yıldır Bartın halkının içme suyu olarak kullandığı “Kavşak Suyu”nun içilemez, hatta “arsenikli” olduğu iddia edildi. Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, suyun şehre ulaştığı ilk yer olan tarihi Bartın Şadırvanı’nda yaptığı açıklamada, “Kavşak Suyu arsenikli” iddialarını kanıtlarıyla çürüttü.

Hattat’ın bu suya ihtiyacı var

Hattat Holding’in Kavşak Suyu ve Kavşak Suyu Havzası’nı ele geçirmek için gerçek dışı raporlar hazırlattığının altını çizen Akın, çok sayıda yurttaşın katılımıyla yaptığı açıklamada, “Şirketin termik santralde kullanmak için çok büyük miktarlarda tatlı suya ihtiyacı var. Bu miktarlarda su ise ancak Kavşak Suyu Havzası’ndan karşılanabilir. Şirketin, Kavşak Suyu’nun içme suyu olarak kullanım dışı kalması için hazırlattığı gerçek dışı raporların bir diğer nedeni de termik santral küllerini depolamak için ÇED raporunda gösterdiği yerin teknik olarak uygun olmaması ve kapasitesinin yetersiz olmasıdır. Şirketin amacı Kavşak Suyu Havzası’nı ileride kül ve alçı taşı deposu olarak kullanmaktır” dedi.

Hattat’ın iddiaları

Raporun gerçek dışı olduğunu savunan MHP’li Başkan Akın, raporda, “Kavşak Suyu’nun herhangi bir arıtım veya kontrol uygulanmaksızın kullanıma sunulduğu, bu durumun temel su güvenliği ilkeleriyle bağdaşmadığı, Tüketim Amaçlı Sular Standartlarına uygun olmadığı, sadece yüzde 3 oranında kullanılan önemsiz bir su kaynağı olduğu, bu suyun dağıtımını Bartın Belediyesi’nin yapmadığı” iddialarının yer aldığını belirtti.

Bu raporun, Termik Santral ÇED Raporu’nun reddedilmesi için Zonguldak İdare Mahkemesi’nde açtıkları iptal davası için hazırlanan bilirkişi raporuna da aynen girdiğini söyleyen Akın, “Şirket bununla da yetinmedi, termik santralının tanıtım işleri için kullandığı bazı akademisyenler aracılığıyla Kavşak Suyumuzun ‘arsenik’ içerdiği ve zehirli olduğuna dair iddialarla medyada yer bulmaya çalıştı” dedi.

Belgelerle çürütüldü

“Kavşak Suyunu kullanan halkımız rahat olsun” diyen Akın, iddialarla ilgili gerçekleri şöyle sıraladı:

»Kavşak Suyu çok temiz ve içilebilir bir sudur. Kavşak suyu şehir içindeki çeşmelerden ve ayrıca belediye tankeri ile her gün vatandaşlarımıza ve mücavir köylere ücretsiz olarak ulaştırılmaktadır. Kavşak Suyu’ndan her gün yaklaşık 100 bin kişi faydalanmaktadır.

»2005 yılında ihale ile Kavşak Suyu Arıtma Tesisi yaptırıldı. Kavşak Suyu Bartın Belediyesi’nin arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra halkın hizmetine sunulmaktadır.

»Kavşak Suyu miktar olarak sadece yüzde 3 oranında kullanılmamakta, evlere ve işyerlerine sebiller aracılığıyla içme suyu olarak ulaştırılmakta, şebekenin ulaşmadığı çevre mahalle ve köylere Bartın Belediyesi su tankerleriyle ulaştırılmaktadır.

»Kavşak Suyu hem Bartın Belediyesi, hem de İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenli olarak tahlil ettirilmektedir. Bu tahlillerde herhangi bir olumsuz bulguya rastlanmamıştır.