Darbe girişimine ilişkin davada yargılanan eski Hava Harp Okulu öğrencisi olan 70 kişiye müebbet hapis cezası verildi. Avukat Celal Ülgen, öğrencilerin komutanlarının yargılanması gerektiğine değindi

‘Hava Harp Okulu öğrencileri değil komutanları yargılanmalı’

DİLAN ESEN

15 Temmuz Darbe Girişimi’ne ilişkin davada yargılanan eski Hava Harp Okulu öğrencisi 70 sanığa müebbet hapis cezası verildi. Öğrencilere verilen hapis cezasını BirGün’e değerlendiren Avukat Celal Ülgen, emirle sokağa çıkmışlarsa öğrencilerin değil komutanlarının yargılanması gerektiğini söyledi.

15 Temmuz 2016’daki darbe girişimine ilişkin 2’si er, 70’i Hava Harp Okulu öğrencisi 72 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı. İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Bakırköy Adliyesi’ndeki Konferans Salonu’nda görülen duruşmaya, 14 tutuklu sanık getirilirken tutuksuz yargılanan 1 er ve taraf avukatları katıldı.

Mahkeme, 70 sanığa ‘Anayasa’yı ihlal’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verirken, tutuksuz yargılanan 2 er hakkında da cezaya yer olmadığına hükmetti. Mahkeme bu cezayı, sanıkların mahkemedeki davranışları ve cezanın geleceği üzerindeki olası etkilerini de dikkate alarak müebbet hapse çevirdi. Hapis cezası verilen Hava Harp Okulu öğrencisi Yusuf Kurt’un sağlık sorunlarını dikkate alan mahkeme, adli kontrol şartı uygulanarak ev hapsiyle cezalandırılmasına karar verdi. Öte yandan 55 firari sanık hakkında tutuklanmalarına yönelik yakalama emirlerinin de ayrı ayrı devamına hükmedildi.

Ceza verilen öğrencilerin, FETÖ ile bağlantılarının ne olduğuna bakılmaksızın değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken avukat Celal Ülgen, “Bu öğrencilerin askeri öğrenci olması, sıkı disipline tabi olması ve komutanlarının emirleri dışına çıkamayacakları bir disiplin ile yetiştirildikleri dikkate alınarak daha hafif bir ceza verilebilir miydi, bu hususu düşünmek lazım” dedi.

ÜST DÜZEY ÇALIŞANLAR TAHLİYE EDİLDİ, ÖĞRENCİLERE CEZA VERİLDİ

Emirle sokağa çıkmışlarsa öğrencilerin değil komutanlarının isteklerinin yargılanması gerektiğinin altını çizen Ülgen, şu ifadeleri kullandı: “Fiil ile meydana gelen olay arasındaki nedensellik bağı zayıflamış olacaktır. Son günlerde FETÖ’nün en gözde mevkilerinde yer alan bazı kamu kurumu ve adli yargı üst düzey çalışanları 2 yıl 6 ay gibi cezalarla tahliye edilirken Hava Harp Okulu öğrencilerine kılı kırk yaran bir yargılamanın yapılmaması ve toptancı bir anlayışla hüküm verilmesi yanlış.”