Hava kalitesindeki iyileşme, geçici ve yanıltıcı

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi koronavirüse karşı alınan tedbirlerin dünyadaki büyük kentlerde, özellikle İstanbul’da hava kirliliği ve iklim krizi üzerindeki olası etkilerine ilişkin bir rapor hazırladı.

Raporda, Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirlerin trafik ve bir kısım sanayiden kaynaklı hava kirleticilerin azalmasını sağladığı ancak hava kalitesindeki iyileşmenin ‘geçici ve yanıltıcı’ olduğu belirtildi. Bunun nedeni ise “Enerji santralları gibi önemli miktarda kirletici salmaya devam eden sektörlerin hala faaliyetine devam ediyor olması ile salgın koşullarının ve buna karşı alınan önlemlerin geçici olması ve koşullar normale döndüğünde emisyonlarda azalmayı sağlayan kaynakların tekrar aktif hale geçecek olması” şeklinde açıklandı.

KİRLİLİK ÖLÜM ORANINI ARTIRIYOR

ÇMO raporunda havadaki kirleticiler olarak tanımlanan partikül maddelerin viral enfeksiyonların yayılmasında taşıyıcı bir araç olarak yayılma hızının akademik alanda araştırıldığı, hatta bu konuda çalışmalar olduğunu belirtti.

“Havadaki kirleticilerle Covid-19 arasında bağlantı olduğuna dair bazı bilimsel veriler ortaya konulmuştur” ifadelerinin yer aldığı raporda, Martin Luther Üniversitesi Halle-Wittenberg’de (MLU) yapılan bir çalışmada havadaki yüksek azot dioksit (NO2) seviyelerinin, Covid-19’dan kaynaklı çok sayıda ölümle ilişkili olabileceğine dair somut verilerin sunulması örnek gösterildi.

Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada da partiküler maddedeki mikrogram/metreküp artışın Covid-19’dan ölüm hızında yüzde 8’lik artışla ilişkili olduğunun tespit edildiği belirtildi.

Raporunda devamında şu ifadelere yer verildi: “Dünya Günü’nün 50. yıldönümünü kutlamak için yayınlanan Küresel İklim 2015-2019 nihai raporunaa göre, tüm göstergeler son beş yılda iklim değişikliğinin hızlandığını göstermektedir. Covid-19, sera gazı emisyonlarında geçici bir azalmaya neden olabilir, ancak sürekli iklim eyleminin yerine geçmez. Ve iklim değişikliği nedeniyle daha akut hale gelen hava, iklim ve su ile ilgili tehlikelerin üstesinden gelmeyi daha zor hale getirecektir. Süreç normale döndüğünde geçicilik kalkacağından ülkelerin acil olarak iklim krizi konusunda harekete geçmeleri ve sürdürülebilir iklim eylem planlarının üzerinde başlı başına düşünmesi, hükümetlerin pandemi ile mücadele ettiği gibi iklim krizi ile de mücadele etmesi gerekmektedir.”