Havaalanında 110 bin kişinin uçuşunu engelleyen dronu keskin nişancılar düşürdü

Gatwick havalimanı Londra’nın en işlek alanlarından biri. Noel zamanı en çok kullanılan zamanlarının başında geliyor. Ancak bugün kendini bilmez bir Drone sahibi tarafından yasak alanı ihlal edildi ve 800 uçuş, 110 bin yolcu aksaklıklar yaşadı.

TeknoSafari'den Serhat Ayan'ın aktardığına göre, polis, bir gece önce saat 21:00’den itibaren henüz bulunamamış bu dronlu haydutla köşe kapmaca oynuyor. Dron uçuran saldırgan bulunamayınca işin içine ordu girdi ve İngiliz ordusundan keskin nişancılar çağrıldı. Keskin nişancılar dronun işini kısa bir sürede bitirdiler.

Uzmanlar uçağın motoruna girecek bir dronun kesinlikle uçağın düşmesine neden olabileceğini vurguluyor. Krizden yaklaşık 24 saat sonra polis, Savunma Bakanlığı’na yardım için başvurdu ve sabotajcıyı araştırmaya yardımcı olmak için araçlar ve helikopterlere işaretçiler konması önerisini getirdi. Askerler dron düşürmek için keskin nişancı ve dürbünlü tüfekler yerine Drone Dome ya da Kill-Jammer adı verilen elektronik tüfekler kullanılmasını da düyündüler. Ne yazık ki bu tür elektronik silahların menzili 4 kilometreyi geçmiyor.

ABD’de bu tip olayların yaşanmasını engellemek için pistlerin yakınlarında erken uyarı sistemleri ve uzaktan kulmanda edilmesini engellemek için frekans bozucu sistemler kullanılıyor. Ancak Gatwick havaalanında henüz bu sistemler mevcut değil.