CHP, Hava-Sen Başkanı Çarkçı’nın “Havada yorgunluktan dolayı bayılan pilotlar oluyor” şeklindeki sözlerini Meclis’e taşıdı. Öte yandan Hava-Sen’in Atatürk Havalimanı’ndaki ofisi kapatıldı

‘Havada bayılan pilotlar’  iddiası Meclis gündeminde

Havayolu Çalışanları Sendikası (Hava-Sen) Genel Başkanı, THY Kaptan Pilotu İskender Çarkçı’nın “Havada bayılan, sinir krizi geçiren pilotlar oluyor, yorgunluktan dolayı” şeklindeki vahim açıklaması, CHP tarafından Meclis’e taşındı. Bu açıklamanın ardından Hava-Sen’in Atatürk Havalimanı’ndaki ofisinin kapatıldığı öğrenildi.

Hava-Sen Genel Başkanı ve THY’nin 25 yıllık kaptan pilotu Çarkçı, geçen günlerde KRT TV’ye yaptığı açıklamada, havayolu şirketlerinde yapılan yönerge değişikliğiyle pilotların maksimum art arda yapabileceği uçuş sayısının 6’dan 12’ye çıkarıldığını, pilotların yeterince dinlenemediğini, bu durumun uçuş güvenliğini tehlikeye düşürdüğünü anlatmıştı. Çarkçı, “Bu kadar yoğun bir tempo içinde bedenen ve ruhen çökmeye doğru gidiyoruz. Havada bayılan oluyor, sinir krizi geçiren oluyor yorgunluktan dolayı. Son yaklaşmaya girmiş, inişe geçmiş, ama uyuklayan pilot düşünebiliyor musunuz? İnişe geçmiş ama uyukluyor. Geçenlerde uçuşa giderken bir arkadaşımız yerde kalp krizi geçirdi, gene birkaç ay önce havada bir kaptan bayıldı yorgunluktan” ifadelerini kullanmıştı.

Çarkçı’nın bu vahim iddiaları CHP tarafından Meclis’e taşındı. CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Meclis’te yaptığı açıklamada, Ulaştırma Bakanlığı’ndan pilotların çalışma koşullarının düzeltilmesi için derhal harekete geçmesini istedi.

'Kanunsuzca kapattılar'
Çarkçı’nın bu sözlerinin kamuoyunda yankı uyandırmasının ardından, Hava-Sen’in İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki (AHL) ofisi kapatıldı. Ofisin kanunsuz şekilde kapatıldığını belirten Çarkçı, yazılı açıklamasında şunları kaydetti: “20 Mart’ta TAV AHL Genel Müdürü Kemal Ünlü’nün emriyle güvenlikçiler odaya girerek arkadaşlarımızı zorla çıkardılar, anahtarları aldılar ve kilidi değiştirdiler. 21 Mart’ta Ünlü’yle görüştük. Onun ifadesine göre kendisine baskı yapılarak ofisi geri alması istenmiş. İsteyenler belli. Sendikal faaliyetlerimizden kim rahatsız oluyorsa onlar. Saadet zincirlerine taş koyduklarımız.”

Hava-Sen Genel Başkanı İskender Çarkçı, bu konuda hukuki süreci başlattıklarını duyurdu.