TAV’ın işlettiği 5 havalimanının kira ödemeleri ertelendi. Öte yandan yap-işlet-devret modeli ile yapılan İstanbul Havalimanı’nı işleten ve yılda devlete 1,1 milyar avro kira vermesi gereken İGA’nın devletten kira ertelemesi talep ettiği öne sürüldü.

Havada iflas kokusu var

EKONOMİ SERVİSİ

Pandemi en çok ulaştırma sektörüne darbe vurdu. Dünya genelinde 2020 yılını büyük zararda kapatan havayolu işletmeleri batmanın eşiğine geldi. İşletmeciler ise bataktan kurtulmak için hükümetin kapısını çalıyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) TAV Havalimanları Holding’in işlettiği Antalya, Ankara, Alanya, İzmir ve Milas havalimanlarının işletme hakkı süresini iki yıl uzatırken 2022 yılındaki kira ödemelerini de 2024’e erteledi. TAV Havalimanları şirketi, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı bildiride, DHMİ’den kendilerine yazı geldiğini, Antalya, Ankara, Gazipaşa-Alanya, İzmir ve Milas-Bodrum havalimanlarının işletme haklarının 2 yıl uzatıldığını açıkladı.

İGA DA DESTEK İSTİYOR

Bloomberg’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, aralarında İstanbul Havalimanı’nı işleten İGA’nın da olduğu havalimanı işletmecisi şirketler, hükümetten destek istiyor. İktidara yakın inşaat firmaları Kalyon, Cengiz, Limak ve Mapa tarafından işletilen ve yıllık 1,1 milyar avro devlete kira ödemesi gereken İGA’nın kira erteleme, indirim ve sözleşme uzatma talepleriyle Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin kapısını çaldığı aktarıldı. AKP’nin ‘zafer anıtı’ dediği İstanbul Havalimanı’nın işletmecisi İGA, 2019 yılında mali kriz yaşamaya başlamış, ödemesi gereken ilk yıl kirasını erteletmişti. Borç arayışına giren İGA’nın 4 milyar 480 milyon avroluk kredisine DHMİ kefil oldu.

DHMİ havalimanı istatistiklerine göre bu yılın ocak ayında ülkedeki havalimanlarını toplam 5 milyon 224 bin yolcu kullandı. Geçen yılın ocak ayında bu sayının 13 milyon 936 bin olduğu düşünülürse yolcu sayısındaki azalma yüzde 62’yi buldu.

Öte yandan yap-işlet-devret yöntemiyle yapılan İstanbul Havalimanı’nı geçen yılın ocak ayında 5 milyon 276 bin yolcu kullanmıştı. Bu yıl bu sayı 1 milyon 681 bine geriledi. 1 yıl öncesine göre yolcu sayısındaki daralma yüzde 68 olarak hesaplandı. Ayrıca Esenboğa’da yolcu sayısındaki azalma yüzde 70, Sabiha Gökçen’de ise yüzde 56 oldu.