Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası patlaması davasında iki patrona 16 yıl, 5 sanığa ise 6-12 yıl arasında hapis cezası çıktı. Yaşar Coşkun’un tutukluğuna devam, sanık Velioğlu’na ise tahliye kararı verildi. İşçiler, “Vicdanınız rahat mı” diye sordu.

Havai fişek fabrikası davasında bir sanığa tahliye: Vicdanlarınız rahat etti mi?

Rıfat Kırcı

Sakarya Hendek'te 3 Temmuz 2020’de 7 işçinin yaşamını yitirdiği ve 127’sinin yaralandığı Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’ndaki patlamaya ilişkin davada karar çıktı. Fabrikanın patronu Yaşar Coşkun ve genel ustabaşı Hasan Ali Velioğlu tutuklu olarak toplam 7 sanığın ‘olası kastla öldürme’ suçundan yargılandığı davada, sonuç beklendiği gibi olmadı. Sanık Hasan Ali Velioğlu'nun ‘olası kast’ suçu yerine ‘bilinçli taksir ile öldürme’den 12 yıl 6 ay hapis cezasına; Ali Rıza Ergenç Coşkun ve Yaşar Coşkun'un aynı suçtan 16 yıl 3 ay hapsine karar verildi. Sanıklar Asiye Angın, Erşan Öztürk, Ahmet Çağırıcı, Aslı Bozkurt ‘taksirle öldürme’ suçundan ayrı ayrı 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak Genel ustabaşı Hasan Ali Velioğlu tahliye edildi. Mahkeme ‘iyi hal indirimi’ uyguladı.


BU BİR İŞ CİNAYETİDİR

Sakarya 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davaya gelen avukatlar, salona alınmak istenmedi. Kapı önünde yaşanan kısa süreli arbedenin ardından avukatlar ve işçi aileleri duruşma salonuna alındı. Yaşanan olayda ihmaller zinciri olduğunu ifade eden Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, “Bu olayın münferit bir iş kazası olmadığının bilincindeyiz. Bu bir iş cinayetidir” dedi. Sağkan, TBB adına, Çanakkale Barosu ve Bursa Barosu da davaya katılma talebinde bulundu. Talepler reddedildi. Davaya tutuksuz sanıklar, fabrika sahiplerinden Ali Rıza Ergenç Coşkun, Erşan Öztürk, Asiye Angın, Aslı Bozkurt ve müşteki sanık Ahmet Çağrıcı katıldı. Fabrika sahiplerinden Yaşar Coşkun ile Hasan Ali Velioğlu, ‘olası kastla insan öldürme’ ve ‘yaralanmaya neden olma’ suçları kapsamında ek savunmalarını yaptı.

PİŞKİN SAVUNMA

Yaşar Coşkun’un savunma yapmak için kürsüye çıktığı sırada bazı işçi yakınları mahkeme salonunu terk etti. Yaşar Coşkun, savunması sırasında hâkime seslenerek “Benim sizden de umudum olmadı davanın başladığı günden bu yana” dedi. Bir işçi yakını Coşkun'un sözlerine “Ne gibi bir umudun olmalıydı” diyerek tepki gösterdi. Coşkun savunmasında skandal ifadeler kullandı. Adli sicil kaydının olmadığını belirten Coşkun, “Sadece iş kazaları vardır. İşçilerin mağduriyetinin giderilmesi tazminatların ödenmesi için tahliye olmam lazım ama buna müsaade etmediniz” iddialarına bulundu.

Sanık Yaşar Coşkun'un avukatlarından Abdullah Tekneci ise beraat karşılığında işçilerin ödemelerinin yapılacağını söyledi. Diğer sanıkların avukatları da beraat talep etti.

Sakarya 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar hakkında mütalaanın aksine hüküm kurdu. Savcının sanıklar hakkında ‘olası kast’tan ceza verilmesini istemesine rağmen mahkeme, ‘bilinçli taksir ile öldürme’ ve ‘taksirle öldürme’ suçlarından ceza verdi. Ayrıca sanıklara ‘takdir indirimi’ de uygulandı.
Mahkeme heyeti iş güvenliği uzmanı Aslı Bozkurt’a, sorumlu personel Ahmet Çağrıcı’ya, genel ustabaşı Erşan Öztürk’e, fabrika sorumlu müdürü Asiye Angın’a ‘Bilinçli ve taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 6 yıl 8’er ay, genel ustabaşı Hasan Ali Velioğlu’na 12 yıl 6 ay, fabrika sahipleri Yaşar Coşkun ve Ali Rıza Ergenç Coşkun’a ise 16 yıl 3’er ay hapis cezası verilmesine karar verdi. Tutuklu yargılanan Hasan Ali Velioğlu verilen kararın ardından tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurularak tahliye edildi.

RAHAT UYUYACAK MISINIZ?

Mahkeme kararına aileler tepki gösterdi, işçiler ise “Canlarımız patron masasına meze yapıldı. Adalet Bakanı, Hâkimler ve Savcılar Kurulu vicdanınız rahat etti mi? Recep Tayyip Erdoğan, hepinize soruyorum bu gece rahat uyuyabilecek misin?” dedi. Hasan Ali Velioğlu hakkındaki tahliye kararının okunmasıyla sinir krizi geçiren katliamda yakınlarını kaybedenlerin aileleri sinir krizi geçirdi.

***

Mahkemeden patronlara ‘kravat indirimi’

Mahkeme kararını BirGün’e değerlendiren işçi ailelerinin avukatlarından Gülşen Uzuner, şöyle konuştu: “Bu dosya açısından ‘olası kastla’ ceza verilmemesi çok büyük ayıp. Bunun dışında ‘bilinçli taksir’de uyguladığı ‘takdiri indirim’, ceza haddinin belirlenmesinde uyguladığı ölçüt hakikaten içler acısı. Yaşar Coşkun’a, Hasan Ali Velioğlu’na ‘kravat indirimi’ uyguladı. Burada delillerin gizlenmesi, delillerin karartılması gibi çeşitli suç duyurularımız var. Buna rağmen indirim uygulanması aslında mahkemenin bakışını gösteriyor. Utanç duyulacak bir durum. Diğer yandan Hasan Ali Velioğlu’nun tahliyesi, Yaşar Coşkun’un tahliyesinin önünün açılmasıdır. Cezasızlık böyle bir şey. Caydırıcılık yaratacak bir ceza hükmü kurulması lazımdı. Sanık yararına ve gerçeğe aykırı bir karar verildi. Bu karara itiraz edeceğiz. Sanıkların bütün olayları öngördüğünü, göz yumduğunu, önlem almayarak ölümlerin gerçekleşmesinin şansa bıraktığını görüyoruz. Bunun hukuktaki nitelendirmesi olası kast ve bunun ceza haddi bilinçli taksirle karşılaştırılamaz bile.”