Sakarya'da 3 Temmuz 2020'de 7 kişinin hayatını kaybettiği havai fişek fabrikasıyla ilgili görülen davada istenen cezalar belli oldu. Cumhuriyet savcısı, 7 sanığın 2 yıl 8'er aydan, 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Davanın 6'ncı duruşmasında mahkeme heyeti, fabrika sahibi Y.C. ile genel ustabaşı H.A.V.’nin tutukluluk halinin devamına karar verip, duruşmayı 31 Ocak 2022'ye erteledi.

Havai fişek fabrikası patlaması davasında istenen cezalar belli oldu

Sakarya’nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında 7 kişinin hayatını kaybettiği, 127 kişinin ise yaralandığı patlamaya ilişkin görülen davanın altıncı duruşmasında Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki mütalaasını sundu. Cumhuriyet Savcısı, sanıkların 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması ile sanık Y.C. ile H.A.V.’nin tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

Hendek ilçesi Yukarıçalıca Mahallesi mevkiinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020'de meydana gelen ve yaklaşık 50 kilometre mesafeden duyulan patlamalarda 7 kişi hayatını kaybederken, 127 kişi yaralanmıştı.

Olaya ilişkin davanın 6’ncı duruşması Ferizli ilçesindeki yeni cezaevi kampüsünde bulunan Sakarya Ağır Ceza Mahkemeleri Duruşma Salonu'nda görüldü. Duruşmaya, tutuksuz sanıklar fabrika sahiplerinden A.R.E.C., E.Ö, A.A, A.B. ve taraf avukatları hazır bulundu. Fabrika sahiplerinden Y.C. ile H.A.V. ise duruşmaya tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) katıldı. Tutuksuz müşteki sanık A.Ç. ise duruşmaya katılmadı.

Duruşma salonu ve çevresinde polis ekiplerince geniş güvenlik önlemleri alınırken, müştekiler, patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları ve diğer izleyiciler salona koronavirüs tedbirlerine uygun olarak alındı. Gelen belgelerin zapta geçirilmesinin ardından taraf avukatları belgeler hakkında yaptıkları beyanları sonrasında Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki mütalaasını sundu.

Cumhuriyet Savcısı, 7 sanık hakkında ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması ile sanık Y.C. ile H.A.V.’nin tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

DURUŞMA ERTELENDİ

Davanın 6'ncı duruşmasında mahkeme heyeti, fabrika sahibi Y.C. ile genel ustabaşı H.A.V.’nin tutukluluk halinin devamına karar verip, duruşmayı 31 Ocak 2022'ye erteledi.

Duruşmada SEGBİS üzerinden söz hakkı alan tutuklu sanık Y.C., verilen mütalaa kararına tepki göstererek, “Mütalaada bilirkişi raporu geçiyor, üçleme oldu, artık ben bu bilirkişi raporunu kabul etmiyorum. Adaletinize güvenmiyorum. Bundan sonra konuşmayacağım, avukatlarım konuşacaktır” diye konuştu.

Y.C. duruşmalara geldikten sonra 15 gün karantina koğuşunda kaldığını, bu nedenle mahkemelere gelmek istemediğini, duruşmalara SEGBİS ile katılmak istediğini söyledi.

Kararın açıklanmasının ardından duruşma salonu önünde açıklama yapan, patlamada ölen işçi Seyfi Çanakçı’nın yeğeni avukat Gülşen Uzuner de iş cinayetlerinin bir an önce son bulması için ellerinden gelen çabayı göstereceklerine değinerek, “Biz burayı merkez alarak artık iş cinayetlerine dair hem yargısal anlamda hem toplumsal adaletin gerçekleşmesi adına bir etki yaratmak zorundayız. Bu etkiyi de geçerli diğer dosyalar açısından da örnek kılmak zorundayız. Bize düşen budur. Bu cezasızlık pratiklerini ve patronların bu noktada aynı kadın cinayetlerinde olduğu gibi başka dosyaları görerek, kendilerinde öldürme cesaretini bulmasını ortadan kaldırmak zorundayız. Bunun yolu da birlikte mücadele etmek yolundan geçer. 31 Ocak tarihinde daha güçlü bir şekilde burada olacağız” dedi.

Müşteki avukatlarından Can Atalay da kamuoyunun davaya duyarlı olup kendilerine destek vermesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’de emeği ile geçinen insanın yanındayım, diyen herkes buradaki insanların yanında durmalı. 31 Ocak günü mazeret dilekçesi olmadan herkesin burada olması gerekiyor. Burada olası kastın olduğu Soma’dan daha açık. Bu olayın peşini bırakmayacağız” diye konuştu.

(İHA-AA)