Atatürk Havalimanı’nın yıkımına toplumun her kesiminden itiraz var. Prof. Dr. Gerçek ile Evren yıkımın çok büyük bir ekonomik kayıp olduğunu belirterek ‘yanlıştan dönülmesi’ gerektiğini belirtti. CHP İl Başkanı Kaftancıoğlu, havalimanı önünde yapılan açıklamada buranın satılmak istendiğini söyledi. SOL Parti’nin açıklamasında yıkımın kentsel krizi derinleştireceğine vurgu yapıldı.

Havalimanı enkaz oluyor

HABER MERKEZİ

İstanbul’daki Atatürk Havalimanın yıkıma tepkiler sürüyor. Beşli çeteye yaptırılan ve işlettirilen İstanbul Havalimanı adı verilen Üçüncü Havalimanı’nın açılmasıyla 2019 yılında kapatıldı. Ardından da 2020’nin başında Covid-19 salgını nedeniyle havalimanın pistleri üzerine tüm tepkilere rağmen bir pandemi hastanesi inşa edildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise 9 Nisan’da bir açıklama yaparak “Atatürk Havalimanı hikâyesi kapandı, gitti” dedi. Büyük tepki çeken bu açıklamanın ardından da milyarlarca dolar değerinde olduğu ifade edilen havalimanının yıkıma giden süreç hızlandı.

ERDOĞAN'IN ARKADAŞI

Geçen ay ise havalimanına millet bahçesi yapımı için bir ihale düzenlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı TOKİ tarafından 29 Nisan'da davet usulüyle yapılan ihaleyi 2 milyar 127 milyon 978 bin liraya Yapı ve Yapı Şirketi aldı.

havalimani-enkaz-oluyor-1017112-1.

Şirket internet sitesindeki bilgilere göre, 1974 yılında Nusret Yıldırım tarafından kuruldu. Şu anda oğlu Zafer Yıldırım tarafından yönetiliyor. Odatv'nin haberine göre ise şirketin kurucusu Nusret Yıldırım aynı zamanda AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın arkadaşıydı. Erdoğan, 2019 yılında yaşamını yitiren Nusret Yıldırım'ın cenazesine kardeşi Mustafa Erdoğan ile birlikte katılıp aileye taziyelerini iletmişti. Yapı ve Yapı Şirketi'nin kurucusu Nusret Yıldırım ile aile dostu oldukları Cumhurbaşkanlığı resmi sitesinde de yazıldı.

Dün ise havalimanına millet bahçesini inşa edecek Yapı ve Yapı Şirketi’ne ait iş makineleri pistleri kırmak için çalışmalara başladı.

ÇOK BÜYÜK BİR YANLIŞLIK

Ulaşım uzmanları da havalimanının kullanılması gerektiğini belirterek yıkım çalışmalarına tepki gösterdi. BirGün’e konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) emekli Prof. Dr. Haluk Gerçek, “Atatürk Havalimanı, 2017 yılında dünyanın en fazla yolcu taşıyan 17’nci havalimanıydı ve yılda 65 milyon yolcu taşıyordu. Raylı sistemle bağlantısı olan fonksiyonel bir havalimanıydı. Çok büyük yanlışlık yapılıyor. Atatürk Havalimanı’nın yıkımı çok büyük bir ekonomik kayıp. Dünyada 4-5 havalimanının birlikte işletildiği birçok kent var. Uçuş uzmanları ve hava trafiği uzmanları da Avrupa Yakasında iki havalimanının birlikte kullanılabileceğini söylüyorlar” dedi.

YIKIMI KABUL EDİLEMEZ

“Millet bahçesi için her zaman yer bulunur ama İstanbul gibi bir kentte havalimanı için yer bulmak hiç kolay değil” sözleriyle Atatürk Havalimanı’ndaki yıkım çalışmalarına tepki gösteren İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) emekli Prof. Dr. Güngör Evren ise şunları söyledi:

“Atatürk Havalimanı’nın yıkılması akla ziyan bir iş. Yılda 65 milyon yolcuya hizmet verebiliyor. Bir düzen getirmek için bazen mevcut olan yıkılabilir ama bunun gerekliliğini de ortaya koyan bilimsel değerlendirmelerin olması gerekir. Fakat burada hiçbir bilimsel değerlendirme yok. Sadece, ‘en büyüğünü yaptık bu kalkacak’ deniyor ama böyle bir şey olamaz. Dünyanın birçok kentinde iki, üç, dört, beş havalimanı var. Atatürk Havalimanı’nın yıkımını kabul etmek mümkün değil.

AKIL İNADIN ÖNÜNE GEÇMELİ

Dünyada böyle hizmet sunan bir havalimanını ortadan kaldıran başka bir ülke yok. Belirli hava durumlarında muhtaç olunan havalimanı ortadan kaldırılıyor. Hiçbir şey için geç değil. Aklın inadın önüne geçmesi ve yanlıştan vazgeçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Gelecek yıllarda bu olay çok kötü değerlendirilecektir ve pişmanlığın da faydası olmayacaktır.”

SATILMAK İSTENİYOR

Tüm itirazlara rağmen millet bahçesi projesi için pistleri yıkılmaya başlanan Atatürk Havalimanı'nın önünde dün CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ve çok sayıda yurttaş da katıldı.

"İstanbul Havalimanı'nı Katarlı, Suudi Arabistanlı işbirlikçilerine satmak istiyorlar" diyen Kaftancıoğlu, "Atatürk Havalimanı'nı ne yaparlarsa yapsınlar, zaten gidecekler. Atatürk Havalimanı'na zarar verenlerden hesap soracağız. Bu işin arkasındaki siyasilerden hesap soracağız. Yasadışı ve hukuksuz bir şekilde buraya iş makinesi sokanlardan hesap soracağız. Katarlı ve Suudi Arabistanlı, her kim alıyorsa fakirin tek bir kuruşunu cebine atmak üzere buraya teklif verenlerden CHP iktidarında hesap soracağız" ifadelerini kullandı.

KAPASİTESİ 90 MİLYON KİŞİ

Kaftancıoğlu açıklamasında şu ifadeleri de kullandı:

“İstanbul'daki havalimanlarının kapasitesine baktığınızda, Atatürk Havalimanı kapatıldığında yılda 65 milyon yolcu taşıyordu. Sabiha şu anda 35 bin yolcu taşıyor. İstanbul Havalimanının mevcut kapasitesi 90 milyon. Şu andaki halleri ile birlikte bu 3 havalimanının mevcut kapasitesi 220 milyon iken, yapımını tamamlamak için yüzde 50'yi tamamlamak için ekstradan 250 milyar Euro'luk yeni yatırımın gereksizliği ortada.”

SOL Parti İstanbul Kent- Ekoloji Çalışma Grubu da Atatürk Havalimanı'na millet bahçesi yapılmasının kentsel krizi derinleştireceğini vurgulayarak bir açıklama yaptı.

İktidarın yangından mal kaçırır gibi Atatürk Havalimanı'na millet bahçesi yapmak istediğinin altı çizilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İklim krizi kentleri bekleyen en büyük tehlikelerden biridir. Atatürk Havalimanı yerine yapılan İstanbul Havalimanı'nda geçtiğimiz aylarda yaşanan yoğun kar yağışı kaynaklı yıkım krizin olası sonuçlarını göstermiştir. İnşaatı sırasında milyonlarca ağacın katledildiği, Kuzey Ormanlarının parçalandığı ve kente geri dönüşü olmayan bir yıkım yaşatan bu fiyasko Havalimanı'nda meydana gelen çökme esasen bilim insanlarının uyarılarına kulak tıkayan anlayışın bir sonucuydu. İstanbulluları rantçı politikalara karşı durup kentimize hep birlikte sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

***

Bir pist açık tutulacak

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Havalimanı’nın yıkımına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurum, yıkıma tepki gösterenleri hedef aldığı açıklamasında, "Bu alanın yurt dışındakilere satılması gibi bir durum söz konusu değil" dedi. Ersoy ise, bir pistin acil durumlar için açık tutulacağını söyledi.

***

İmamoğlu: Kime danıştınız?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, yıkımın başladığı Atatürk Havalimanı’ndan video paylaşarak, “Siz bu milletin servetini yıkarken kime danıştınız?” siye sordu. İmamoğlu, “Niyetinizi iyi biliyoruz. İki dozer bir ekskavatörle hayat pahalılığını, işsizliği, geçim derdini unutturmak, milleti tahrik etmek ve kaos yaratmak istiyorsunuz. Ama nafile! Ne kadar çabalarsanız çabalayın millet bu tahriklere gelmeyecek, hiçbirimiz bu tuzağa düşmeyeceğiz!” diye yazdı.

havalimani-enkaz-oluyor-1016975-1.
Grafik: Barış Can Sarıkaş