Havalimanı işçileri: Bu dava hukuki değil

Meral Danyıldız

3’üncü Havalimanı’nda kötü çalışma koşullarını protesto ettikleri için hakkında dava açılan 31’i tutuklu, 62 işçi ilk kez mahkemeye çıkarıldı.

Duruşma öncesi BirGün'e konuşan işçiler yaşadıklarını anlattı. İşçiler davanın politik bir dava olduğuna ve arkadaşlarının bir an önce serbest bırakılmasını istediklerini belirtti.

Suç yok, bunlar insani talepler

Sedat Aydın,"Arkadaşlarımızın çıkartılmasını bekliyoruz. Zaten işledikleri bir suç yok. İnsani talepler bunlar. Zaten inşaat işçilerine işçi bile demiyorlar amele sınıfı diyorlar. İşçi olmanın mücadelesini verdi arkadaşlar güzel bir direniş"

Bu dava politik bir dava

Cem Çekil, "Davanın politik olduğunu düşünüyorum. Çünkü inşatta başlayan en temel insan hakları talebi, yaşam hakkı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesiyle ilgili yapılan bir talepler zincirinden edilmiş olan bu müdahalenin tamamen politik olduğunu düşünüyorum. Bundan sonraki kriz koşullarında, ekonomik mücadele ve işçi sınıfı mücadelesinin bir engel teşkil etsin diye yapılmış diyebilirim. Bu yüzden böyle bir süreçte dava açılması, bundan sonraki mücadeleleri engellemeye dönük bir tehdit, bir şantaj olduğunu düşünüyorum. Politik olduğu için de esasen hukuki anlamda bir gerekçe yok. Politik bir duruşmada da ne kadar hukuki bir savunma yapılabilir bilmiyorum ama arkadaşlarımızın tahliye olacağını umuyorum"

Geçtiğimiz günlerde gece yarısı şantiyeden kovulan işçilerle ilgili olarak, "İnşaat bitti, açılışı yaptık deniyor ama yüzlerce, binlerce işçi arkadaşımız alacaklarını alamamış vaziyetteler. Herkes birbirine atıyor topu. Üç dört aydır verilmiş emeğin karşılığı alınamamış durumda. En nihayetinde devletin kolluk güçleri de haklarını talep eden işçileri ve onları savunan sendikacıları inşaattan çıkararak gözaltına almaya tehdidiyle maalesef hak talebinde nerede, kimden yana pozisyon aldıklarını göstermiş bulunuyorlar" diye konuştular.