İşçiden af dileyen İGA CEO’su özrünü mahkemede somutlaştırmadı; ne inşaatta şartlar değişti ne de işçiler serbest kaldı. Duruşma 5 Aralık’ta

Havalimanı işçileri hâlâ tutuklu: Özür var gerisi yok!

ERK ACARER erkacarer@birgun.net

İstanbul Havalimanı’nın küçük bir bölümü şov nedeniyle açıldı. Diğer fazlarda inşaat sürüyor. Şantiyedeki durum ise değişmedi, işçilerin kamuoyu ile paylaştığı insani talepleri yerine getirilmedi. Yemekhanede kuyruklar sürüyor, işçiler araç sayısı artırılmadığı için uzun süre servis bekliyor. İşçiler ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle eyleme başladıkları için tutuklanmışlardı. Daha da vahimi ücretlerinin ödenmeme durumu devam ediyor.

Özrün gereği yapılmadı
Havalimanının inşaatı ile birlikte 25 yıllığına işletmesini de üstlenen İGA AŞ’nin İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hüseyin Kadri Samsunlu, Habertürk yazarı Fatih Altaylı aracılığıyla işçilerden af dilemişti. Fakat bu özrün koşulları yerine getirilmedi. Söz konusu yazı, işçi avukatlarının ısrarına rağmen mahkemeye resmi olarak sunulmadı. Şantiyede kötü koşullar sürerken, işçiler ve sendikacılar hâlâ cezaevinde.

7 kişinin ölümünden yargılanıyor
İnşaat-İş Sendikası Avukatı Kazım Bayraktar, “Tescilli işçi düşmanları sözlerini yerine getirmez” diyor. Bu ifadelerin nedeni 2014 yılına ait bir belge. Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanarak Muğla Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianamede, İGA Havalimanı İşletmesi AŞ’nin İcra Kurulu Başkanı Samsunlu, 7 işçinin can verdiği iş cinayetinin sorumlularından biri olarak şüpheli sıfatı ile yer alıyor.

Muğla’nın Milas ilçesindeki Güllük Akfen Terfi İstasyonu’nda 17 Haziran 2013’te makine arızalı olduğu için birbiri ardına kuyuya inen 7 işçi gazdan zehirlenerek hayatını kaybetmişti. Olayla ilgili hazırlanan iddianamede şu satırlar geçiyor: “…İş sağlığı ve güvenliği kurallarını yerine getirmediğinden, işletmesi ile ilgili denetim kontrol mekanizmalarını çalıştırmadığından, işletmesinde meydana gelen sorunların giderilmesinde gerekeni yapmayan Akfen Güllük Çevre ve Su Yatırım ve İşletme A.Ş.’nin asli kusurlu olduğu, dosya kapımına göre ölümlere şirket yönetim kurulu üyelerinin taksirle sebebiyet verdikleri…”

‘Taksir değil kasıt var’
Düzenlenen 2 bilirkişi raporunda da aralarında Samsunlu’nun da olduğu 5 yönetim kurulu üyesi, 7 işçinin ölümünden 7 kez sorumlu olarak görülüyorlar. Avukat Bayraktar; “Dosyada hiç tutuklu kalmadı ama dava sürüyor. Kaza gerekçesi ile yani taksirle ölüme sebebiyet vermekten yargılanıyorlar, oysa durum öngörülürdü, o nedenle kasti bir durum var. Maalesef davanın nereye gideceği belli!” diye konuşuyor.

Bayraktar, “İddianamede vahim görev suistimalleri var. Buna rağmen Samsunlu başka ve önemli bir işletmede CEO olarak görev yapabiliyor” diyor ve ekliyor: “Havalimanı şantiyesinde de durum aynı, ölümler kaza değil cinayet. Ciddi bir yaptırım görmeyeceklerini, yargılanmayacaklarını ya da tutuklanmayacaklarını biliyorlar.”


‘Ölümler resmi sayının çok üstünde’
3. Havalimanı inşaatında İş Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin tespit ettiği rakamlara göre en az 39 işçi yaşamını yitirdi. Öte yandan Ulaştırma Bakanı Cahit Turan 6 Kasım’da yaptığı açıklamada 30 işçinin öldüğünü öne sürmüştü.
Avukat Bayraktar ise “Şu andaki çalışma koşullarına baktığımızda sayının çok daha fazla olmasından kuvvetle şüphelenebiliriz” diyor.

Yargılama yemekhanede
Bu çalışma koşullarına karşı yapılan eylemlerin ardından havalimanında tutuklu sayısı 37’ye çıkmış, 6 işçi tutukluluk incelemesinde tahliye edilmişti. 5 Aralık’ta, 31’i tutuklu 61 işçi ve sendikacı yargılanacak. İşçinin karşı karşıya kaldığı sorunlardan biri de küçük bir salonda yargılanmak olacak. Eğer mahkeme itiraza cevap vermezse, işçiler bir iş hanından bozma Gaziosmanpaşa Adliyesi’ndeki yemekhanede yargılanacaklar. Avukat Kazım Bayraktar, “İşçilerin ifadesini bile almadılar, onları dinlemediler” diyor, “Şimdi de kamuoyu ilgisi yoğun olacak diye mahkemeyi kaçırmak istiyorlar.”