Kayseri’de İranlı Mohammad Reza K.’nin komşuları tarafından saldırıya uğrayıp gözaltına alınmasını BirGün’e değerlendiren Sosyolog Bağrıaçık, “Özellikle ekonominin kötüye gittiği dönemlerde ilk dışlanan 'öteki'ler oluyor” dedi. Bağrıaçık, bir arada durmanın önemine dikkat çekti

Havlu rahatsız etti

Dilan Esen

Kayseri'de İranlı Mohammad Reza K.’nin balkona astığı İngiliz bayrağı desenli havlu nedeniyle önceki gün gözaltına alınmasının ardından şahıs hakkında gerekli işlemlerin başlatıldığını belirten Valilik yeni bir açıklama yayımladı. Reza K.’nin farklı bir amacı olmadığının anlaşıldığı aktarılan açıklamada, durumun tutanak altına alındığı belirtildi.

GÖZALTINDA BİLE SALDIRI SÜRDÜ

Kayseri'de balkonuna astığı İngiliz bayrağı desenli havluya mahallelinin tepki göstermesinin ardından polis Reza K.'yi gözaltına aldı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde çevredeki bazı kişilerin hâlâ Reza K.’ye saldırmaya çalıştığı görüldü.

Reza K. polise verdiği ifadede ise "Ben ıslak olan havlumu kurutmak için balkona astım. Benim herhangi bir provokatif eylemim kesinlikle olmadı" dedi, ardından serbest bırakıldı.


Sosyal medyaya yansıyan olay sonrası Kayseri Valiliği, İranlı şahıs hakkında işlem başlatıldığını açıkladı.

Yanlış anlamaya sebebiyet vermek istemeyen Valilik, olaya ilişkin ikinci bir açıklama yayımladı. Açıklamada, şöyle denildi: ‘’İlgili şahıs hakkında yapılan şikâyet ve ihbarlar neticesinde şahsın bilgisine başvurulmuş, yapılan görüşmelerde şahsın farklı bir amaç gütmediği anlaşılmış ve durum tutanak altına alınmıştır."

TOPLUM MEMNUNİYETSİZ

Yaşanan olayı BirGün’e değerlendiren Sosyolog Deniz Bağrıaçık, ekonomik olarak mutsuzluğun hâkim olduğu dönemlerde linç olaylarının da artığını hatırlattı. Yaşananların göçmen sorunundan bağımsız olarak değerlendirilemeyeceğine dikkat çeken Bağrıaçık, ‘’Toplum göçmen sorunu gibi konulara iyi adapte edilmediği için söz konusu misafirliğin biteceğini düşünür. Fakat gelinen durumda artık mülteciler burada yaşayacaklar. Özellikle ekonominin kötüye gittiği dönemlerde ilk dışlanan 'öteki'ler oluyor’’ dedi.
Toplumda çok ciddi bir memnuniyetsizlik olduğunu vurgulayan Bağrıaçık, şöyle devam etti: ‘’Sağlık krizinin olumsuz anlamda pekiştirdiği eşitsizlikler ve yoksulluk kişilerde bu tür öfkelere yol açıyor. Popülizmin etkisiyle de kalabalıklar öfkesini 'öteki'den çıkarıyor. Bu gerginlikleri artıracak her şey bizim aleyhimize olacaktır. Özellikle pandemi sürecinde bu topraklarda yaşayan herkesin birlik ve bütünlük içerisinde olması gerekiyor. Yoksa çok büyük tehlikeler bizi bekler.’’