Bu kadar kötülüğün aynı coğrafyaya denk gelmesi! Benzeri bir yapılanma var mı dünyada diye araştırdım, bulamadım. Birisi anlatsa bu haritayı, gözümle görmesem inanmazdım. Katıksız kötülük. Köpeklerin havlamasını almışlar, harita ile evirmiş çevirmişler, olmuş mu sana Havrita! Ne büyük bir zeka ürünü değil mi? Giriyorsun internet sitelerine, kocaman bir Türkiye haritası çıkıyor karşına. Harita üzerinde işaretlenmiş noktalar var. Tıklıyorsun üzerine “başıboş köpek çeteleşmesi”, “köpek saldırısı” gibi başlıklar açılıyor. Türkiye’nin her yerinden veriler girilmiş. Siteden “bilgilendirme ve önlem amaçlı” diye bahsediyor sitenin savunucuları. Ancak biraz araştırıldığında görülüyor ki konu hiç de öyle değil. Sitede sokak köpekleri işaretleniyor ve daha sonra birileri gidip o hayvanları katlediyor. Karşımızda gayet organize şekilde çalışan bir terör örgütü var.

“Havrita” uygulaması terör örgütü üyeleri için sadece bir enstruman. Sosyal medyanın her köşesinde, her uygulamasında örgütlüler. Bunun dışında evlerde, cafelerde de toplantılar yaptıkları, katliam eylemleri planladıkları iddia ediliyor. Havrita teröristleri katlettikleri canların fotoğraflarını çekip sosyal medyada paylaşamaktan da kaçınmıyor.

Bu teröristleri basında da çaptan düşmüş birkaç gazeteci destekliyor. Bunların tümünün yazdıklarına, çizdiklerine, üsluplarına bakın. “Düz dünyacılar” gibi eğitimsiz, cahil, ilkel bir kitle. Sıklıkla hayvanseverlere hakaret ediyorlar, tehdit mesajları gönderiyorlar.

Terör örgütünün internet uygulamasının kapatılması için harekete geçen İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Gülsaniye Ekmekçi, “Antalya Muratpaşa’da çok sayıda işaretleme yapıldı. Ardından parkta 8-10 köpek zehirlendi. Uygulamanın tamamen kapatılması gerekiyor. Türkiye Barolar Birliği bünyesinde Hayvan Hakları Komisyonu olarak dava açmak için karar aldık” diyor. İşaretlemelerin iyi niyetli olmadığını vurgulayan Av. Ekmekçi, “Havrita sokakta köpek istemeyen, hayvanların toplatılıp öldürülmesini isteyen kişilerin oluşturduğu bir uygulamadır. Sokakta görülen köpeklerin işaretlenmesini istiyorlar. Her yerden işaretlemeler yapılıyor. Bu işaretlemeler iyi niyetli değil çünkü işaretlenen yerde aynı gün ya da ertesi gün köpek öldürme vakaları duyuyoruz. Bize bu yönde ihbarlar geliyor. Bakıyoruz uygulamada işaretlenmiş yer mi diye evet öyle olduğunu görüyoruz” diye ekliyor. Havrita uygulamasının kapatılması için toplumun büyük bir kesimi tepki gösteriyor. Uyarıyorum: Havrita bir terör örgütüdür ve büyümeden bitirilmelidir.

***

Bu kadar kötülüğün arasında bir de kötü haber ile sarsıldık. Aktör, yazar, ressam, insan gibi insan, dünyalar güzeli Civan Canova’yı yitirdik. Daha bir iki hafta önce kolundaki bir ağrıdan şikayetle hastaneye giden Civan’ı, akciğerinde görüntülenen kitle çok kısa bir sürede aramızdan aldı. Tam bir sanat emekçisi, pırlanta gibi bir adamdı Civan! Sevmeyeni yoktur herhalde.

Aklıma geliyor da şimdi; "Beğendiğiniz bedenlere hayalinizdeki ruhları koyup adına aşk diyorsunuz" sözü William Shakespeare’in Othello’sundan diye ne kadar çok paylaşılmıştı da aslında bu söz Civan’ın yazdığı “Ful Yaprakları” adlı tiyatro oyunundandı.

Seni çok özeyeceğiz Civan Canova!

***

Yazıya oturmadan önce sosyal medyada bir video çıktı karşıma. Melih Gökçek bir televizyon programında kurmalı bir kedi oyuncağı oynatıyor masada. Kedi bir yandan oynuyor, bir yandan da bir Ankara havası söylüyor. Gökçek de “bak Mansur” falan diye bir şeyler zırvalıyor yine.

Önce jelibon, sonra Aboubakar, şimdi de canlı yayında oyuncak kedi oynatmak. Kesin karar verdim, bunlar tesadüfi ya da yanlışlıkla yapılan şeyler değil. Yargılanacakları gün yaklaştıkça işi deliliğe vuruyor eski başkan. Delilik savunması yaparsa demişti dersiniz.