HAZİRAN’ın çağrısıyla havuz medyasının ekranları karartıldı. Halk parklarda buluştu, kampanyaya her kesimden büyük destek yağdı

‘Havuz medyası’nı KAPATTIK GİTTİ!

24 Haziran seçimleri yaklaşırken havuz medyasının tek sesli ve iktidar yanlısı tavrı dün protesto edildi. Birleşik Haziran Hareketi’nin çağrısıyla başlatılan kampanya kapsamında dün saat 20.00'den itibaren yurttaşlar, havuz medyasına karşı ekranlarını kapattı ve parklarda buluştu. Eyleme ilişkin Twitter’dan ‘KapatGitsin’ ve ‘Tamam Kapatıyoruz’ etiketiyle binlerce yurttaş paylaşımda bulundu. Üç saat boyunca kanallar, TV’ler kapalı tutuldu. Yurttaşlar medyanın bu yandaş tavrının devam etmesi halinde eyleme devam edeceğini ifade etti.

KESK ve TMMOB de destek verdi

HAZİRAN’ın ‘Tamam Kapatıyoruz’ eylemine aralarında Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) de olduğu çok sayıda demokratik kitle örgütü destek verdi. KESK’ten yapılan açıklamada, “Havuz televizyonlarını kapatıyoruz” ifadesine yer verildi. TMMOB de, “Bizleri yok sayanları, gerçekleri saklayanları, iktidarın borazanlığını yapanları, haber alma hakkını gasp edenleri, uyarıyoruz! #Tamamkapatıyoruz” açıklamasında bulundu.

‘Gücümüzü gösteriyoruz’

Kampanyayı örgütleyen HAZİRAN ise "Kapat Gitsin" başlığıyla bir açıklama yayımladı. "Türkiye, AKP-MHP eliyle baskın bir seçime giderken medyada tek seslilik hâkim kılınmaya çalışıyor. AKP medyanın yüzde 96'sını kontrol ediyor. Televizyonlar tek bir adayın propaganda araçlarına dönmüş durumda. Referandumda bu ülkenin en az yarısının oy verdiği HAYIR seçeneği nasıl yok sayıldıysa şimdi de T A M A M diyenlerin sesi kısılıyor" denilerek kampanyanın neden yapıldığına ilişkin ifadelerin yer aldığı açıklama şöyle devam etti: "Öyleyse T A M A M! Biz bu ülkede üreten, düşünen, emeği ile geçinen, vergisini ödeyen milyonlarız. Gücümüzün farkındayız. İktidardan rant kapma telaşı ile susturulmuş, havuza atlamış patronların televizyonlarına gücümüzü gösteriyoruz."

***

TRT’yi kamu hizmeti yayını yapmaya davet ediyoruz

Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen), TRT yayınlarının taraflılığına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Haber-Sen Genel Merkezinde gerçekleştirilen açıklamayı, Haber-Sen Genel Başkanı Musa Özdemir okudu. Özdemir, kamu hizmeti yayıncılığı yapmakla mükellef olan TRT’nin buna uymayarak iktidarın sesi haline geldiğini ifade etti. Kamu hizmeti yayıncılığının “halk için yapılan, halk tarafından finanse edilen ve halk tarafından kontrol edilen” yayıncılık anlamına geldiğini dile getiren Özdemir, Anayasa’da TRT’nin özerk bir kurum olarak tanımlandığını ancak bu özerkliğin hiçbir zaman uygulanmadığını ifade etti.

***

Sosyal medya, ‘Kapat Gitsin’ dedi

HAZİRAN’ın çağrısına ilişkin binlerce yurttaş ‘KapatGitsin’ ve ‘Tamam Kapatıyoruz’ etiketiyle paylaşımda bulundu. Sanatçılardan siyasetçilere ve akademisyenlere kadar toplumun birçok kesimi kampanyaya destek açıklamasında bulundu. İşte o paylaşımlardan bazıları:

»Zeynep Altıok Akatlı (@zeynabbelle): Madem sesimizi duymuyorlar biz de onları duymayacağız... Havuz medyasını saat 20.00’da #KapatGitsin

»Candan Yüceer (@CandanYceer): Yalanlarınızdan, tek sesli yayınlarınızdan, iktidarın borazanlığını yapmanızdan S I K I L D I K #TamamKapatıyoruz !

»Oya Ersoy (@OyaErsoy) Tekçi Recep Televizyonu’nu, Havuz keyfi süren Medyayı #kapatgitsin

»Levent Üzümcü (@LeventUzumcu) Yalanın, dolanın, faşizmin, talanın ortağı yancıları #KapatGitsin

»Kadri Gürsel (@KadriGursel) TV’lerdeki haber ve tartışma programlarını izlemeyi 1 Kasım 2015 seçimlerinden hemen sonra bıraktım. Çok rahatım; zamanımı daha faydalı işlere harcıyorum, size de tavsiye ederim. #KapatGitsin