Grip aşısı kıtlık dönemindeki gibi karne puanı ile verilirken, Sağlık Bakanı, “Korona aşısı 40 gün sonra Türkiye’de” diyerek hayal satmaya devam ediyor.

Hayal satmayın gerçekçi olun!

Dr. Ergün DEMİR/ Dr. Güray KILIÇ

TIP literatüründe en büyük korku olarak ifade edilen “Covıd-19 + İnfluenza = Kusursuz Fırtına” olasılığı ne yazık ki giderek artmakta. İnfluenza ve Covid-19 birlikteliğinin bu korkutucu etkisini önlemek için birçok ülke influenza aşısı stoklarını tamamlayacaklarını ilan etmekte. Meslek örgütlerinin ve uzmanlık derneklerinin ‘’Yeterli aşı stoku erken olarak tedarik edilip, aşının mümkün olan en erken dönemde yapılması sağlanmalıdır” uyarılarına rağmen Sağlık Bakanlığı tarafından gerekenler yerine getirilmedi. İnfluenza aşısı uygulanacak kişilerin belirlenmesinde, bilimsel alt yapıdan uzak, anlaşılmaz bir karne puanlama sistemi getirildi. Bu yöntem ile de ileri yaştaki vatandaşlar, diyabet hastaları, kronik kalp-akciğer hastaları, bağışıklık sistemini etkileyen ilaç kullanan hastalar dahi “İnfluenza açısından 1.öncelikli yüksek risk grubunda değilsiniz” ibaresi karşılaşarak, grip aşısı yaptıramadı.

AKP İKTİDARI GRİP AŞISINI KARNEYE BAĞLADI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bir yandan, “Sonbahar ve kış ayları virüs için fırsat aylarıdır, koronavirüs bir de griple birlikte yayılırsa salgınla baş etmek daha zordur” açıklaması yaparken ve ülkemizde risk grubunda yer alan kişi sayısının yaklaşık 25 milyon olduğu bilinirken yurtdışında ihraç edilen influenza aşı doz miktarının 1,350 milyon olduğu söylenmekte. Yani ithal edilen grip aşısının risk grubunda bulunan kişilerin ancak yaklaşık 20’de birini karşılayabileceği anlaşılmakta.

Tabii bu şanslıların kim olacağı da Sağlık Bakanlığı’nın insafına kalmış durumda. Yıllardır zor zamanlarda uygulanan karne dönemini eleştiren AKP iktidarı, pandemi döneminde aşıda karne dönemini de başlatmış oldu. Aşı üreten bir ülkeyi aşı ithal eden bir ülkeye dönüştüren AKP iktidarının ülkeyi içine soktuğu bu ekonomik kriz ortamında aşı da karneye bağlanmış oldu.

Grip aşısını dahi sağlayamayan Sağlık Bakanlığı 40 gün sonra korona aşısını Türkiye’ye getirileceğini söyleyerek hayal satmaktadır.

Sağlık Bakanı Koca, bir gazetenin köşe yazarına verdiği demeçte, korona aşısının aralıkta Türkiye’de olacağını ifade etmiş, gazete ise “Korona aşısında müjde 40 gün sonra Türkiye’de, Bakan müjdeyi verdi, koronada Çin aşısı aralıkta Türkiye’de” başlığı ile yayımlamıştır. Mevsimi gelmesine karşın yeterli aşı stokunun sağlanamadığı, grip aşısını henüz yeterince getirtilemediği, karne puanlama sistemi ile ileri yaştaki vatandaşlar ile diyabet hastaları, kanser hastaları, kronik kalp-akciğer hastaları, bağışıklık sistemini etkileyen ilaç kullanan hastaların dahi E-nabız sisteminde “İnfluenza açısından 1.öncelikli yüksek risk grubunda değilsiniz” ibaresi karşılaşıp grip aşısına ulaşamadığı bir ülkede Sağlık Bakanı’nın Faz 3 çalışmaları devam eden, etkinliği bilinmeyen ve henüz üretimine bile geçilmemiş korona aşısının 40 gün sonra vatandaşların kullanımına girecekmiş gibi bir algı yaratmaya çalışmasını anlamak mümkün değil.

Eylül-Ekim dönemiyle başlayan grip döneminde hastalık yükünden korunmanın en önemli yolu risk gruplarına grip aşısının sağlanması ve uygulanmasıdır. Ancak grip aşılarında aşılama mevsimi başlamasına rağmen henüz yurdumuza aşı ancak Ekim ayının 20’sinde yetersiz miktarda getirilebilmiş ve tüm risk grubuna bile sunulamadı. Gecikme dışında, hastalara sunulacak aşıların sayısal yetersizliği ile ilgili ciddi kaygılar var.

Aylar öncesinden yapılan tüm bu uyarılara rağmen maalesef Sağlık Bakanlığı tarafından gerekenlerin yerine getirilmediğini; kaç doz aşının temin edildiğinin bile halka şeffaflıkla açıklanamadığını görmekteyiz. Yıllardır üretilen ve kullanılan grip aşısını ülkemize yeterince getiremeyen Sağlık Bakanı, daha henüz etkinliği bilinmeyen ve üretim aşamasına bile geçmemiş korona aşısı ile halka umut satmaya çalışarak aklımızla alay etmekte. Mevsiminin çoktan gelmesine karşın grip aşısının henüz yeterince getirtilememişken, grip aşısına risk grubundaki vatandaşların bile ulaşamadığı ve karne puanı ile dağıtılırken, bulunduğu takdirde daha henüz üretimine bile geçmemiş- koronavirüs aşısının zaman geçirmeden nasıl temin edileceğini de doğrusu herkes çok merak etmekte.

Sağlık Bakanı’nı hayal satmaya değil, toplumu/sağlık çalışanlarını gerçek bilgilerle bilgilendirmeye, kaç doz aşının temin edildiğinin, influenza aşısı yapılacak kişilerin belirlenmesinde, puanlama sisteminin hangi bilimsel kritere göre yapıldığını halka şeffaflıkla açıklamaya davet ediyoruz.