Ataşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni A. Ercan Tulunay, herhangi bir sebepten oyunculuğa adım atamayanların hayallerini gerçekleştirme fırsatı sunduklarını söylüyor

Hayaller sahnede gerçek oluyor

Kadir İNCESU

Ataşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Sanat Eğitimini Mahallenize Getiriyoruz’ projesi kapsamında çeşitli branşlarda gerçekleştirilen eğitimlere her yaştan Ataşehirli ilgi gösteriyor. Gerek Ataşehirlilerin ilgisi gerekse çalışmalardan alınan verim projenin farklı bir noktaya evrilmesine neden oldu. Önce Ataşehir Belediyesi Gençlik Senfoni Orkestrası, sonrasında ise Çocuk ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu kuruldu.

Mart 2018’de hayata geçen Ataşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu ise her yaştan Ataşehirliye hayallerini gerçekleştirme olanağı sunuyor. Tiyatro eğitimlerine katılan pek çok kursiyerin geleceklerini tiyatro üzerine kurmasını sağlayan bu sistem başarıyla işlemeye devam ediyor.

Mart 2018 tarihinde, iki senelik tiyatro kursunu bitiren yetenekli öğrencilerin katılımıyla kurulan Ataşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu bugüne kadar 10 farklı oyunu 40 kere sahneledi. Bugüne kadar sahnelenen oyunlarda yaklaşık 200 kişi rol aldı.

A. Ercan Tulunay’ın Genel Sanat Yönetmenliğini yaptığı Ataşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu Tulunay yönetiminde Naaş-ı Muhteremler, Otobüs, Özgürlük Oyunu, Sus-Anlar, Mazi Kalbimde Kahkaha, Devekuşu Kabare, Aziz Nesin Vapuru, 8 Kadın adlı oyunları sahneledi.

Topluluk 2019 yılından itibaren ise sahnelediği çocuk oyunlarıyla da dikkat çekiyor.

A. Ercan Tulunay’ın yazığı yönettiği ‘Kaba Korsan ve Hazine Adası’ ile Muharrem Uğurlu’nun yazıp yönettiği ‘Çikolatalar Ülkesi’ çocuklar kadar anne babalarının da beğenisini kazandı.

Tulunay yönetiminde sahnelenen ‘Sus-Anlar’ oyunda rol alan oyuncular tarafından yazıldı.

Ataşehir Belediyesi’ nin düzenlediği tiyatro kurslarına katılan ve tiyatronun hayatlarını değiştirdiği oyuncularla da konuştuk.
Ataşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu’nun 85 yaşındaki Afet (Teoman) ablası Sus-Anlar ile 4 kere çıkmış tiyatro sahnesine. Beş yıl önce bir tiyatro çalışmasına misafir olarak gitmiş. Birkaç derse katılınca da vazgeçememiş. Bulduğu her fırsatta tiyatroya giden Afet Teoman, sahneye ilk çıktığında biraz heyecanlandığını ifade ederek, “Hayatım hep sahnede geçmiş gibi hissettim. Kadınların yapamam, başaramam demelerini kabul etmiyorum. Yapabilir, başarabilirler. İçinizde ukde kalmasın. Tiyatroya devam” şeklinde konuşuyor.

ARTIK SAHNEDEN VAZGEÇEMEM

Özgürlük Oyunu, Devekuşu Kabare ile 8 Kadın’da rol alan Gamze Aşık’ın hayatını Neşet Ertaş Kültür Evi’nin önünden geçerken gördüğü, tiyatro kurslarının duyurusu değiştirmiş.

4 yıl süren eğitimler boyunca kendisini iyice geliştiren ve Kocaeli Üniversitesi'nden eğitim alıp drama eğitmeni de olan Aşık, aldığı eğitimle, güven, cesaret, özgürlük kazandığını ve bir meslek sahibi olduğuna dikkat çekiyor. Hem sahnede hem de teknik ekipte yer alan Aşık, “İlk kez sahneye çıktığımda çok heyecanlandım, oyun bitip selam verdiğimizde anladım ki artık sahneden vazgeçemem. Artık hayatım tiyatro” şeklinde konuşuyor. Aşık, sevdiği işi yapıyor ve Ataşehir Belediyesi eğitmen kadrosunda çalışıyor.

Topluluğun en enerjik isimlerinden 65 yaşındaki, emekli tarih öğretmeni Melahat Gürşün eşi Sadettin Bey ile birlikte başvurmuş tiyatro kurslarına. Gürşün ilk oyunları Naaş-ı Muhteremler’de de evli bir çifti canlandırdıklarını belirterek, “İlk kez sahneye çıkmak kadar, ilk oyunumuzda evli bir çifti canlandırmak da bizi heyecanlandırdı” diyor.

HAYALLER GERÇEKLEŞİYOR

Ataşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni A. Ercan Tulunay da istemeyerek başka bölümlerde okuyan, ekonomik şartlar nedeniyle oyunculuğa adım atamayanlara hayallerini gerçekleştirme fırsatı sunmak istediklerini belirterek şunları söylüyor: “Kursiyerlerimize ses, nefes, diksiyon, mimik, doğaçlama ve pantomim gibi tiyatronun temel eğitimleri verildi. Ataşehir’deki gösterilerimiz büyük beğeni topladı. Çevre ilçe ve illere de turneye gitmeye başladık.”

SANAT, ÇAĞDAŞ BİR GELECEKTİR

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi de yaptığı değerlendirmede, “Sanat varsa temelleri sağlam, çağdaş ve modern bir gelecek vardır. Sanat, toplumları ortak paydada birleştirdiği gibi huzurlu bir ortam için de zemin oluşturur. Bizler bu düşünceyi kendimize ilke edindik ve ilçemizi kültür sanatın merkezi haline getirmek için çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Belediyemiz bünyesindeki topluluklar da bu düşüncenin sonucunda kuruldu.

Çocuk ve Gençlik Halk Dansları, Gençlik Senfoni Orkestrası ve Tiyatro Topluluğumuz bizim için çok değerli. İlçemize değer katıyorlar. Tiyatro topluluğumuzda her yaş ve meslekten Ataşehirliler yer alıyor. Geçtiğimiz yıl anneannelerini sahnede izlemeye gelen torunlarının ‘Anneannemizi sahnede görünce çok heyecanlandık, mutlu olduk. Biz de tiyatroyla ilgilenmeye karar verdik,’ demeleri ne kadar doğru bir iş yaptığımızın da göstergesi. Topluluklarımızla gurur duyuyoruz” şeklinde konuşuyor.