Ülkenin dört bir yanından Ankara’ya gelen EYT’liler, emekli olmalarını engelleyen yasanın 20’nci yılında Tandoğan Meydanı’ndan hükümete seslendi: Hayallerimizi geri verin, emeklilik hakkımızı istiyoruz!

Hayallerimizi geri verin!

Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT) binlerce yurttaş, emekli olmalarını engelleyen yasanın 20’nci yılında Ankara Tandoğan Meydanı’nda miting düzenledi. Türkiye’nin dört bir yanından başkente gelen EYT’liler, hükümete “Mezarda emekliliğe hayır! Biz hakkımız olanı istiyoruz” diye seslendi. Mitinge KESK ve DİSK’in yanı sıra Birleşik Metal-İş, TÜMTİS, Petrol-İş, Emekli Sen yöneticileri, CHP ve İYİ Parti’li milletvekilleri, siyasi partilerden temsilciler destek verdi.

MEZARDA EMEKLİLİK İSTEMİYORUZ

“Haydi bastır EYT, duysun bizi Türkiye” şarkısı eşliğinde başlayan mitingde, “Emeklilik hakkımız söke söke alırız”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Üzerinde EYT yazan siyah balonlarla donatılan meydanda, “30 kupon karşılığı değil, 30 yıllık emeğin karşılığı”, “Mezarda emeklilik istemiyoruz”, “Patrona yaşlı, devlete genç! Bizlere kim iş verecek” yazılı pankartlar taşınması dikkat çekti.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak, “Bizim yasallığımızı, verdiğimiz hak mücadelesini tartışmaya açmak demokrasiye aykırıdır. Biz bu 20 yılda sadece kendi haklarımız için mücadele etmedik. Biz bu mücadelemizle insanlarımızın demokratik bir tavır gösterebileceğini televizyonlardan, gazetelerden ve sosyal medyadan dünyaya gösterdik. Bundan sonra da göstermeye kararlıyız” dedi.
Bu kapsamda 11 derneğin kurulduğunu, 25 ilde dernek hazırlığı yapıldığını ve temsilcilerle 55 ilde çalışma yapıldığını anlatan Özipak, bu sorun çözülene dek mücadele edeceklerini vurguladı.

ANKARA’DAKİLERİN PRİMİNİ YATIRACAĞIZ

Mitinge Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da katıldı. Yavaş, konuşmasında 31 Mart seçimleri öncesi EYT’lilerin sigorta primlerine ilişkin verdiği sözü hatırlatarak, “Seçim öncesi, ‘EYT’lilerin herhangi bir mağduriyeti, Ankara Büyükşehir’den bir talebi olduğunda, nasıl 150 bin kişiye sosyal yardım yapıyorsak onlara da yardım etmek boynumuzun borcudur’ demiştik. Hâlâ Belediye Meclisi’nde soru soruyorlar. Bu sorunun muhatabı Meclis’tir. Sizlere söz verip de bunu yapmayanlardır. 31 Aralık 2019’dan itibaren sigorta primleriniz yatırılmazsa Ankara’da yaşayanların genel sağlık sigorta primini biz yatıracağız. Ayrıca gerek eğitim gerek başka konularda yardım isteyen olursa da kapımız sona kadar açık. TBMM inşallah bu sese kulak verir” diye konuştu.

hayallerimizi-geri-verin-621552-1.

EMEKLİLİK YÜK DEĞİL, TEMEL BİR HAK

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da şunları söyledi: “Bu topraklarda hak, eşitlik, adalet, demokrasi mücadelesi veriyoruz. Bu mücadele ülkemizin geleceğinin mücadelesidir. Bıkmadan usanmadan bu mücadeleyi birlikte büyütüyoruz. DİSK olarak EYT’liler ile omuz omuzayız. Emeklilik bir yük değil, temel bir haktır. Hakkımız olanı istiyoruz, kimseden sadaka istemiyoruz. Devletin ve devleti yöneten hükümetlerin görevi ve sorumluluğu bu. Ülkeyi yönetenleri EYT’lilerin hakkını teslim etmek adına adım atmaya çağırıyoruz. Emeklilik hakkımıza, kıdem tazminatına, çocuklarımızın geleceği için memleketimize sahip çıkacağız.”

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise “Burada bir kez daha hukuksuzlığun, adaletsizliğin ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Emeklilikte yaşa takılanlar sorununun çözülmesi ve insanca yaşanabilir bir emeklilik ücreti için mücadele edeceğiz. Birlikte kazanacağız” ifadelerini kullandı.

YÜZLERCE İMZA TOPLANTI

Mitingde kıdem tazminatı hakkının gaspı girişimlerine ve Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) zorunlu hale getirilmesine yönelik tepkiler de dile getirildi. Öte yandan EYT’liler emeklilik hakları için harekete geçilmesini ve düzenleme yapılmasını talep ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletmek üzere imza kampanyası başlattı. Yüzlerce kişi alanda dolaşan dilekçeyi imzaladı. İmzaların Cumhurbaşkanlığı’na iletileceği öğrenildi.