Sağlık Bakanlığı, hiçbir bilimsel dayanağı olmayan ‘hasta’ ve ‘vaka’ ayırımına kendisi de ayak uydurmakta zorlanıyor. Hayat Eve Sığar uygulamasında ‘vaka’ tanımı kullanılmaya devam ediliyor.

Hayat Eve Sığar uygulaması, ‘ulusal çıkarlara’ uygun hale getirilmemiş

Koronavirüs verilerini Dünya Sağlık Örgütü’nün yönergelerine aykırı biçimde kendi belirlediği ‘hasta’ ve ‘vaka’ ayrımı ile açıklayan Sağlık Bakanlığı, günlük tabloda ‘hasta’ ifadesini kullanırken Hayat eve Sığar uygulamasında ise ‘vaka’ ifadesini kullanıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın sisteminin ekran görüntüsünün ortaya çıkması ardından Bakanlığın PCR testi pozitif çıkan hastaları açıklamadığı öğrenilmişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasına göre Bakanlık koronavirüs verilerini, ‘hasta’ ve ‘vaka’ olarak ikiye ayırıyor. Kamuoyuna açıklanan rakamlar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın iddiasına göre semptom gösteren ve PCR testi pozitif çıkan vakalar.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, eleştirilere verdiği karşılıkta ise, bu uygulamanın ulusal çıkarlar için yapıldığını savunmuştu: “Bilelim ki, salgınla mücadele sürecinde, devletimiz, halkının sağlığı kadar, ulusal çıkarlarını da korumaktadır. Çünkü salgın hayatın bütün alanlarını etkilemektedir. Mesuliyeti olmayan bazı kişilerin tenkitleri, fotoğrafın bir noktasına mercekle bakıp, leke aramaktan farksızdır.”

Ancak bu hiçbir bilimsel dayanağı olmayan uygulamaya Sağlık Bakanlığı’nın kendisi de ayak uydurmakta zorlanıyor. 29 Temmuz’dan beri açıklanan günlük tabloda ‘vaka’ yerine ‘hasta’ ifadesi kullanılırken Hayat Eve Sığar uygulamasında hala ‘vaka’ ifadesi kullanılıyor.

Uygulamanın güncel ekran görüntüsü şöyle:

hayat-eve-sigar-uygulamasi-ulusal-cikarlara-uygun-hale-getirilmemis-788547-1.