Soma ve Ermenek’te yüzlerce işçinin yaşamını yitirdiği maden facialarının ardından Berat Albayrak döneminde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na maden denetleme ve iş güvenliği projesi sunuldu. Sunulan projenin ise Bakanlık tarafından uygulanmadığı görüldü.

Hayat kurtaracak projeye Bakanlığın kulakları tıkalı
Fotoğraf: AA

Hüseyin ŞİMŞEK

Bartın’ın Amasra ilçesinde meydana gelen maden faciasının ardından gözlerin çevrildiği madenlerde, iş güvenliğinin sağlanması için çok sayıda uzmanın bir araya gelerek hazırladığı projenin Berat Albayrak'ın döneminde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na sunulduğu ancak projenin hayata geçirilmediği bildirildi.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi, maden mühendisi Prof. Dr. Bahtiyar Ünver, Soma ve Ermenek’te meydana gelen ve yüzlerce işçinin ölümüne yol açan maden facialarının ardından konunun uzmanlarının kazaların önlenmesine yönelik bir proje üzerinde çalıştığını anlattı. “Mevcut Yer Altı Kömür Ocaklarını İş Güvenliği Açısından Bağımsız İnceleme, Denetleme Çalışması” başlıklı bir proje önerisi kaleme aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Ünver, “Soma ve Ermenek kazaları olmuştu, madenlerimizde güvenlik sorununun olduğunu biliyorduk ve bunları bağımsız, yetkin, uluslararası katılımlı bir ekip kurarak ayrıntılı olarak denetleyelim, inceleyelim istemiştik ama bu projeyi maalesef gerçekleştirme şansına sahip olmadık” dedi.

KAZA RİSK ANALİZİ YAPILACAKTI

41 işçinin ölümü ile sonuçlanan Amasra maden faciasının ardından kurulan TBMM Araştırma Komisyonu’nda, projenin detayları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ünver, hayata geçemeyen çalışma hakkında şunları anlattı:

“Havalandırma analizleri yapılacak, ayrıntılı olarak gidilecek, ön çalışmalar yapılacak, yerinde çalışmalar yapılacak, jeolojik, jeoteknik, hidrojeolojik analizler yapılacak, gerçek zamanlı takip sistemlerinin analizleri gerçekleştirilecek, eğitim ve iş güvenliği bilinciyle eğitimin nasıl verileceği, nasıl geliştirileceği konusunda çalışmalar yapılacaktı. Çalışma modelimiz böyleydi. Çalışma sonunda, madenin genel değerlendirmesi yapılacak ve bu raporda madenin projede tanımlanan havalandırma risk analizi sonuçları açısından, genel risk değerlendirilmesi kapsamında kaza riski analizi ve olası kazalara karşı alınması gerekli önlemler açısından madendeki eksikliklerin belirlenmesi ve nasıl giderileceği konusunda öneriler verilecekti. Bu çalışmayı keşke yapabilseydik. Yapabilseydik bir ilerleme olurdu diye düşünüyorum.”

İŞ KAZASI SAVUNMASI

TBMM Araştırma Komisyonu’nda, AKP ile muhalefet arasında iş cinayeti tartışması da yaşandı. CHP ve HDP Milletvekillerinin “İş cinayeti” “İşçi katliamı” ifadelerine karşı çıkan AKP Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, yaşanan kazaların nedenleri hakkında konuşmak yerine, “Bir milletvekili olarak üzerime de alındığım bir şey olarak şunu söylemek isterim, tutanaklara geçmesi için. Bizim geçmişimizde katliam ve cinayet yoktur ve burada tutanaklara bu işi katliam ve cinayet olarak geçirmeyi, bilinçli olarak bu ifadeleri kullanmayı doğru bulmuyorum. Bu bir iş kazasıdır… Bizim geçmişimizde cinayet de yok, katliam da yok ve burada öyle bir şeyi reddediyoruz ve kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

***

CAN KAYBI 42’YE YÜKSELDİ

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesi’nde 14 Ekim'de meydana gelen patlamada hayatını kaybeden maden işçilerinin sayısı 42’ye yükseldi. İstanbul’daki tedavisi sırasında hayatını kaybden Taner Şen’in ölüm haberini duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bartın’daki maden kazasında kalbi durmuş olarak hastaneye ulaştırılıp, hayata döndürülen hastamız tüm çabalara rağmen vefat etti” dedi. Koca, 3 işçinin tedavisinin yoğun bakımda sürdüğünü belirtirken tedavisine devam edilen işçilerden birinin durumunun ciddi olduğunu bildirdi.

Taner ŞenTaner Şen