Oxford Üniversitesi’nde yapılan çalışmalar sonucunda koronavirüsten ölüm oranlarını düşürdüğü açıklanan deksametazon için Alman uzmanlardan uyarı geldi

‘Hayat kurtaran ilaç’ için Alman uzmanlardan uyarı

Oxford Üniversitesi’nde çalışma yapan araştırmacıların, klinik deneylerinde olumlu sonuçlar alındığını ve koronavirüsten ölüm oranlarını düşürdüğünü açıkladığı deksametazon için Alman uzmanlardan uyarı geldi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün alınan sonuçları memnuniyetle karşıladığı ilaca dair Alman uzmanlar, ilacın yan etkileri üzerinde çalışılması gerektiğini ve bağımsız, tam yetkili bilir kişiler tarafından incelenmesi gerektiğini ifade etti.

Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre, Frankfurt kentindeki Goethe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyonoloji Bölümü Başkanı Maria Vehreschild, ancak orijinal verilerin ayrıntılı incelemesinden sonra ilacın niteliğine ilişkin öngörüde bulunulabileceğini söyledi. Vehreschild, ayrıca ilacın yan etkileri üzerinde çalışılmasının da önemli olduğuna dikkat çekti.

Hannover Tıp Fakültesi'nden Pnömolog Tobias Welte de ilaçla ilgili olarak hasta gruplarının karşılaştırılabilir olup olmadığının da araştırılması gerektiğini belirtti. Welte, "Elde edilen sonuçlar bağımsız ve tam yetkili bilir kişiler tarafından incelemeden araştırmayı değerlendiremezsiniz" şeklinde konuştu.

Regensburg Üniversite Hastanesi Enfeksiyonoloji Bölümü'nden Bernd Salzberger de deksametazon maddesinin virüse karşı vücudun bağışıklık yanıtını frenleyebileceğine ve bunun da virüsün yok edilmesini yavaşlatabileceğine işaret etti.

2 BİN 100 HASTA ÜZERİNDE DENENDİ

Tıpta 50 yıldan fazladır kullanılan deksametazon, aralarında kortizonun de bulunduğu glükokortikoidlere mensup bir etken madde.

Oxford Üniversitesi, bu madde ile 2 bin 100 hasta üzerinde yaptığı testlerin sonuçlarını "Recovery Araştırması" adı altında açıklamıştı. Araştırmanın başkanlığını yapan Peter Horby de "Deksametazon, dünya çapında hayat kurtarmak için ucuz, ulaşılabilir ve hemen kullanılabilir bir madde" demişti.

Araştırmadan alınan sonuçlara göre, ilacın solunum cihazına bağlı hastalarda ölüm riskini üçte bir azalttığı, oksijen verilen hastalarda ise beşte bir azalttığı görüldü.

DSÖ, SONUÇLARDAN MEMNUN

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nde COVID-19'a karşı geliştirilen ve klinik deneylerin devam ettiği deksametazon ilacıyla ilgili şimdiye kadar alınan başarılı sonuçları memnuniyetle karşıladı.

İlacın ağır korona hastaları için hayat kurtarıcı olabileceğini söyleyen DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, ilacın solunumun cihazına bağlı hastaların ölüm oranını üçte bir, oksijen tedavisi gören hastaların ölüm oranını da beşte bir azaltabileceğine dikkat çekti ve "Bunlar harika haberler" dedi.