Gelir vergisi kesintisi çalışanlar için tahammül edilmez bir noktaya geldi. Hayat pahalılığı karşısında ücretler satın alma gücünü yitirirken çalışanlar üzerindeki vergi yükü yılsonuna kadar ciddi kayıplara neden olacak.

Hayat pahalılığı tahammül edilmez noktada: Vergi kesintileri kaldırılsın
Fotoğraf: Depo Photos

Ekonomi Servisi

Hayat pahalılığı yaşamı her geçen gün zorlaştırırken milyonlarca ücretli için asgari ücret tartışmaları bu yıl erken başladı. Ancak yaklaşık 8 milyon asgari ücretliyi direkt ilgilendiren ancak tüm çalışanların maaşlarını etkileyecek olan yeni asgari ücret aralık ayında belirlenecek.

Asgari ücret tartışmalarına ilişkin AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da açıklamalarda bulundu. Erdoğan dün yaptığı açıklamada “Şu anda bu konuyla ilgili çalışmaları başta Vedat hocamız olmak üzere arkadaşlarımız yapıyorlar. İnşallah bundan öncekilerden çok daha farklı bir hazırlığın içinde olduğunu biliyorum. Ama biz, havada uçuşan değil de yere sağlam basan adımları atacağız ki zihinlere iyi yerleşsin” ifadelerini kullandı.

Ücretler, hayat pahalılığı karşısında satın alma gücünü yitirirken vergi kesintileri nedeniyle de düşmeye devam ediyor.

Yüksek enflasyon ortamında ocak ayında yapılan zamlar daha yılın ilk aylarında erimeye başladı. Yılın ikinci yarısında ücretler zamlansa da vergi kesintileri nedeniyle daha düşük artışlar gerçekleşmiş oldu. Çünkü 2022 yılı ücret gelirlerine uygulanacak gelir vergisi tarifesi yıl ortasında ücretler zamlanırken aynı kaldı.

Mevcut uygulamada, 10 bin lira ücret alan bir işçiden ocak ayında 630 lira vergi kesintisi yapılırken eylül-ekimde ücretlerde 1900 liraya yakın kesinti yapılıyor.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın aktardığı bilgiye göre aylık 8 bin lira brüt ücreti olan bir çalışanın geliri kesintiler nedeniyle ocak ayına kadar net 6 bin 395 liraya düşüyor.

VERGİ DİLİMLERİ YENİLENSİN

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı konuya ilişkin çalışma başlattı.

Ayrıca Hak-İş’ten yapılan açıklamada, Genel Başkan Mahmut Arslan’ın, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine ilişkin olarak hazırlanan raporu, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile AKP Grup Başkanvekillerine sunduğu bildirildi.

“HAK-İŞ Konfederasyonu Ücret Gelirlerinin Vergilendirilmesine İlişkin Tespitleri ve Önerileri” başlıklı raporda, ikinci 6 aylık dilimde vergi dilimleri arasındaki farkı belirleyen miktarın değişmemesi nedeniyle çalışanların eline geçen net ücretlerde azalma yaşandığı vurgulandı.

Raporda, ücret gelirlerinin vergilendirilmesine ilişkin, “Acil olarak kriz sürecinde tüm ücretliler üzerinden alınan vergi oranının yüzde 10 olarak belirlenmesi, vergi dilimlerinin son dönemde ücretlere yapılan zam oranlarına paralel olarak yeniden düzenlenmesi ve her bir vergi dilimi miktarının gözden geçirilerek 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 42,5 oranında artırılması gerekmektedir” ifadesine yer verildi.

vergi-kesintileri-kaldirilsin-1075595-1.

DOLAYLI VERGİ AZALTILSIN

Raporda ayrıca, özellikle dar gelirli çalışanların tasarruf yapabilir duruma gelmeleri için tüketim üzerinden alınan vergi yükünün yani dolaylı vergilerin azaltılmasına yönelik politikaların geliştirilmesinin zorunlu olduğu vurgulandı.

Çalışanların vergilendirilmesine ilişkin uygulamada yaşanan sorunların da aktarıldığı raporda, vergi dilimi miktarlarının düşük ve vergi oranlarının yüksek olmasından kaynaklı çalışanların eline geçen net ücretlerin yıl içinde azaldığı, vergi dilimi artış oranının yıllar içinde asgari ücret artış oranının çok gerisinde kaldığı, brüt asgari ücret üzerinden gelir elde eden çalışanların yıl ortasında net asgari ücretin altında ücret aldığı kaydedildi. 2000 yılında gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi bir aylık brüt asgari ücretin 21 katıydı. 2022 yılı ikinci yarısında ise gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi asgari ücretin 4,9’una kadar indi.

Geçen hafta Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Özgür Burak Akkol, hazırladıkları ortak metni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ileterek, brüt ücret üzerindeki vergi diliminden kaynaklanan yıl içinde yaşanan gelir kaybını giderecek düzenlemenin acilen yapılmasını talep etmişti.

***

VERGİDE ADALET SAĞLANSIN

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Dersim Şubesi, “Vergide Adalet” talebiyle sendika binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Dersim BES Şube Sekreteri Sinan Ulu, BES olarak “Vergide Adalet” talebiyle eylemde olduklarını söyledi. Emekçilerin, küçük esnafın, çiftçinin, öğrencinin hatta işsizlerin yaşamını derinden etkileyen vergi uygulamalarına itiraz için toplandıklarını söyleyen Ulu, “Maliye Bakanlığınca her yıl Aralık ayında açıklanan ve vergi, resim ve harçlar ile her türlü devlet alacağını artırmada baz alınan yeniden değerlendirme oranları gelir vergisi dilimlerinin yükseltilmesinde 2002 yılından beri görmezden gelinmektedir. Yeniden değerleme oranlarının kamu alacaklarına uygulandığı gibi gelir vergisi dilimlerine de uygulansaydı, 2022 yılında uygulanan otuz iki bin liralık alt dilim seksen bin liranın üzerinde olacaktı ve biz kamu çalışanları ve diğer emekçiler bir nebze de olsa daha az vergi ödeyecektik” dedi.