Tüketiciyi Koruma Derneği öncülüğünde hayat pahalılığına karşı 10 ilde eylem yapıldı. Eş zamanlı eylemlerde “Geçinemiyoruz” diyen yurttaşlar, hayat pahalılığının artık gizlenemeyeceğini ve insanca yaşamak istediklerini vurguladı.

Hayat pahalılığına karşı 10 ilde ‘Geçinemiyoruz’ eylemi: İnsanca yaşamak istiyoruz

Tüketiciyi Koruma Derneği’nin (TÜKODER) çağrısıyla İstanbul, Ankara, Balıkesir, Adana, İzmir, Bursa, Kocaeli, Edirne, Sinop ve Samsun’da hayat pahalılığına karşı eylemler düzenlendi.

Yapılan ortak açıklamada enflasyonun araştırılmasına engel getirecek yasaya tepki gösteren eylemciler, “Siz ENAG’ı susturmaya çalışırsanız, buradaki halk İstanbul’un her yerinde o enflasyon oranını açıklar. Bir kuruma bırakmayız bunu. Yoksulluğu artık gizleyemezsiniz. Üstünü örtemezsiniz. Hırsızlıklarınız ortada. Halktan çaldıklarınız ortada. Bunu gizleyemeyeceksiniz” ifadelerine yer verdi.

“Mutfaktaki yangına dur demek için boş cüzdanını ve fileni de al gel” çağrısıyla halkın davet edildiği eylemde, “İnsanca yaşamak istiyoruz” pankarı açıldı.

İstanbul'daki eylemin adresi Kadıköy’deki Süreyya Operası’nın önüydü. Burada yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“ÇARESİZ DEĞİLİZ”

“Asgari ücret arttığı günden beri eridi. Artık bu ücretlerin yeniden artması gerekiyor. Enflasyon oranının da artması gerekiyor. Bir sözü de o yalancı TÜİK'e söyleyelim.AKP iktidarı birkaç gün önce bir yasa hazırlığında olduğunu söyledi. ‘TÜİK dışında kimse enflasyon oranını bu ülkede açıklayamaz' diye. Neden olduğunu biliyorsunuz.

Çünkü pazarda her şeyin fiyatı 2 katına çıkarken, kiralar 2-3 katına çıkarken, enflasyon oranı yüzde 60 diyorlar. Kim inanır bu yalana? Bu gerçeği gizlemek için yasa yapıyorlar.

Siz ENAG'ı susturmaya çalışırsanız, buradaki halk İstanbul'un her yerinde o enflasyon oranını açıklar. Bir kuruma bırakmayız bunu. Yoksulluğu artık gizleyemezsiniz. Üstünü örtemezsiniz. Hırsızlıklarınız ortada. Halktan çaldıklarınız ortada. Bunu gizleyemeyeceksiniz.

Biz çaresiz değiliz. Bu ekonomik krizin çok kolay bir yolu var. Gelin birleşelim. Biz milyonlarız. Bizden çaldıklarını geri alırsak, biz bu ülkede insanca yaşayabiliriz diyoruz. O nedenle geçinemiyoruz diyenlerin çığlığını büyütmeye davet ediyoruz.”

MİLLETVEKİLLERİ DE DESTEK VERDİ

Adana’da düzenlenen ‘Geçinemiyoruz’ eylemine CHP Adana Milletvekilleri Ayhan Barut ve Müzeyyen Şevkin de katıldı.

Balıkesir'de düzenlenen eyleme ise CHP Balıkesir İl Başkanlığı ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın katılım sağladı.