Hayata bir iz bırak çağrısı

Haber Merkezi

Böbrek nakli olmayı bekleyen ve nakil olan hastalara, hasta yakınlarına eğitim vermeyi hedefleyen Böbrek Nakli Akademisi online platformlara taşındı. Akademi, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’nda “Hayata İz Bırak” kampanyası ile herkesi organ bağışına destek olmaya çağırdı.

Böbrek Nakli Akademisi Başkanı, Gaziantep Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Sacid Çoban, online akademi eğitimlerini üç dilde paylaşarak tüm dünyaya hizmet vermeyi amaçladıklarını bildirdi.

Prof. Dr. Çoban, nakledilen organının iyi korunmaması sonucunda hastaların tekrar diyaliz ve nakil bekleme süreçlerine dönmek durumunda kalabildiklerini söyleyerek şu bilgileri verdi:

hayata-bir-iz-birak-cagrisi-802097-1. “Böbrek Nakli Akademisi, bu sorunların önüne geçebilmek ve kendi ülke gerçeklerimizi tespit ederek greft yaşam süresini uzatabilmek, çözümler üretip uygulamak için kuruldu. 2019’da böbrek nakillerinin sadece yüzde 20’isinin kadavradan. Türkiye’de de organ bağışı ve kadavradan nakilleri artırmak için çalışıyoruz.”

Prof. Dr. Çoban, Akademinin üç farklı birime ayrıldığını şöyle anlattı: “Medikal, cerrahi ve psikososyal olmak üzere üç birimimiz var. Medikal birim olarak böbrek hastalarını her aşamada biz görüyor, hastaya diyaliz seçeneklerini ve nakil seçeneğini sunuyoruz. Cerrahi birimimizde, hastalara ameliyatla ilgili tüm ayrıntıları anlatıyoruz. Psikososyal birimde ise hastalara, aile, iş ve sosyal çevre uyumları konularında destek olmaya ve nakil sonrası böbreğin yaşam süresinin çok daha uzun sürmesini hedefliyoruz.”