19-22 Aralık 2000’de hapishanelere yönelik düzenlenen ve “Hayata Dönüş Operasyonu” ismi verilen katliamda ağır şekilde yaralanan Birsen Kars yaşamını yitirdi.

Hayata Dönüş Katliamı’ndan yaralı kurtulan Birsen Kars, yaşamını yitirdi

19 Aralık 2000’de cezaevlerinde F tipi uygulamasına karşı süresiz açlık grevine giden tutuklulara yönelik “Hayata Dönüş Operasyonu” adı altında girişilen katliamdan ağır yaralı olarak kurtulan isimlerden Birsen Kars yaşamını yitirdi.

Halkın Sesi TV’den yapılan açıklamaya göre yıllardır Almanya’nın Stuttgart kentinde kanser tedavisi gören Birsen Kars hayatını kaybetti.

Birsen Kars, katliamın ardından hastaneye sevk edilişi sırasında “6 kişi… Çıkarılan yangında diri diri yaktılar…” sözleriyle tanınıyordu. Katliamda 29 yaşında olan Kars’ın başı ve yüzünün büyük bölümü, elleri ve sırtı ağır şekilde yanmıştı.

HAYATA DÖNÜŞ OPERASYONU NEDİR?

Hayata Dönüş Operasyonu, Türkiye'de cezaevlerindeki siyasi tutuklu ve hükümlülerinin F tipi hücre sistemine ve tecrit uygulamasına direnmek için 20 Ekim'de başlattıkları açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerine karşı, 19 Aralık 2000 tarihinde, 20 cezaevine birden yapılan, 2'si asker 30'u tutuklu 32 kişinin ölümümüne, yüzlerce kişinin yaralanmasına sebep olan operasyondu. Operasyona yaklaşık 10 bin güvenlik görevlisi katılmıştı.

Operasyon, Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Bülent Ecevit'in başbakanlığında, ANAP ve MHP koalisyonuyla kurulan Anasol-M hükümeti iktidarında yapıldı.

Operasyonda çeşitli kimyasal gazların kullanıldığı belirtiliyor. Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden Hayata Dönüş Davası kapsamında ifade veren emekli bir uzman çavuş, Bayrampaşa Cezaevi’ndeki operasyonda jandarmanın envanterinde bulunmayan değişik gaz bombaları kullanıldığını, kadın mahkûmların teslim olmak isteyip jandarmadan kapıyı açmalarını istemesine rağmen kapıların açılmadığını ve rütbeli jandarmaların yanmakta olan koğuşlara atılan battaniyelere su yerine benzin döktüklerini anlatmıştı.

F tipi cezaevlerinin mimarlarından olan ve Operasyon sırasında Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü görevinde bulunan ve Ali Suat Ertosun'a 2004 yılında AKP hükûmeti kararıyla Devlet Bakanı Cemil Çiçek tarafından 'Devlet Üstün Hizmet Madalyası' verilmişti.