Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanları için bir araya gelen İstanbul Tabip Odası (İTO) üyeleri, “Salgın kontrolden çıkmış durumda. Artık yeter, tam kapanma gerekiyor” dedi.

Hayatını kaybeden sağlık çalışanları için eylem: Artık yeter, tam kapanma gerekiyor

Gökay BAŞCAN

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybeden 5 sağlık çalışanı unutulmadı. Mecidiyeköy’deki Çevre Hastanesi önünde bir araya gelen İstanbul Tabip Odası (İTO) üyeleri, dün hayatını kaybeden Dr. Ahmet Oğuz Tezcanlı, Dr. Mehmet Karakum, Dr. Ahmet Zare, Dr. Mustafa Selek ve Dr. Rıza Ferruh İlter için saygı duruşunda bulundu.

Saygı duruşu öncesi açıklama yapan İTO Genel Sekreteri Dr. Osman Küçükosmanoğlu, “Salgın kontrolden çıkmış durumda. Artık yeter, tam kapanma gerekiyor” dedi.

SÜREÇ İYİ YÖNETİLMİYOR

Salgının başından beri sürecin iyi yönetilmediğine dikkat çeken Dr. Küçükosmanoğlu, “Sağlık otoritesi sarsılmasın diye eleştirilerimizi çok ağır yapmadık. Ancak, mayıs ayından sonra açılma kararıyla birlikte salgın bütün Anadolu’ya yayıldı. Eylül ayında büyük bir tırmanışa geçen vaka sayıları ekim ayında patlama noktasına geldi. Yoğun bakımlar, hastaneler dolu, vatandaşlarımız ölüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi vefat sayılarını açıklaması ve bizim sahadan aldığımız verileri paylaşmamızla birlikte gerçekler saklanamaz hale geldi” ifadelerini kullandı.

ACİLEN İKİ HAFTALIK KAPANMA

Öncelikli hedeflerinin tüm yurttaşların sağlığı olduğunu belirten Dr. Küçükosmaoğlu şöyle konuştu: “En çok hastalanan, en çok can veren meslek grubuyuz. Bizim öncelikli hedefimiz tüm yurttaşların sağlığının korunması. Bu yüzden tam kapanma şart diyoruz. Alınan tedbirlerin yeterli olmadığını düşünüyoruz. Acilen iki haftalık tam kapanma öneriyoruz. Yarım önlemler bu iş olmaz diyoruz.”

Ardından söz alan İTO Başkanı Dr. Pınar Saip ise sağlık çalışanlarının sağlığının toplum sağlığı için önemli olduğuna dikkat çekti. “Bizler ayakta kalamazsak bu salgının idare edilmesi mümkün olmayacaktır” diyen Dr. Saip şöyle konuştu: “Covid-19 acilen meslek hastalığı kabul edilmeli. Sağlık çalışanları salgının başından çok daha kötü durumdadır. Tükenmiş ve ne yapacağını bilemez durumdadır. Moral ve motivasyona ihtiyacı vardır. Bir an önce yetkilileri tedbir almaya çağırıyoruz. Her gün 200’e yakın yurttaşımızı önlenebilir bir salgından dolayı kaybetmekteyiz. Sağlık çalışan dostlarımızı kaybediyoruz. Acımız derin.”

hayatini-kaybeden-saglik-calisanlari-icin-eylem-artik-yeter-tam-kapanma-gerekiyor-812949-1.