“Susamam” bir rap şarkısı değil. Rapçiler tarafından okunmuş bir manifesto. Gençlerin yazdığı bir bildiri. Buna iftira atmadan önce iyice bir dinleyip düşünün

Hayatınız inkâr, iftira
Geçen hafta Şanışer’in Fuat, Ados, Hayki, Server Uraz, Beta, Tahribad-ı İsyan, Sokrat St, Ozbi, Deniz Tekin, Sehabe, Yeis Sensura, Aspova, Defkhan, Aga B, Mirac, Mert Şenel ve Kamufle gibi isimlerle gerçekleştirdiği ‘Susamam’ adlı şarkı hakkındaki fikirlerimi ‘Rap politiktir’ başlıklı yazımda anlatmıştım. Yazıyı yazarken bu hafta da bu şarkı hakkında yazmam gerekebileceği gerçeğini cepte tutmuştum. Tartışması bitmeyecekti, şarkı yayınlandığında suskun kalan Şanışer mevzuyu savunmak zorunda kalacaktı elbette. Adam suskundu elbette. Neticede anlatmak istediği her şeyi anlatmıştı bu projeyle.

Herkesin aşağı yukarı beklediği oldu. Beklenmeyenler de oldu bu arada. Mesela ‘Susamam’ da yer alan rapçilerden Miraç gerçekten çok talihsiz bir açıklama yaparak işin rengini, yönünü bir anda değiştirdi. Susamam bir rap şarkısı formunda olsa da politikalar üstü bir manifestyoydu aslında. Partiler üstü, siyaset üstü bir yorumdu günümüzde yaşanan türlü duruma tepki olarak ortaya çıktığı çok net olan bir söylemi Miraç’ın mana veremediğim açıklaması bir anda politik bir şeye dönüştürdü. Açıklamayı yazmaya ilgi duymuyorum. Nereden baksan izansızlık örneği. Bu açıklamadan sonra Şanışer, Susamam üzerinden bir açıklama yapmak zorunda kaldı. O açıklamada da Miraç’ın imzası olması yersizdi. Miraç söylediklerine inanabilir. O da onun fikridir neticede ama daha 12 saat önce açıkladığı şeyden sonra grup açıklamasında da imzasının olması inandırıcı değildi elbette. En azından benim nezdimde…

hayatiniz-inkar-iftira-624419-1.

Klasik saldırılar ‘Susamam’ yayınlandığı andan itibaren başladı zaten. Yaşadıkları toplumdaki eğitim, sağlık, taciz gibi sorunlara karşı bir şarkı yapıyorlar. Sonra ne oldu? Ne Fetö’cülüğü kaldı insanların ne PKK’cılığı. Baktığınız zaman her siyasi görüşün asıl hedefi memleketin refaha ermesidir değil mi? En basitinden solcusu da milliyetçisi de kendi inandığı değerler çerçevesinde ülkenin ve toplumun iyiliğini ister. Araç ve kararlar tartışmaya açıktır, kimse bir diğerinin fikrini benimsemek zorunda değil ve bu yüzden de her toplumda her dönemde kavga gürültü çıkar. Fakat anlamadığım şey şu: Hangi şuursuz “hayvanları koru”, “tacize son”, “kadına şiddete son”, “doğayı koru, nehre çöp atma” diyen birisini tarikatçılıkla teröristlikle, darbecilikle suçlayabilir ki? Bizim memlekette bu çok mümkün. Ayrıca biz çok iyi biliyoruz kimler kimlerin dizinin dibinde oturuyordu…

Şanışer’in bu şarkıyı yapmak için ondan bundan para aldığını falan iddia ettiler. Şanışer de zorunda kalıp klip çekimlerini paylaştı. Elde bir kamera, kamerayı da projenin sahibi yani kendisi tutuyor. Ya komik olmayın sayın siyasetçiler. “Biz bu konularda patladık siz de haklısınız” deyin. Özür dilemeyi öğrenin. Her fikrini söyleyene “Fetö’cü” yaftasını yapıştırmayın. Kolaya kaçıyorsunuz. Kaç yaşında insanlarsınız, hiç utanmıyorsunuz. Susamam bir rap şarkısı değil. Rapçiler tarafından okunmuş bir manifesto. Gençlerin yazdığı bir bildiri. Buna iftira atmadan önce iyice bir dinleyip düşünün. Şarkı çok didaktik, farkındayım. Fakat manifestolarda kelime oyunu yapamazsınız.

hayatiniz-inkar-iftira-624420-1.

Not: Şu günlerde sadece Sayedar ve Önder Şahin’in ‘Gölge Boksu’ albümünü dinliyorum. Sözlerini iyice dinleyip anlayınca yani önümüzdeki hafta uzun uzun yazacağım bu albümü. Ama siz de önden dinlemek isterseniz albüm diital servislerde yerini aldı. Eski okul hip hop sevenler için hediye gibi bir albüm ‘Gölge Boksu’.