Hayatları sudan ucuz
Sayıştay denetçileri, TTK’ye bağlı maden ocaklarındaki hayati risk oluşturan tehditleri ortaya koydu. Karadon’da 84 adet hayati tehlike oluşturabilecek eksiklik tespit edildi

İSMAİL ARI
Sayıştay Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Amasra, Armutçuk, Karadon, Kozlu ve Üzülmez Taşkömürü İşletme Müesseseleri’nden oluşan beş madeni inceledi. Raporda yer alan tespitlere göre, Amasra işletmesinde ocak ana havalandırmasında ölümcül sonuçlara yol açabilecek eksikler bulunuyor. Amasra TİM'de "Galeri, desandre, taban ve tavan yollarında gelişigüzel atılmış malzemeler insan geçişini engellediği, kesit daralması, taban kabarması nedeniyle yolların bozulduğu, yollardaki su birikintileri olduğu, 541 hava yastığından 350'sinin ağır hasarlı" olduğu belirlendi.
Armutçuk İşletmesi'nde ise yeraltında kullanılan hareket öncesi sesli ve ışıklı ikaz sisteminin kurulmadığı belirtildi. Madende betonlama ve tamir tarama ekibinde ve ekipmanında yetersizlikler olduğuna da dikkat çekildi. Madende alev geciktirici nitelikte yangın söndürme sistemi olmadığı tespit edildi.
ÖLÇÜM YAPILAMIYOR
Sayıştay’ın Karadon raporunda ise “Yeraltında kullanılan tali havalandırma motorlarından elektrikle çalışan ünitelerin çalışıp çalışmadığı yerüstünden takip edilmekte olup, basınçlı hava ile çalışan tali havalandırma ünitelerinin çalışmaması durumunda merkezi izleme sistemi ile yer üstünden izlenememektedir” denildi.
TEHLİKE OLUŞTURAN 84 EKSİKLİK
Sayıştay, Karadon için “Yıl içerisinde çalışanlar için toplam 84 adet hayati tehlike oluşturabilecek noksanlık tespit edildiği görülmüştür” tespitini yaptı. Ocak genelinde sıcaklık ve basınç ölçümleri yapılmadığı ve Cumhuriyet Kuyusu ve Karadon Yeni Servis Kuyusu kafeslerinde kafesin düşmesini önleyecek tedbir alınmadığı belirtildi.
ACİL ÇIKIŞ İMKANSIZ
2015’te 263 madencinin yaşamını yitirdiği Kozlu işletmesinde acil durumlarda ocak dışına ulaşılmasını sağlayan hayat hattı boyunca yer yer acil kaçışı zorlaştıracak nitelikte malzemeler ve su birikintileri bulunduğu belirtildi. Sayıştay denetçileri “Ayak ve taban yollarında kullanılan bazı zincirli konveyörlerde durdurma teli bulunmadığını” belirledi.