2010’daki yangında büyük oranda zarar gören İstanbul’un simge yapılardan tarihi Haydarpaşa Garı’nın restorasyonunun ne zaman tamamlanacağı CİMER’e soruldu. Verilen yanıtta, “Gar ile ilgili çalışmaların tamamlanma tarihi netleşmemiştir” denildi.

Haydarpaşa’da restorasyon belirsizliği

HABER MERKEZİ

İstanbul’un simgelerinden olan, 1908 yılında hizmete giren ve 12 yıl önce çıkan yangında büyük oranda zarar gören tarihi Haydarpaşa Garı’nın restorasyonu hâlâ tamamlamadı.

28 Kasım 2010’da Haydarpaşa Garı’nın çatısında yangın çıktı. Denizden ve karadan yapılan müdahalenin ardından iki buçuk saatte söndürülen yangında tarihi yapının çatısı ve dördüncü katı büyük oranda zarar gördü. Denizden gemilerle yapılan müdahalede deniz suyunun kullanılmasının binadaki zararı artırdığı iddia edildi. 2013’te de Haydarpaşa Garı’ndaki yangınla ilgili davada, izolasyon çalışmasını yapan 2 işçi ve şirket sahibi 10 ay hapis cezasına mahkum edildi.

Yangının ardından başlatılan restorasyon ve onarım çalışmaları ise yıllardır tamamlanmadı. Tarihi yapının dışına kurulan iskele çalışmalar tamamlanamadığı için yıllar sökülemiyor. Depremlere, deniz kazalarına ve yangınlara rağmen ayakta kalmayı başaran Haydarpaşa Garı’nın, 2010’daki yangında hasar gören ve hâlâ onarılmayan kısımlarını 23 Temmuz’da BirGün görüntülemişti.

BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) “Haydarpaşa Garı'nın restorasyonu ne aşamadadır? Yıllar geçmesine rağmen restorasyon çalışması neden tamamlanamamıştır? Restorasyonun ne zaman tamamlanması öngörülmektedir?” soruları yönetildi.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün verdiği yanıtta ise “Haydarpaşa restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Gar ile ilgili çalışmaların tamamlanma tarihi netleşmemiştir” denildi.