Haydarpaşa ve Sirkeci gar ihalesi Meclis gündeminde

BirGün Ankara

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Haydarpaşa ve Sirkeci Gar ihalelerinden elenmesinin hukuki dayanağı olmadığını ifade ederek Altyapı ve Ulaştırma Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi sundu. Aydoğan konuyla ilgili bir de Meclis Araştırma Önergesi verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, TCDD’nin tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci Garı'nın atıl depo sahaları bölgesini kiralamak için açtığı ihaleden elenmesini Meclis gündemine taşıyan Aydoğan, “Bu iradeyi biz 31 Mart seçimlerinin iptali zamanından da çok iyi tanıyoruz. Burada yine bir hak gaspı söz konusu. 16 milyon İstanbullunun hakkını, hukuku da herkesin gözü önünde çiğneyerek birilerine peşkeş çekmeye çalışıyorlar” dedi.

HUKUKİ DAYANAĞI YOK

CHP’li Aydoğan, Bakan Turhan’a, “4 Ekim’de ihaleye giren ve Okçular Vakfı'nın eski müdürüne ait Hezarfen Danışmalık Limited Şirketi ile ihalede son ikiye kalan İBB konsorsiyumu ihaleye neden davet edilmemiştir? Haydarpaşa ve Sirkeci ihalelerinden İBB iştiraklerinin elenmesi hukuka aykırı değil midir? Değilse bu tasarrufun hukuki dayanağı nedir?” sorularını yöneltti.

GARLAR HAFIZA MEKANLARIDIR

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı'nın “caydırıcı olur” diyerek İBB'nin katılımını uygun bulmadığı şeklindeki ifadelerini de hatırlatan Aydoğan, “Sayın Bakan’a konuyu sordum. Yanıtlarını ivedilikle ve kamuoyunu aydınlatacak içeriklerle tarafıma iletmesini bekliyorum. Garlar hafıza mekanlarıdır. Toplumların ortak değeri ve varlığıdır. Bu tür mekanlar ile ilgili her tasarrufta bu özellikler göz önüne alınmalıdır. Bu bağlamda sözü geçen ihalenin kafalarda oluşturduğu soru işaretlerinin giderilmesi ve ihale sürecinin tüm şeffaflığı ile incelenip kamuoyu ile paylaşılması ve de bu tür ihalelerin bundan sonra daha sağlıklı ve hukuka dayalı yapılması için Meclis çatısı altında bir komisyon kurulmasını da talep ettik” dedi.