Anayasa değişikliğine ‘hayır’ diyenlere yönelik tehdit ve saldırılar her geçen gün artıyor. 46 kişi gözaltına alındı, 3 kişi tutuklandı. Sendika başkanı silahlı saldırıya uğradı, iki gazeteci işinden oldu

Hayır’a karşı terör

SEBAHAT KARAKOYUN - @ssenyaprak
sebahatkarakoyun@birgun.net

Anayasa değişikliği gündeme geldiği andan itibaren bir yandan Saray diğer yandan hükümet olanaklarıyla ve medya desteğiyle ‘evet’ için yürütülen kampanyaya karşın kamuoyu yoklamaları beklediği gibi gelmeyen AKP, baskı ve tehditle istediği sonucu elde etmeye çalışıyor. OHAL’den kaynaklanan sıkıntılara, iktidarın baskısı da eklenince gergin geçmesi beklenen referandum kampanyasıyla ilgili hazırlıklarını sürdüren CHP, bir yandan da bu süreçte yaşanan sorunları mercek altına aldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok’un öncülüğünde hazırlanan raporda, Anayasa değişikliğinin Meclis’te görüşülmeye başlamasıyla ‘hayır’ diyenlere yönelen tehdit, baskı ve saldırılara dikkat çekildi.

‘Görevden ayrılırım’ dese de...
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın “Hayır dediği için gözaltına alınmış biri varsa görevden ayrılırım” ifadesine rağmen; ‘hayır’ kampanyası yürüten 46 ki şinin gözaltına alındığı, üç kişinin tutuklandığı, iki gazetecinin işten atıldığı, sendika başkanının silahlı saldırıya uğradığı vurgulandı.

İktidar hedef gösteriyor
Altıok, ‘hayır’ diyecek seçmene yönelik baskıların yoğunlaştığına dikkati çekerek, “Başta cumhurbaşkanı olmak üzere hukuki sınırlandırmalara rağmen görevinin gerektirdiği tarafsızlığı uygulamayan rektörler, kaymakamlar, kamu görevlileri ‘evet’ propagandasını açıkça sürdürürken, yandaş kanallarda ‘evet’ videoları paylaşılırken, ‘hayır’ tercihini belirtenlere karşı baskıcı bir yaklaşım söz konusu” dedi.

Cumhurbaşkanı ve iktidarda bulunanların ‘hayır’ diyenleri hedef gösterdiğine, yurttaşların tercihlerini dile getirdikleri için şiddete varan müdahalelerle karşı karşıya kaldıklarına dikkati çeken Altıok, AKP iktidarının toplumu ikiye bölmeye yönelik yaklaşımının referandum sürecinde de egemen olduğunu kaydetti. Altıok, “Bu yaklaşımın şiddet odaklı, tehlikeli sonuçlar doğurması durumunda bundan ‘hayır’ diyenleri teröristlikle suçlayan yetkililer sorumlu olacak” diye konuştu. Altıok, yurttaşların karşı karşıya kaldığı hukuk dışı uygulamaları yargıya taşıyacaklarını da kaydetti.

Silahlı saldırı da var, baskın da
siyasihaber.org ve açık kaynaklarda yer alan haber ve paylaşımlardan yararlanılarak hazırlanan rapora göre 18 Ocak’tan bugüne kadar yaşananlar özetle şöyle:

»Hatay’da ‘Hayır’ kampanyası yürüten 36 kişi sabah baskınıyla gözaltına alındı.

»‘Hayır’ çağrısı yapan Kamu-Sen genel merkezine 25 kişilik bir grup saldırdı.

»İstanbul’da ‘Hayır’cı gençlere AKP’liler silahla saldırdı. Bir kişi yaralandı.

»Suç örgütü lideri Sedat Peker, ‘Hayır’ diyenleri “Sokağa çıkan olursa onları bekliyor olacağız” sözleriyle tehdit etti.

»Saray’daki toplantılara gitmeyen Beyoğlu Kamer Hatun Muhtarı ‘devlet büyüklerine hakaret’ten tutuklandı. Bursa’da, referandumda ‘hayır’ oyu vereceğini söyleyen esnaf gözaltına alındı.

»Televizyonlarda anayasa değişikliğine karşı eleştirileriyle gündeme gelen CHP PM Üyesi Sera Kadıgil, yıllar önce attığı tweetlerden dolayı gözaltına alındı.

Kılıçdaroğlu’nun ‘başı’
»YSK Malatya İl Seçim Müdürü Gürsel Dursun, Facebook hesabında “Kılıçdaroğlu’nun başı için evet” yazılı bir mesaj paylaştı.

»Antalya’da ‘Hayır’ afişi asan 3 kişi gözaltına alındı.

»Modoko Camii İmamı Hüseyin Güleç, vaazında ‘Başkanlık sistemine Hayır’ diyenleri gafillikle suçladı.

»Düzce’de, ellerinde tabanca ile çektirdikleri fotoğrafı, ‘Başkanlık sistemine Hayır diyenleri tıpkı 15 Temmuz gibi sokaklarda bekliyor olacağız’ notuyla sosyal medyada paylaşan gençler serbest bırakıldı.

»Kadıköy’de ‘Hayır’ çağrısı yapanlara polis silah çekti, 3 kişi gözaltına alındı.

»’Hayır’ pankartı asılan SYKP Sultangazi bürosuna polis saldırdı ve içerdekilere silah doğrulttu.

‘Şeytan’ benzetmesi
»Misvak Dergisi, bir karikatürde ‘Hayır’ diyenleri şeytana benzetti.

»Başbakan Yıldırım, ‘Hayır’cıları ‘teröre destek vermekle’ suçladı

»’Hayır’ oyu vereceğini açıklayan onlarca MHP il ve ilçe yöneticisi, partiden tasfiye edildi

»Ankara’da ‘Başkanlığa liselerden de Hayır’ yazılı pankart açan Dev-Lis üyesi 4 öğrenci darp edilerek gözaltına alındı.

»Ankara Çayyolu’nda 2 kişi ‘hayır’ afişi asarken ‘milletvekili şikâyeti üzerine’ gözaltına alındı.

Yayınevi basıldı, gazeteci işten atıldı
»Sabahattin Önkibar’ın ‘Devlet Bahçeli Ve MHP İçin Her Şey’ kitabını yayımlayan Kırmızı Kedi Yayınevi’nin merkezine saldırı oldu.

»Sosyal medyadan ‘Hayır’ gerekçelerini paylaştıkları için İrfan Değirmenci Kanal D’den, Hakan Çelenk de Posta’dan atıldı.

»‘Hayır’cı Türk-Büro-Sen Başkanı Fahrettin Yokuş’a silahlı saldırı yapıldı

»AKP’li Çayırova ve Darıca belediyeleri salonlarını CHP’nin ‘Hayır’ panellerine kapattı.

»EMEP’in Tuzla’da astığı 500 afiş bir gecede söküldü.

»Meral Akşener’in Çanakkale’de konuşacağı salonun elektrikleri kesildi, salona polis girdi. MHP’de ‘Hayır’ diyeceğini açıklayan eski ve yeni 4 milletvekili kesin ihraç talebiyle disipline sevk edildi.

»Orhan Pamuk, Hürriyet’ten Cansu Çamlıbel ile gerçekleştirdiği söyleşinin, ‘Hayır’ oyu vereceğini açıkladığı için yayımlanmadığını duyurdu.

»Boğaziçi Üniversitesi’nde CHP PM üyesi Sera Kadıgil’in katılacağı ‘Hayır’ söyleşisi Rektörlük kararıyla yasaklandı.

»Manisa AKP İl Başkan Yardımcısı Ozan Erdem referandumdan ‘Hayır’ çıkması durumunda iç savaş çıkacağını söyledi.

»İzmir’de ev ziyaretleri yapan CHP’li iki kadın yumruklu saldırıya uğradı.