16 Nisan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Referandumu öncesi Facebook hesabından 'Hayır'cıların karıları ve kızları helaldir' diyen dönemin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Haller Müdürlüğü çalışanı Ömer Akbayrak’ın şikayeti üzerine www.krttv.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Cihan Güner hakim karşısına çıkacak.

Kaynak: Haber Merkezi
'Hayır'cıların karıları ve kızları helaldir' diyen eski İBB çalışanı şikayet etti: Gazeteci Cihan Güner hakim karşısına çıkacak
Fotoğraf: KRT

Gazeteci Cihan Güner, 16 Nisan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Referandumu öncesi Facebook hesabından 'Hayır'cıların karıları ve kızları helaldir' diyen dönemin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Haller Müdürlüğü çalışanı Ömer Akbayrak’ın şikayeti üzerine hakim karşısına çıkacak.

Cumhuriyet Savcısı Enes Koca söz konusu şikayet hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar vermesine rağmen Akbayrak karara itirazı sebebiyle Güner, 1 Haziran Perşembe günü saat 10:00'da tekrar 41. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.

Mahkeme sürecinde daha önce ifade veren dönemin İBB çalışanı Ömer Akbayrak, hakimin suça konu paylaşımı hatırlatırken, "Bunların karıları ve kızları 'nimet' olarak evetçilere helaldir" demesi üzerine, paylaşımın kendisine ait olduğunu ancak, 'nimet' değil, 'ganimet' ifadesini kullandığını belirterek düzeltilmesini istemişti.

"HAKARET VE KÜFÜR İÇERMİYOR"

Akbayrak, söz konusu paylaşımı kendi Facebook adresinden yaptığını ve arkadaş listesinde bulunan bir kişinin bu paylaşımı alıp kendi hesabında eleştirel olarak paylaşması sonucu sosyal medyada yayılmasına neden olduğunu anlatmıştı. Paylaşımın kendi iradesi dışında yayıldığını ileri süren Ömer A., paylaşımın hakaret ve küfür içermediğini savunarak, "İBB'de memur olarak çalışmasaydım bunu gündeme getirmeyeceklerdi" iddiasında bulunmuştu. 

NE OLMUŞTU?

Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Haller Müdürlüğü çalışanı Ömer Akbayrak 16 Nisan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Referandumu öncesi Facebook hesabından yaptığı paylaşımda “17 Nisan günü savaşı kazanınca, bunların karıları ve kızları Ganimet olarak 'evet'çilere helaldir” mesajı paylaşmıştı.

Referandumu bir çeşit "savaş" olarak gören Akbayrak, "Evet" çıkması durumunda "Hayır" oyu veren vatandaşların eşlerinin ve kız evlatlarının, "Evet" oyu verenlere "helal" olacağını açıkça dile getirmişti.

AKP döneminde İBB konuyla ilgili müfettiş görevlendirmiş, Akbayrak, soruşturma kapsamında görevinden alınmıştı. Ancak daha sonra AKP döneminde tekrar İBB'de Mezarlıklar Müdürlüğü'nde göz önünde olmayan bir işe başlatılmıştı.

www.krttv.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Cihan Güner, yaşanan skandalların peşini bırakmamış, Akbayrak'ın sessiz sedasız göreve tekrar geri alınmasına tepki göstermişti. Mevcut İBB yönetimi ise Akbayrak'ı görevinden ihraç etmişti.

Akbayrak ise Güner hakkında Twitter'daki tepkisi nedeniyle iftira ve hakaretten şikayetçi olmuştu.

14 Şubat 2018'de "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Haller Müdürlüğü çalışanı Ömer A., İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkmıştı.

İstanbul Barosu'da duruşmada müşteki olarak yer almıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de sanıktan şikayetçi olarak davaya katılma talebinde bulunmuştu. Kimlik tespitinde evli ve 3 çocuğunun olduğunu söyleyen sanık, bu olay öncesi İBB Haller Müdürlüğü'nde memur olarak çalıştığını, şuan da ise işsiz olduğunu bildirerek herhangi bir gelirinin olmadığını söylemişti.