HDP Merkez Yürütme Kurulu, Anayasa değişikliği teklifini görüşmek için toplanıyor. Ağırlıklı görüşün teklife "Hayır" oyu vermek olduğu bildirildi.

‘Hayır’ fikri ağırlıkta
Fotoğraf: AA

Hüseyin Şimşek

HDP, “Başörtüsüne Anayasal güvence” sözleriyle AKP ve MHP Milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan, içerisinde LGBTi+ karşıtı hükümlerle burka ve çarşafa özgürlük tanıyacak düzenlemenin yer aldığı Anayasa değişikliği teklifini görüşmek için yarın toplanıyor. Parti yönetimi, ‘evet’ yönünde görüş açıklayan İyi Parti ve Saadet Partisi’nin aksine, teklife "Hayır" demeye hazırlanıyor.


BirGün’e konuşan bir parti yöneticisi, “Tıpkı bileşenimiz Türkiye İşçi Partisi gibi biz de teklifi son derece belirsiz bulduk. İnanç gereği giyilebilecek kıyafetlere Anayasal güvence geliyor ama bu kıyafetler ne? Bunu bugün çarşaf olarak yorumlayabilir, yarın bambaşka bir kıyafet olarak
değerlendirebiliriz. Dini inancı da aşarak kamuda kabul edilemez sonuçların ortaya çıkmasına yol açılabilir” dedi. Aynı parti yöneticisi, ikinci maddedeki evlilik birliğine yönelik “kadın ve erkek arasında gerçekleşir” düzenlemesinin ise AKP’nin başörtüsü vurgulu yola çıkış amacıyla uyuşmadığını vurguladı.

HDP yöneticisi, son olarak Parti Sözcüsü Ebru Günay’ın teklifin hazırlık aşamasında yaptığı açıklamada kullandığı, “Getirilen Anayasa ile Kürtlerin, Alevilerin, mütedeyyin kesimlerin, ezilenlerin, işçilerin, kadınların, gençlerin haklarını güvenceye alalım. Böyle bir değişiklik varsa biz varız “ sözlerini anımsatarak, “Bu görüşümüz güncelliğini koruyor. AKP, teklifi önce ilgisiz maddeden arındırmalı, sonra da herkesin haklarını güvenceye alacak şekilde genişletmelidir” dedi. HDP yönetiminin AKP’den randevu talebi beklediğini de kaydeden HDP yöneticisi, "Teklif gelmeden önce yaptığımız görüşmenin bir benzerini gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz. Randevu talebi geldiğinde geniş müzakere ve detaylı çalışma talebimizi ileteceğiz" diye konuştu.

TEKLİF NE GETİRİYOR?

AKP ve MHP Milletvekilleri tarafından TBMM’ye sunulan Anayasa değişikliği teklifinin ilk maddesi ile Anayasa’nın 24’üncü maddesi şu şekilde düzenleniyor:

“Temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanılması, hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamaz. Hiçbir kadının dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim ve öğretim, çalışma, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile diğer herhangi bir temel hak ve hürriyeti kullanmaktan ya da kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamaz.”

Teklifin ikinci maddesiyle de Anayasa’nın 41’inci maddesinde değişiklik yapılıyor. Maddede yer alan, “Aile, Türk toplumunun temelidir” ifadesine, “Evlilik birliği, ancak kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabilir” cümlesi ekleniyor.