Türkülere, deyişlere nefes ve bağlamaya ustalar. Sebahat Akkiraz, Erdal Erzincan ve diğer türkü severlerle birlikte “Hayır’lı bir türkü” okudular.

Karanlığa dönüşüm çağrısı yapanlara karşı ülkenin vicdanı olan canlardı.

“Adaletten ve haktan yanayız” dediler ve ardından TRT tarafından yasaklandılar.

Suçları ise sevilen türden; Hayır’cı olmak!

Osmanlı’dan çok çekmişlerdi ve oraya dönmek istemiyorlardı. Tek adamlık sultanlık ve monarşi rejimlerinden çok çekmişlerdi, yeni Yavuzlar istemiyorlardı. Onlar cumhuriyeti ve laikliği çok sevdiler ama bu ülkenin cumhuriyet hükümetlerinden ve olmayan laikliğinden de çok çekmişlerdi.

Tarihin kötü yüzü tekerrür etsin istemediler. Yeni sultanlıklara, tek adamlık rejimlere biat etmeyi ise asla istemiyorlardı.

Ülkelerini seviyorlar ve yetmiş iki milletin bu topraklarda eşit yurttaş olarak bir arada, kardeşçe ve barış içinde yaşamasını istiyorlar.

O yüzden türkülerinde önce insan, dostluk, aşk, kardeşlik ve sevgi var. Kötüye karşı iyilik, haksızlıklara karşı adalet arayışı, karanlığa karşı aydınlık var. Zalimlerin zulmüne karşı mazlumun sesi olmak var.

Mağduriyetlerin çığlığına, bağlamanın tınısında gözyaşı döktüren ağıtları var. O yüzden “kainatın aynasıyım mademki ben bir insanım” dediler. Candılar, Aleviydiler. Tek adam rejimi isteyenlere karşı, adalet için, cumhuriyetin evrensel değerlerini savunmak ve laikliği kazanmak için “Hayır’lı bir türkü” söylediler.

Erdal Erzincan’ın yazıp ve bestelediği bu „Hayır’lı bir Türkü’ye, adalet ve türkü sevdalısı diğer sanatçılar da destek verdi. Sabahat Akkiraz, Apolas Lermi, Mercan Erzincan, Can Kalaycıoğlu, Ender Balkır, Hüseyin Turan, Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu, Tolga Sağ, Yılmaz Çelik, Gülseven Medar, Hüseyin Korkankorkmaz ve Erdal Erzincan birlikte “Hayır’lı bir türkü“ okudular.

Hayırlı türkünün sesi saraya ve meclise kadar ulaştı. Düğmeye basıldı. TRT’den kendilerine yasak geldi. Sansür, yasak ile boyun eğdirmek istediler.

Atatürk’ün annesine “genelev kadını”, Atatürk’ün manevi kızına “Çankaya’nın nikahsız First Lady’sidir” ve “şeriat isteriz” diyenlere AKP medyasının sayfalarını ve TRT ekranlarını açıyor. Hatta bunlardan Mustafa Armağan’ın TRT’de yayınlana diziye tarih danışmanı oluyor.

Fakat söz konusu türküler, deyişler ve bağlamalar ile haktan, hakikatten, adaletten ve halktan yana saf tutan sanatçılar olunca TRT ekranları ve medya sayfaları kapatılıyor.

Yine muhalif kimliğiyle ve HAYIR kampanyasında yer aldığını bildiğimiz sanatçı Onur Akın’ın geçen hafta Ankara’daki “Sinop Tanıtım Günleri” kapsamındaki programı Sinop Valiliği tarafından iptal ediliyor.

AKP hükümeti kendileri gibi düşünmeyenlerin iktidara biat etmesini istiyorlar. Etmeyenlere ise yasaklarla gözdağı veriyorlar.

Erdal Erzincan, Sebahat Akkiraz ve Onur Akın şahsında ortaya çıkan bu sansür ve yasaklarla, ellerinde bağlama, dillerinde deyişleriyle, türküleriyle HAYIR diyen tüm sanatçılara gözdağı verilmeye çalışılıyor.

Bir mesaj daha veriliyor; Alevi deyişleri ve türkülerinde dile gelen hak ve adalet sözlerini susturmak istiyorlar.

Pir Sultan’ın torunları boyun eğmeyi bilmezler, çünkü türküler asırlardır boyun eğmedi. “Hayır kampanyası yaptığımız için, TRT bize yasak getirmiş, TRT’ye de HAYIR” diyen Sabahat Akkiraz ve Erdal Erzincan, AKP’nin resmi kanalı haline gelmiş TRT’nin halkın TRT’si olana kadar, TRT’ye hayır diyerek, boyun eğmediler ve dik durdular.

Öyleyse şimdi sözü bağlamanın ve türkülerin üstadı ve “Eğer iyiler güçlü olsaydı Pir Sultan asılmazdı, Kerbela’yı yaşamazdık” diyen Erdal Erzincan’ın “Hayır’lı bir Türküsü”ne bırakalım.

Hayır’lı Bir Türkü
Adaleti silen için
Kul hakkını çalan için
Halkın kurduğu meclisi
Vermem sana talan için
Hayırlıdır hayırlıdır
Benim davam hayırlıdır
Hayırda vardır bir hayır
Benim oyum hayırlıdır

Umudum var haktan yana
Bir hayır yok senden bana
Karanlık bir geleceğe
Gitmek için gelmem sana

Hayırlıdır hayırlıdır
Benim davam hayırlıdır
Hayırda vardır bir hayır
Benim oyum hayırlıdır

Ne mutlu Hayır’lı davası bitmeyen türkülere.. Ne mutlu inadına Hayır’lı türküler söylemeye devam eden adaletin Hayır’lı yolcularına...