Hayır ve Ötesi gönüllüsü Av. Nuriye Alsancak, yeni kurulan inisiyatif hakkında BirGün Pazar’a bilgi verdi. Yurttaşları sorumluluk almaya çağıran Alsancak, “Haksızlığa ve hukuksuzluğa seyirci kalırsak, yapılan yanlışı istemeden de olsa kabul etmiş oluruz” dedi

Hayır vermek yetmez oylara sahip çıkmalıyız

Uğur Şahin
ugursahin@birgun.net

Türkiye günden güne referandum atmosferine girerken, konuşulan konuların başında sandık güvenliği geliyor. Bundan önceki seçimlerde yaşanan ‘oy hırsızlığı’nın, bu seçimde de yaşanmasından endişe ediyor. Bazı yurttaşlar ise endişe etmekle yetinmeyip harekete geçti bile. “Hayır vermek yetmez, oylara sahip çıkmak gerekiyor” diyen Hayır ve Ötesi, yurttaşları sorumluluk almaya çağırıyor. Girişimle ilgili detayları, Hayır ve Ötesi gönüllülerinden Avukat Nuriye Alsancak, BirGün Pazar’a anlattı. Alsancak şöyle diyor: “Burada önemli olan Hayır’a sahip çıkma iradesini göstermek. Bugün Hayır oyu verecek olan yurttaşlara “terörist” diyenler, seçim günü oyumuzu yok etmek için ellerinden geleni yapacaktır. Haksızlığa ve hukuksuzluğa seyirci kalırsak, yapılan yanlışı istemeden de olsa kabul etmiş oluruz. Bunu akıldan çıkarmamak gerek.”

1-Böyle bir yapıya neden ihtiyaç duyuldu? Hayır ve Ötesi’nin temel iddiası nedir?

Bu yapıya ihtiyaç duyulmasının nedeni, son yıllarda yapılan seçimlere hile karıştırılmasıdır. Söz konusu hileler hep muhalefet oylarını hedef aldı. Sandığa gidip siyasi tercihleri doğrultusunda oy kullanan yurttaşların tercih hakkı yok sayılmaya çalışıldı. Oylarımız çöpe atıldı. Kimi yerlerde bazı kişilerin birden fazla defa oy kullandığı tespit edildi. Plakasız araçlar seçim sandıklarının kurulduğu okulların etrafında dolaştı. Bununla ilgili resmi makamlardan ikna edici bir açıklama duyamadık.

Hayır ve Ötesi’ni, 16 Nisan referandumunda Hayır oyunun varlığını korumak için oluşturduk. Bu açıdan biz tarafız. Çünkü yapılan hilelerle hep muhalefet oyları yok edilmeye çalışılıyor ya da iktidar oyları fazla gösteriliyor. Aslında böyle yapılarak sadece bazılarımızın değil, hangi partiye oy vermiş olursak olalım hepimizin oyuna ve seçme hakkına leke sürülüyor.

Amacımız, bu haksızlığa elimizden geldiğince son verebilmek. Yurttaşları da Hayır’ın güvenliği için görev almaya çağırıyoruz. Herkes bulunduğu ilde, ismi ne olursa olsun bu yöndeki çabalara destek vermeli ve geleceğimiz için sorumluluk üstlenmeli diye düşünüyoruz.

2-Hayır ve Ötesi kendini ilan ettiği günden bu yana nasıl bir ilgiyle karşılandı? Hedeflediğiniz gönüllü sayısı nedir?

Yukarıda saydığım gerekçeler nedeniyle insanlarda yıllardır bir tepki birikti. “Biz ne yapabiliriz, bu haksızlığa nasıl karşı gelebiliriz?” diye düşünüyorlar. Hayır ve Ötesi fikri bu sorulara da bir cevap oldu. Sosyal medyadan çok olumlu tepkiler aldık. Şu ana kadar binlerce gönüllü internet sitemizden bize başvurdu. Türkiye’nin bütününde böyle bir çalışmayı organize etmek kolay değil elbette ancak duyarlı yurttaşlarımızın katılımıyla, “Sandık sana emanet” sloganının gereğinin yerine getirileceğine inanıyoruz.

3-Hayır ve Ötesi gönüllüsü olmak için ne yapmak gerekiyor?

Hayır ve Ötesi için aranan tek şart var; seçimi TV’den izlemek yerine sandık başında oylara sahip çıkmayı tercih etmek. Sandığa ve Hayır oylarına sahip çıkmak isteyen her yurttaş, hangi siyasi partiye mensup olursa olsun, hangi mesleği yaparsa yapsın Hayır ve Ötesi gönüllüsü olabilir. Yurttaşların internet sitemize girerek form doldurmaları gerekiyor. Adresimiz hayirveotesi.org şeklinde. Formu doldurduktan sonra kendileriyle iletişime geçeceğiz ve bulundukları şehirde Hayır’a sahip çıkma fikrini benimseyenlerle iletişime geçmelerini sağlayacağız. Twitter ve Facebook hesaplarından da bizi takip edebilirler.

Burada önemli olan Hayır’a sahip çıkma iradesini göstermek. Bugün Hayır oyu verecek olan yurttaşlara “terörist” diyenler, seçim günü oyumuzu yok etmek için ellerinden geleni yapacaktır. Haksızlığa ve hukuksuzluğa seyirci kalırsak, yapılan yanlışı istemeden de olsa kabul etmiş oluruz. Bunu akıldan çıkarmamak gerek.

4-Girişimin herhangi bir parti ya da yapıyla ilişkisi var mı?

Hiçbir siyasi parti ya da yapıyla resmi/organik bir ilişkimiz yok. Bağımsız yurttaş inisiyatifi olarak yola çıktık. Ama tabi pek çok aydından, sanatçıdan, akademisyenden ve Birleşik Haziran Hareketi gibi geniş kitle örgütlerinden destek gördük. Özellikle Haziran üyeleri sandık güvenliği için yoğun bir çaba sarf ediyor ve seçim günü sorumluluk almak için harekete geçiyor.

5-Nasıl bir çalışma tarzı izleyeceksiniz?

Hayır ve Ötesi, 16 Nisan’daki başkanlık referandumunda bir müşahitlik örgütlenmesi şeklinde çalışacak. Yasalarda tanınan itiraz ve şikâyet haklarını kullanarak usulsüzlüklere müdahale edecek.

Özet olarak ifade etmek gerekirse; internet sitemizden gönüllü olmak için başvuru yapanları, bulundukları il ve ilçelere göre bir araya getirecek bir organizasyon hedefliyoruz. Daha sonra illerde oluşturulan birliktelikler, kendilerini alt birimlere ayıracak ve sandıkların kurulacağı okulları paylaşacak. Her okulun bir sorumlusu olacak. Sandık müşahitlerimizi dengeli bir şekilde sandıklara yönlendirmemiz gerekiyor. Bu açıdan koordinasyonu sağlıklı kurmak ve iletişimi üst seviyede tutmak önemli. Hayır oylarının güvenliği için iyi organize olmalıyız.

Seçim günü, seçimlere katılma hakkına sahip olan her bir siyasal parti, her bir sandıkta bir tane müşahit görevlendirme hakkına sahip. Bağımsız adaylık söz konusu olmadığından, referandumda sadece siyasal partilerin müşahitleri olabilecek. Dolayısıyla sandık güvenliği için her sandıkta görevli olamayabiliriz ama zaten ihtiyaç olan yerlerde bulunmak ve buralarda Hayır’lara sahip çıkmak önemli.

6-Son olarak, 16 Nisan referandumuyla ilgili bir şey söylemek ister misiniz?

HAYIR