Hayvan hakları savunucuları ve hukukçular son dönemde artan hayvana karşı şiddet olayları için ne diyor? Bu vahşetin önüne nasıl geçilebilir?

Hayvan cinayetlerine cezasızlık vicdanları sarsıyor

HAKAN DEMİR

Geçtiğimiz hafta hayvanseverlerin tepkisini çeken iki ayrı hayvan cinayeti yaşandı. İzmir Çiğli’de bir komiser yardımcısının karakol bahçesindeki köpeği beylik tabancasıyla vurması ve Edirne’de tüfekli bir saldırganın bekçi köpeğini öldürmesi. İki olayda da zanlılar ifadeleri alınıp serbest bırakılmıştı, bu durum toplum vicdanında rahatsızlık yaratmıştı.

Peki hayvan hakları savunucuları ve hukukçular durumu nasıl değerlendiriyor, hayvan haklarının sağlanması önündeki engeller neler?

“HAYVANLAR EN ALTTAKİLER, İLK ONLAR EZİLİYOR”

hayvan-cinayetlerine-cezasizlik-herkesi-kendi-adaletini-aramaya-itiyor-54441-1.

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sevgi Ekmekçiler, hayvan cinayetlerinin yeni olmadığını belirterek durumu değerlendirmeye başlıyor. Ekmekçiler, her gün benzeri ihbarlar aldıklarını, geçen haftaki cinayetlerin ise kameralara yansıdığı için gündeme oturduğunu söylüyor.

“Hayvanlar en alttakiler, her zaman en alttakiler önce ezilmeye başlayanlar oluyor” diyen Ekmekçiler, siyasilerin konu hayvanların korunmasıyla ilgili yasalar olunca acele etmediklerini belirtiyor. Bunu da hayvanların oy hakkının olmamasına ve hayvansever sayısının azlığına bağlıyor.

HAYTAP Başkan Yardımcılığının yanı sıra Diyarbakır Doğayı Koruma Derneği Başkanı da olan Ekmekçiler’in duruma dair değerlendirmeleri şöyle; “Ceza bakımından hayvan öldürmek sigara içmekle eş görülüyor. Yasa olsa belki biraz caydırıcı olacak ama eğitim olmadan tam olarak yetmez. Kadınları koruyan yasalar da var, caydırıcı olamıyor. Haberlere yansıyanlar dışında ne ihbarlar geliyor bize, neler görüyoruz. Uludere’de katırları vuruyorlardı biliyorsunuz. Gittik, 14 yaralı katırı tedavi ettik. Şu an durmuş gibi katırların vurulması. Önceden yoktu bu vurma uygulaması. Mallara el koyulurdu. Roboski’den sonra başladı. Hayvana şiddetten kaçınan yok.”

Ekmekçiler, yalnız Eskişehir'de bir kediyi işkenceyle öldüren Can Aksoy'un davasında cezanın üst sınırdan verildiğini, bunun da hakim takdiriyle olabildiğini hatırlatıyor. Söz konusu davada hakim Orhan Küçükfidancı, Aksoy'u 3 yıl hapse çarptırmış, "en üst hadden vicdanıma dayanarak ceza verdim" demişti.

“CEZASIZLIK İNSANLARI KENDİ ADALETLERİNİ ARAMAYA YÖNELTİYOR”

hayvan-cinayetlerine-cezasizlik-herkesi-kendi-adaletini-aramaya-itiyor-54442-1.İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Hülya Yalçın da “bunu söylemek hiç hoşuma gitmiyor ama hukuki olarak elimiz çok zayıf” diyor.

Daha önce mecliste hayvanlara tecavüz edenlerin hayvana yaklaşması yasaklansın taleplerine bir bakanın “o da insan haklarına aykırı olur” dediğini söyleyen Yalçın, gündeme oturan iki hayvan cinayetiyle ilgili şöyle konuşuyor; “Yasalar vicdanı tatmin etmiyor. Kendi hakkını kendi arama düşüncesi beliriyor. Bu cinayetleri işleyenleri vuralım, öldürelim diyor insanlar. Şimdilik sanal medyada ama ya gerçekleşirse?”

Avukat Hülya Yalçın ciddi hapis cezaları olması gerektiğini belirterek “Meclis tatili öncesi hazırlanan Hayvanları Koruma Kanunu da yetersizdi. Ceza artıyor ama karşılığında tüm hayvanların toplatılması gibi bir madde konuyor.” dedi.

Yalçın, köpekleri silahla vuranlara tolerans geçildiğini vurguluyor. “Meskun mahalde silah kullanmaktan iki gün gözaltında tutma imkânları vardı. Bu konuda yasa yok demek manasız. İnfial oluşmuş, Cumhuriyet savcısı tarafından bir çok açıdan dava açılabilirdi.”

Mevcut yasalara göre sahipli hayvana zarar verilmesi durumunda şikayet üzerine mala zarar vermeden dava açılabildiğini söyleyen komisyon başkanı Hülya Yalçın, “Hayvanın fatura değeri hesaplanıp ona göre alım satım değeriyle ceza biçiliyor” ifadelerini kullandı.

Hülya Yalçın, siyasi partilerle daha rahat ve önyargısız görüşebilmek için Hayvanlara Adalet Platformu (HAP) kurduklarını ve önümüzdeki günlerde hazırladıkları kanun metnini basınla paylaşacaklarını söylüyor.

HAP’ın hazırladığı tasarıya göre sokak hayvanı öldürmek hunharca işlenmiş taammüden cinayet kapsamında 3 yıldan 5 yıla kadar ceza öngörülüyor. Yalçın bu cezanın ertelemesiz uygulanacak bir ceza olduğunu belirtiyor.